Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Právo duševního vlastnictví - k čemu slouží?

29. 07. 2010 | Zajímavosti

     Právo duševního vlastnictví je v objektivním smyslu tvořeno více různými druhy práv, přičemž systematika těchto práv je velmi obsáhlá. Duševní a průmyslové vlastnictví je pojmem, s nímž se s ohledem na sbližování právních řádů jednotlivých evropských států musíme  v našem právu vyrovnat a také jej v praxi aplikovat.
   

Právo duševního vlastnictví můžeme v objektivním slova smyslu charakterizovat jako souhrn právních norem upravujících společenské vztahy, vznikající při takové tvůrčí činnosti a netvůrčí obchodní činnosti (respekt. hospodářsko-technické činnosti aj.), kdy výsledky této činnosti mají nemateriální povahu a upravují společenské vztahy při uplatňování těchto ideálních předmětů ve společnosti. Můžeme říci, že právo duševního vlastnictví se v objektivním smyslu vyznačuje Občanskoprávní metodou regulace tak, abychom jej mohli považovat za zvláštní subsystém OBČANSKÉHO PRÁVA. 

Formální prameny práv duševního vlastnictví znamenají celou řadu zákonných předpisů a z nich dalších předpisů sekundárních, - z nich vyvozených. Když pomineme prameny nejvyšší ústavní síly, můžeme říci, že  jednotlivé zákony týkající se zvláštních ochranných práv a ideálních předmětů, jsou již přímo na základě ustanovení §1 OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU považovány k tomuto zákoníku za speciální zákony.
V tomto případě však nelze opomenout Listinu základních lidských práv a svobod, kde článek 34 stanovuje, že práva k výsledkům tvůrčí duševní činnosti je chráněna zákonem a podle čl. 15 je svoboda bádání a umělecké tvorby zaručena.
     Nehmotné statky jsou předmětem průmyslového vlastnictví a jiného duševního vlastnictví a  proto musí být vyjádřeny pro člověka SEZNATELNOU FORMOU, t.j. -  v dokumentaci, v počítači, zvukovým záznamem, prostě tvůrčí činností, nikoliv jen v hlavě tvůrce.
     Právo průmyslového vlastnictví  - výsledky tvůrčí  činnosti - např. vynálezy, průmyslové vzory atd. jež jim náleží ochranná opatření, jako např. ochranná známka, značení původu zboží atd, patentové právo, vzorové právo.
     Tvůrčí právo jiného, než průmyslového duševního vlastnictví -
    
-autorské - včetně počítačových programů
     -uměleckých výkonů - zvukové záznamy a snímky, televizní a rozhlasové pořady
     Napsala jsem toho asi opravdu hodně, k ochraně proti nekalé soutěži jsem se ani nedostala, ta je také součástí tohoto práva, a práva na ochranu osobnosti subjektu také ne.
     Každopádně AUTORSKÉ PRÁVO,  na které se též vztahuje právo duševního vlastnictví je velice zajímavé a bude se určitě hodit a líbit i vám.

Autor: Vikitorie



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Skvěle napsáno. SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles