Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dárcovství krve

15. 11. 2008 | Vaše příběhy
Dnes jsem byla již podruhé dávat krev. Těšila jsem se na to od patnácti let, vždycky jsem světu chtěla být prospěšná. A tak jsem hned týden po mých 18. narozeninách spěchala na transfúzní stanici. Nevěděla jsem kam jít, ale milé sestřičky mi pomohly se zorientovat. Napíšu vám nyní, co se všechno děje při dárcovství krve.

Nejprve vyplníte dotazník. Pravdivě odpovíte, zda jste v posledních 3 měsících nebyla očkována a tak podobně. Na první dárcovství si s sebou také musíte přinést potvrzení od praktického lékaře, zda jste zdravotně způsobilá dávat krev. zapsáno na doporučení od praktického lékaře, které musí na první dárcovství přinést každý. Pročtete si všechny informace i možná rizika pro dárce (např. modřina na místě vpichu, mdloby) a podepíšete.

V evidenci si sestra zaznamená vaše údaje-adresa, telefon...atd.

Dárcovství krvePoté následuje vyšetření moči. Pomocí pH papírku se moč ihned vyšetří a můžeme jít na krevní obraz. Sestřička odebere trochu krve a zjistí, zda vůbec krev můžete dávat. Moji kamarádku dnes například poslali domů z důvodu nedostatku železa.  Tyto „extra“ odběry se provádí jen při první návštěvě.

Pokud máte krevní obraz v pořádku, změříte si teplotu, zaškrtnete prohlášení, že jste nebyli v kontaktu s jehlami či přímo lidmi, co drogují a neměli jste náhodný sexuální styk s rizikovou osobou, udáte svou váhu a pokud máte nad 50 kg, můžete k odběrům.

Předtím se však nasnídáte – pokud za boha snídat nechcete, určitě se hodně napijte. V jídelně vám nabídnou černou kávu, vodu či čaj a k jídlu rohlík s marmeládou. 24 hodin před odběrem nepijte alkohol ani nejezte příliš tučná jídla. Před odběry se také nesmí jíst bílkoviny a tuky.

Po několika minutách (asi patnácti) pro vás přijde sestra, ještě podepíšete, že jste dali krev, umyjete si (nebo aspoň já si myla:-)) místo vpichu a lehnete si na lehátko. Sestra vám popruhem utáhne paži a zavede jehlu. Já osobně se bála toho, že jehla bude příliš silná, ale vůbec mi to nepřišlo. Doporučuji číst si časopis-rychle to uteče.

Standardní množství odebírané krve je 450 ml, ale poprvé vám berou méně-410 ml. Při mých prvních odběrech se mi zatočila hlava, ale dnes jsem si dala černou kávu, četla si časopis a díky tomu mi bylo dobře.

Po odběrech dostanete svačinu a doporučuje nejméně 10 minut sedět v jídelně –kvůli možné slabosti.

Výhody pro dárce jsou:

o V den odběru máte jako dárce nárok na pracovní volno s plnou náhradou mzdy.
o Za každý bezplatný odběr si můžete odečíst 2000 Kč od daňového základu.
o Při každém odběru budete bezplatné vyšetřeni na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C.

Také pojišťovny nabízí různé výhody pro své dárce, například multivitamíny i finanční příspěvky.

Já však krev nedávám ze zištnosti a mám ze sebe radost. Tak darujte i vy-nic vás to nestojí.


Čtěte také další článek na toto téma:
Darujeme krev


Extra girl - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
som tiež darkyna, je to fajn pocit
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj, já chodím darovat plazmu.
Odběr je sice časově delší než odběr klasické krve,ale je dobrý v tom, že člověk může chodit častěji, teda pokud mu nevadí jehlySmajlíkNejdříve se objednam a pokud je vše O.K., tak jdu na odběrSmajlík je za něj finanční příspěvek a zprostředkovává ho firma: sanaplasma.
Obrázek uživatelky
profil
já krev dávat nemůžu, léčím se se štítnou žlázou. Hodně mě to mrzí, protože mám pěkné žíly kde by to bylo napichlý hned.
Obrázek uživatelky
profil
U nás to chodí taky jinak. Žádné potvrzení od lékaře že jsem způsobilá, žádné vyšetření moče, žádné měření teploty, žádné podepisování že jsem krev darovala. Krevní obraz udělají vždycky a jestě změří tlak. Po odběru nám dají kafe, sušenku a panáka becherovky Smajlík.Já osobně jsem jednou omdlela, ale to byla moje chyba skoro nic jsem před odběrem nejedla a nepila.Ale chodit darovat budu i tak, mám dokonce nejvzácnější krevní skupinu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To je zajímavý článek ale u nás to na odběrech funfuje úplně jinak. Přijdu, vyplním dotazník, odeberou mi vzorek krve, když je OK, jdu na odběr.A před oběrem se můžu klidně nasnídat-rohlík, čaj. U nás Žádná moč ani měření teploty a už vůbec nepodepisuji že jsem krev darovala!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles