Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hranolky, řízky a jiné lahůdky

24. 03. 2008 | Vaše příběhy
Patříte mezi ty, kteří si život bez hranolků nedokáží představit? Podléháte zas a znovu křupavé chuti, korunované majonézou či kečupem? V tom případě jste určitě majiteli fritovacího hrnce.

Navzdory dřívějším tvrzením, že to je metla lidstva a nejlepší kamarád cholesterolu, stále má čestné místo jak v domácnostech, tak v restauracích.

Podle odborníků není zase tak škodlivý a nebezpečný, jak se nám snažili tvrdit dříve. Při jeho používání je zkrátka nutné dbát na čistotu a čerstvost oleje. Při prudkém zahřátí, které při smažení ve fritovacím hrnci nastane, se maso zatáhne a nepustí do sebe tolik oleje, jako když je vložíme na špatně rozpálenou pánev.

Hranolky, řízky a jiné lahůdkyJestliže tuto vymoženost dosud nevlastníte, měli byste vědět, že ji ocení zejména ten, kdo si rád pochutná na křupavých řízcích, smaženém květáku či jiné zelenině, a hlavně milovníci smažených brambor na několik způsobů.

Rozhodli jste se pro koupi fritézy? Vybírejte dobře. Čtyřčlenná rodina zužitkuje hrnec s větším košem a objemem oleje. Standardní nádoby pro domácí užití pojmou 1,5 až 2 litry oleje. Osmažíte v nich až 1 kilogram potravin, což odpovídá spotřebě právě čtyřčlenné rodiny. Je-li vaše rodina rozvětvená a vy pravidelně vaříte pro více lidí, nezoufejte. K dostání jsou i kousky s větší nádobou.

Jako velmi praktická se ukázala vyjímatelná nádoba na olej. Hrnec snadno udržíte čistý a manipulace s ním je jednoduchá. Nádoba by také měla mít nepřilnavý povrch. Samozřejmostí by mělo být i vnější spouštění fritovacího koše. Zamezíte tak nepříjemným drobným popáleninám od prskajícího oleje. Jednoduše fritézu zavřete a pak teprve spustíte koš do horkého oleje.řízek

Snad každá nádoba je vybavena signalizačním světlem, jež se rozsvítí, jakmile je olej rozpálený na správnou teplotu. Při jejím poklesu kontrolka zase zhasne. Kvalitní fritézy mají také filtry, jež zachytí nepříjemné pachy, a výlevku na olej. Ten prostým otočením knoflíku steče do připravených nádob, které lze vyjmout a uložit do lednice. Tak můžete olej uchovat, když chcete hrnec umýt nebo víte, že jej delší dobu nebudete používat.

Pro správné fritování je třeba dodržovat několik zásad. Především je to čištění oleje. Smažíte-li něco ve strouhance, nezapomeňte tu přebytečnou z jídla oklepat. Po každém fritování byste měli olej přecedit, aby v něm nezůstávaly zbytky jídla, které se dalším smažením přepalují. Mokré nebo vlhké potraviny před smažením dobře osušte. A jestli je okénko pro kontrolu věčně zamlžené, zkuste je před smažením potřít zevnitř olejem.


Lilinecka25
ChytráŽena.cz-čtenářka


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mi to nepasuje do sekce "vaše příběhy",
ale každopádně jsou asi hranolky do trouby lepším řešením
Obrázek uživatelky
profil
my sme ho jednou dostali k vánocům, ale je jen malej, protože sme prej zatim jen dva (co takhle přemejšlet do budoucna). Párkrát sem v něm dělala, ale už je zase pěkně schovanej. Je totiž bez vyjímatelné nádoby a umejt ho bylo pro mě noční můrou. Má sice okénko, ale to stejně bylo pořád orošené, takže nebylo vidět skrz, a pára, která z něho šla mi ničila linku. Takže nakonec dávam přednost pánvičce, nebo taky pekáčiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles