Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rakouské Alpy - dovolená v ráji

10. 05. 2012 | Evropa
Před jedenácti lety jsem se zamilovala – do rakouských Alp. Dvanáct let po sametové revoluci, kdy jsem z Rakouska znala jen Vídeň a Salcburk (a  ještě dálnici z Vídně na Graz směrem na Slovinsko), jsem se odvážila naplánovat dovolenou takřka do neznáma – do obce Rauris v srdci nejvyšších rakouských hor Hohe Tauern v rakouské spolkové zemi Salzburg. 

Tehdy jsem tam jela se svojí rodinou a byli jsme nadšení - impozantní alpskou přírodou, městečky Rauris nebo Zell am See, soutěskou Kitzlochklamm, vysokohorskou silnicí Grossglockner-Hochalpenstrasse, pralesem nad městečkem Rauris atd. Z této cesty mám bohužel jen papírové fotografie, proto je zde nemohu ukázat.

Rakouské Alpy - dovolená v rájiDo Vysokých Tauer jsem se pak podívala ještě několikrát. Jedna z nejvydařenějších cest byl zájezd s mými kolegy z práce. Program jsme si připravili sami, objednali jsme si ubytování na statku a najali mikrobus, a v 16 lidech jsme začátkem léta 2005 vyrazili.

Nechci psát podrobný cestopis, a proto se zmíním jen o nejhezčích místech, které jsme tehdy navštívili.
Klášter Melk –nad ohybem Dunaje napůl cesty mezi Vídní a Salcburkem se tyčí monumentální komplex benediktinského  kláštera v Melku. Krásné barokní budovy  konviktu a církevního gymnázia, kostel přestavěný do dnešní barokní podoby,  a také přilehlé zahrady a park – to vše doslova bere dech... jedním slovem nádhera.  

Hallstatt - nejkrásnější rakouská a vůbec alpská obec. Městečko ležící, či spíše stojící, nad Hallstattským jezerem pod severní stěnou masívu Dachstein. Hallstatt opravdu spíš stojí než leží, protože starobylé domy z kamene a dřeva jsou vystavěny ve skále jeden nad druhým a mezi sebou jsou propojeny spletí schodů a uliček. Hallstatt nelze popsat, to se musí vidět. A pokud je vám to jméno povědomé...halštatská kultura třeba...z dějepisu, tak jste tady dobře. Ano, byla zde objevena sídliště a vyspělá kultura lidí, kteří zde žili před 4 tisíci let, kteří stejně jako dnešní obyvatelé Hallstattu dobývali z hory Salzberg nad obcí sůl. Solný důl si můžete prohlédnout, stejně tak i pozůstatky prastarého osídlení nad obcí a muzeum halštatské kultury v centru městečka.

Rauris
– malé centrum zimních sportů nedaleko Zell am See, kde najdeme starobylé náměstíčko s kostelem, radnicí a infocentrem.  Pak úzké uličky s hospůdkami a obchody, větší hotely na okraji obce, menší hotýlky a soukromé ubytování pro hosty v zimě i v létě v městě samotném. Výstavbou obchvatu se Rakouské Alpy - dovolená v rájicentrum městečka zklidnilo a je příjemné se zde procházet. Nad Raurisem se tyčí třítisícové štíty nejvyšší oblasti rakouských Alp.

Soutěska Kitzlochklamm – nachází se mezi obcemi Rauris a Taxenbach. Stezka kaňonem říčky Rauriser Achse je dlouhá asi 1 kilometr. Nad vámi se tyčí desítky metrů vysoké skalní stěny, v mnoha úsecích se jedná o černý mramor. Říčka v průběhu milionů let vytvořila hluboký kaňon a vytvarovala skály do unikátních útvarů, vytvořila tunely ve skalách, kterými můžete procházet, a zejména děti si tu mohou přijít na své.

Prales nad Raurisem – oáza ticha, mechová jezírka, koruny staletých stromů, několik metrů velká mraveniště. Křivolakými stezkami a často po hatích procházíte tajemným lesem. Je třeba se pohybovat jen po značených stezkách, nejen kvůli přísné ochraně přírody, ale i z bezpečnostních důvodů. Půda pod nohama není z důvodu výskytu rašelinišť vždy úplně pevná. Podél naučné stezky jsou informační tabule o alpské přírodě...

Zell am See – lázeňské město u velkého alpského jezera. Právě pohled na jezero a dál k alpským velikánům oblasti Hohe Tauern je nezapomenutelný. Uprostřed náměstí stojí kašna obložená deskami se jmény olympioniků pocházejících z této oblasti. Zjednodušeně se dá říci, že každá obec v Salzburger Land má svého olympijského vítěze, mistra světa v lyžování nebo aspoň medailistu.

Vysokohorská silnice ke Grossglockneru – tak tohle je na samostatnou kapitolu. Napíšu ji. Dnes jen shrnutí jednou větou: kdo po ní neprojel, neví, co jsou Alpy. Úžasná panoramata a mnoho dalšího.

Nedá mi to, abych se ještě nezmínila o možnostech ubytování v Rakousku pro ty, kdo se rozhodnou pro klidnou rodinnou dovolenou v Alpách.  Protože mám taky ráda klid, přírodu a ráda poznávám místní lidi, neznám vhodnější ubytování než dovolenou na statku nebo v malém rodinném penzionu. 

Pronajímatelé alpských penzionů a apartmánů jsou „obyčejní“ lidé, milující přírodu, která je obklopuje, většinou aktivní rolníci, lidé těžce pracující, kteří vás vřele vítají ve svém domě a sami přitom po mnoho let na žádné dovolené nebyli. Ze všech sil se snaží, abyste byli v jejich domě maximálně spokojeni. Spíte většinou v rustikálně zařízených apartmánech, ve voňavých péřových přikrývkách, ráno vás budí kohout a z okna se díváte na vrcholky hor, na louku, les...K snídaní si můžete dát máslo - vlastnoručně stlučené paní domu, čerstvé mléko, vejce, med... Jednou nás dokonce hlídal v našem pokoji velký pastevecký pes. Ležel celou noc na rohožce před naším pokojem a pustil nás ráno ven až po důkladném podrbání a pomazlení.

Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Rakouské Alpy - dovolená v ráji:

Rakouské Alpy - dovolená v ráji
Rakouské Alpy - dovolená v ráji
Rakouské Alpy - dovolená v ráji
Rakouské Alpy - dovolená v ráji
Rakouské Alpy - dovolená v ráji
Rakouské Alpy - dovolená v ráji
Rakouské Alpy - dovolená v ráji
Rakouské Alpy - dovolená v ráji
Rakouské Alpy - dovolená v ráji
Rakouské Alpy - dovolená v ráji
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Překrásné fotky a moc pěkné popsání všech míst, jako by tam člověk byl.Jsou to jistě krásná místa.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak to je moje přání se tam jednou dostat na dovolenou,snad se to povede.Musí tam být nádherněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Z opísaných miest som bola len v Zell am See, zastavili sme sa tam cestou do švajčiarskych Álp a páčilo sa mi tam.
Obrázek uživatelky
profil
Alpy jsou jistě kouzelné..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné místečko k odpočinku.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles