8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přibývá dětí a mladých lidí, kteří si ubližují

1. 07. 2010 | Výchova

Sebepoškozování je odborníky uznávanou závislostí!

Stane se vám, že občas na internetu čirou náhodou narazíte na obrázek děvčete s pořezanou rukou, že narazíte na temné krvavé obrázky? Co uděláte? Utečete rychle pryč? Tak to reagujete stejně jako já. Nedávno se mi ale stalo, že jsem měla volnou chvilku a narazila na blog, kde v jednom článku autorka řešila nízkou inteligenci lidí, kteří tyto fotografie haní a přidávají k nim odsuzující komentáře.

Přiznám se, že jsem na takový názor vyvalila oči a nemohla pochopit, proč by se měl kdokoli takových obrázků zastávat. To co mě ale zaujalo a donutilo se problematikou trochu zabývat byla větička: „Uvědomte si, že se to může stát komukoli z vašeho okolí.“ Celý článek mi nedával moc smysl, ale vyrozuměla jsem z něj, že sebepoškozování je závislost, která se řadí vedle alkoholismus, kouření i požívání tvrdších drog. V diskuzi, která se rozpoutala pod článkem, a do které jsem se také zapojila, se dokonce objevil názor, že sebepoškozování je přeci daleko lepší „řešení“ než drogy a to dokonce ze dvou důvodů. Za prvé se jedná jen o povrchová zranění a člověk do sebe nepíchá žádné jedy a za druhé, člověk pod vlivem drog dokáže ublížit ostatním, zatímco člověk, který se „řeže“ se před okolím chová celkem normálně.

Bylo mi tedy objasněno, že k sebepoškozování se uchylují lidé, kteří trpí depresemi, sebe-nenávistí a jinými špatnými pocity. Fyzická bolest u nich přehlušuje tu psychickou a z řezání, kousání, pálení a jiných způsobů ubližování si (pozor – může se dokonce jednat i o takovou věc, jako je úmyslně se málo obléct a tak se nachladit), se stává závislost.

Zaskočilo mě, kolik diskutujících se k této závislosti hlásilo (jedná se převážně o teenagery). A jejich reakce na mou otázku, jak je poprvé napadlo si ublížit, mě spíše utvrdili v názoru, že se v určitém směru jedná o módní vlnu, alespoň co se týče prvního popudu. V této souvislosti se nedá vyhnout ani myšlenkám na styl emo a na upíří mánii (ano to říkám já, která mám příběhy o upírech moc ráda a hledat východisko svých problémů v ubližování sama sobě, by mě prostě nikdy nenapadlo). Ale neradím vám spojovat dohromady cokoli z toho před lidmi, kterých se to týká. Emaři nesnáší sebepoškozovače a naopak a upíří fandové se samozřejmě nehlásí ani k jedněm. Proč to sem tedy pletu? Je to takové malé varování pro rodiče – pokud se vaše dítko stalo fandou upírů, poslouchá metal nebo se hlásí k Emařům, neznamená to zákonitě, že patří i k lidem, kteří si ubližují. Stejně bych si ale na vašem místě dala větší pozor, protože v tomto okamžiku se vaše dítě pohybuje v oblasti, kde se o této možnosti úniku dozvídá.

Pokud se vám stane, že se ve vašem okolí objeví někdo, kdo této závislosti propadl, doporučuji sehnat si veškeré dostupné informace o problému dříve, než budete dotyčného jakkoli konfrontovat. Můžete zkusit například tyto stránky: https://sebeposkozovani.ath.cx.

Nakonec bych se ráda zamyslela nad jednou otázkou. Do jaké míry je možné, aby rodiče u svých dětí zjistili, že propadli takovéto závislosti? Náctiletí bývají háklivý na své soukromí a pokud se chovají vztekle, agresivně, plačtivě, nebo třeba příliš tiše, tak to rodiče rádi přisuzují právě a jen dospívání. A víte co? Dospívání dává strašně moc zabrat. Pro mnohé se může stát doslova noční můrou – nízké sebevědomí, pocit, že nezapadám mezi vrstevníky, marná snaha o pochopení světa kolem a mnoho dalšího. Někdy i to stačí k tomu, aby mladý člověk upadl do deprese natož, když se k tomu přidá ještě nějaký vážnější problém. Pro rodiče se může pokus o to vyjít s potomkem v tomto období stát také noční můrou, ale který z vás dvou by měl být ten rozumný, ten co dokáže druhého podpořit? Jste si jistí, že vaše dítě právě teď nevolá svým zvláštním a pro vás těžko pochopitelným způsobem o pomoc? Přiznám se, že bych dala hodně za možnost zkontaktovat rodiče dětí, se kterými jsem diskutovala …


KatyRZ - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V 17 jsem měla těžký období-předčasné ukončení školy, vyhazov z domova (rodiče vyměnily zámky, když jsem byla na brigádě), úmrtí přítele a ztráta kamarádů. Bylo toho strašně moc během několika dní. Tvářila jsem se, že jsem nad věcí, že všechno je ok, ale uvnitř jsem křičela. Zkusila jsem zapít "žal" alkoholem, ale nemám sklony k návykovým látkám, takže jsem to brzy vzdala. Nakonec jsem zjistila, že jediné, co mi pomáhá je pohyb. Ale v nadměrném množství. Takže jsem byla schopná i 4-6 hodin denně trávit posilováním, cvičením, nebo jen běháním. Bylo faj, když mě bolely svaly, přebilo to bolest duševní. Časem si ale tělo na enormní zátěž zvyklo. Pak jsem se jednou přistihla, jak si do zápěstí kružítkem vyrejvám sluníčko. Nebylo to hluboký, ale příjemně to bolelo.Nakonec jsem přešla k řezání..Byla to neskutečná úleva,bez které bych zkrátka v noci neusla.
Teď už jsem v pohodě",díky klukovi,který se mě snaží podporovat a vyslechnout kdykoliv to potřebuju,ale jizvy na ruce i na duši zůstanou.
Obrázek uživatelky
profil
Nezbývá než držet palce, aby se vše v dobré obrátilo.
Obrázek uživatelky
profil
niektorí tým naozaj chcu na seba iba uputat pozornost
Obrázek uživatelky
profil
se sebepoškozováním nesetkla.
Určitě je to signál nějaké psychické poruchy.
Obrázek uživatelky
profil
kteří řekli, že to dělají jen kvůli tomu, aby byli in. Ti ostatní jsou nemocní. Když se to tak vezme, ubližovala jsem si jistým způsobem také jako dítě, ano, potřebovala jsem přebýt jinou bolest, ale podařilo se mi to před ostatními utajit. Syn má ve třídě spolužáka, mám obavy, aby se klučina vůbec dožil dospělosti. Viditelně pořezané ruce, pokus o sebevraždu, je mu teprv 11 let...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles