8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na zelený zákal

24. 03. 2009 | Nemoci

Projevy zeleného zákalu jsou zpočátku velmi nenápadné. Ačkoliv zhoršení zrakových funkcí a drobné výpadky v zorném poli se zvolna stupňují, nemocný člověk si dlouhou dobu není ničeho vědom

Zelený zákal je laické poj­menování pro glaukom a označení zelený má kořeny v historii, kdy léčba glaukomu nebyla zcela známá. V konečném stadiu je rohovka (přední průhledná stěna oka) šedozeleně zakalená a duhovka za ní je ztenčená a světle zelená. Oko tedy mělo nazelenalý vzhled.

Co je to glaukom?


Glaukom je skupina onemocnění, jejichž společným příznakem ve většině případů je nitrooční tlak a následně typické poškození zrakového nervu se sníženou kvalitou zrakových funkcí. Lidé se zeleným zákalem čtou pomaleji.

namalovane-okoCelosvětově se zelený zákal vyskytuje asi u 1,5–2 % populace nad 40 let. V České republice jsou to přibližně asi 2 % a spolu s věkem je jednou z nejčastějších příčin trvalé slepoty u starších lidí. Projevy zeleného zákalu jsou zpočátku velmi nenápadné. Ačkoliv zhoršení zrakových funkcí a drobné výpadky v zorném poli se zvolna stupňují, nemocný člověk si dlouhou dobu není ničeho vědom. Lidé často ani nezpozorují, že se jim postupně stále hůře čte. 


 

Jaké jsou příznaky zeleného zákalu?


Pokud se nejedná o záchvatovitou akutní formu zeleného zákalu, nemusíme si v podstatě žádných příznaků ani všimnout. První fáze probíhá zcela nepozorovaně a bez příznaků. Poté následuje: zarudnutí oka, krutá bolest vystřelující i do okolí, zamlžené vidění, vnímání barevných kruhů kolem světel, může se také objevit bolest hlavy, nevolnost nebo i zvracení.

Když američtí vědci pro účely své studie požádali starší pacienty, aby jim nahlas přečetli zadaný text, zjistili, že lidé se zeleným zákalem čtou podstatně pomaleji. Nejvýraznější bylo zpomalení u těch pacientů, kteří trpěli zeleným zákalem na obou očích zároveň. Ukázalo se tedy, že zatímco pacient ještě zhoršení zraku subjektivně příliš nevnímá, při některých aktivitách, jako je například čtení, je již jasně patrné.

zeleny-zakal-okoStudie byla úmyslně zaměřena především na staré lidi, kteří zeleným zákalem trpí nejčastěji, a zúčastnilo se jí 1 154 lidí s věkovým průměrem 80 let. Ve zkoumaném vzorku seniorské populace bylo 4,4 % lidí se zeleným zákalem a právě tito lidé měli se čtením největší potíže. Na rozdíl od svých vrstevníků nebyli schopni nahlas přečíst více než devadesát slov za minutu. Ještě výraznější zpomalení bylo pozorováno u lidí, kteří měli zelený zákal na obou očích.


Prevence


Zhoršování zraku je do jisté míry přirozeným projevem stárnutí, to se však netýká zeleného zákalu a dalších onemocnění. Právě starší lidé by měli podstupovat pravidelné prohlídky očním lékařem, protože zhoršená schopnost vidění a orientace v prostoru může mít za následek sníženou soběstačnost, neschopnost sebeobsluhy a v neposlední řadě také úrazy nebo dopravní nehody.

Ztráta zraku způsobená zeleným zákalem je nevratná. Je to tedy onemocnění na celý život, právě proto jsou důležité pravidelné kontroly u očních specialistů. U lidí s výskytem zeleného zákalu v příbuzenstvu se doporučují preventivní kontroly i před 40-tým rokem.

Lydias
ChytráŽena.cz

                                                            

                                                       


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dZelený zákal ne nevratné poškozeí zraku, proto bychom měli chodit na preventivní prohlídky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles