Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První pomoc - umělé dýchání

17. 07. 2009 | Nemoci
Umělé dýchání, nebo také dýchání z úst do úst je spolu s resuscitací snad nejznámější způsob podání první pomoci šířený mezi veřejností. Avšak i takové "obyčejné" dýchání z úst do úst má svá pravidla, podle kterých se musíme řídit, abychom postiženému mohli pomoci a ne spíše ublížit.

Uvolnění dýchacích cest
Příčin neprůchodnosti dýchacích cest je několik. Ve většině případů dospělých pacientů se jedná především o zapadlý kořen jazyka. Nejúčiněji se jej "zbavíme" tzv. trojtým manévrem, po té se dýchání často upraví samo:

Postup při trojitém manévru:
1.    Jednu ruku podložte pod šíji postiženého, druhou položte na jeho čelo a stlačujte hlavu mírně dozadu. Tím se napne krk a kořen jazyka se oddálí od zadní stěny hltanu. Obvykle se také spontánně otevřou ústa postiženého.

2.    Jestliže nejsou ústa dostatečně otevřena, můžete pomoci rukou, která byla původně pod šíjí.

3.    Pokud záklon hlavy nestačí, zkuste předsunout dolní čelist. Ukazováky, prostředníky a prsteníky obou rukou umístěte za úhel dolní čelisti pod ušní lalůčky. Táhněte čelist dopředu a nahoru. Současně zaklánějte hlavu a oběma palci odtahujte dolní ret.

Hlavní příčinou neprůchodnosti dýchacích cest je především u dětí překážka v dýchacích cestách ( drobné hračky, kuličky, aj) proto je třeba dýchací cesty vyčistit:

  •   manuálně (ručně) - pokud je cizí těleso v dutině ústní (např. zubní protéza, krev, zvratky). Postiženého si otočte obličejem k sobě, otevřete mu ústa a ústní dutinu vyčistěte prsty, obalenými kapesníkem nebo mikrotenovým sáčkem.
  •  úderem postiženého mezi lopatky - pokud uvízlo cizí těleso hlouběji. Otočte si postiženého obličejem k sobě a několikrát silně udeřte mezi lopatky: u dospělého hranou dlaně, u malých dětí několika prsty.
  • prudším stlačením hrudníku ze stran

Pokud jsme odstranili všechny zjevné příčiny a pacient stále nedýchá, je čas zahájit umělé dýchání ("z úst do úst").

1.    Klekněte si vedle na zádech ležícího zraněného, jednou rukou zvedněte zátylek a druhou rukou ucpěte nosní otvory a zároveň tlakem na čelo udržujte hlavu v záklonu (potřebné pro náležité zprůchodnění dýchacích cest).
2.    Zhluboka se nadechněte, přiložte svá ústa na ústa postiženého a vydechněte. Opakujte každých 5 vteřin a přitom bedlivě sleduje pohyby hrudníku, protože ty jsou nejspolehlivějším ukazatelem správného umělého dýchání.
3.    U dítěte neucpávejte nosní otvory rukou, ale svými ústy obemkněte ústa i nos dítěte.
4.    Poranění obličeje může znemožnit dýchání z úst do úst. V těchto případech se hluboce nadechněte a přitiskněte ústa kolem nosu zraněného. Uzavřete mu ústa nadzvednutím brady. Silně vydechněte do nosu ošetřovaného. Oddalte svá ústa a uvolněte bradu poraněného, aby vzduch mohl unikat. Opakujte každých 5 vteřin.

Při umělém dýchání můžete použít tzv. resuscitační roušku, která vám umožní pomáhat, ale zamezí přímému tělesnému kontaktu s postiženým. Eventuální náhražkou může být igelit, ve kterém vytvoříte otvor pro ústa nebo nos. V poslední době jsou roušky nahrazovány resuscitačními maskami.

Alternativní způsob
Pokud je poranění obličeje takové, že vylučuje dýchání z plic do plic ústy nebo nosem, můžete použít alternativní způsob umělého dýchaní:
1.    Poklekněte obkročmo za hlavu postiženého, která je zakloněna a mírně stočena mezi vašimi koleny.
2.    Uchopte postiženého za paže a přitáhněte je až ke svým stehnům.
3.    Stejným pohybem vracíme paže zpět a lokty pomalu a důrazně tiskněte dolní polovinu hrudníku.

Tento způsob umělého dýchání je méně účinný než dýchání z plic do plic, proto vždy, když je to možné, dýchání z plic do plic použijte.

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Myslím si, že já bych ji jen těžko zvládla.
Obrázek uživatelky
profil
Je to hrozné, ale jsem si jista, že vůbec neumím správně poskyrnout první pomoc a již vůbec ne umělé dýchání. Obávám se, že bych spanikařila a nadělala víc škody než úžitku. Asi bych vytočila rychlou záchrannou službu a pokud bych neomdlela, tak bych postupovala podle jejich telefonických rad. Ze školy si pamatuji pravidla první pomoci jen velmi málo, navíc se to bralo jen velmi okrajově a nemyslím si, že v dnešních školách je to o moc lepší. Ze školení bezpečnosti práce toho vím taky velmi málo, protožr tam jde ve většině firem, hlavně o to, aby měli podepsaný papír, že byl zaměstnanec řádně proškolen. A až se skutečně něco stane, tak již je pozdě bycha honit. Skutečně by měl být zpřísněn zákon a hlavně dodržován,tedy námatkově kontrolován, zejména neohlášen, aby se většina z nás nebála a uměla pomoci zachránit lidské životy, pokud to jde a nedocházelo ke zbytečným úmrtím a nedozírným následkům. Odborníky máme,tak by se měli dobrovolně a zodpovědně zapojit, všechno není jen o penězích
Obrázek uživatelky
profil
ačkoliv se o tomto léta učí ve školách, je instruktáž v autoškole, při automobilové nehodě mnohdy zcela zbytečně umře člověk, protože účastník a nebo svědek dopravní nehody, nemá dost odvahy...se ani pokusit pomoci.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles