8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máte nepoužívaný mobil? Zpeněžte ho!

18. 11. 2007 | Vaše příběhy
Máte nepoužívaný mobil? Zpeněžte ho! Zní to jako jedna z těch laciných reklam, ale myslím si, že to není špatný způsob, jak se zbavit nepoužívaného mobilu.

Při brouzdání internetem se mi dostal pod ruky zajímavý článek o recyklaci mobilních telefonů. Tuto kampaň vede společnost, která zajišťuje po ČR sběrná místa pro elektroodpad. Použité mobily i baterie lze vrátit i na některé prodejny.

Ptáte se proč toto snažení? Také jsem na to byla zvědavá. Ve stručnosti můžu říct, že na výrobu mobilů a hlavně baterií se používá obrovské množství drahých kovů a dalších surovin. Opětovné použití součástí a materiálů z nepoužívaných mobilních telefonů je mnohonásobně levnější a úspornější a přátelštější k životnímu prostředí.

Pro zajímavost uvedu citaci článku Jana Lodla ze dne 8.11.2007:
nepoužívaný mobil „Pro představu: z pěti milionů nepoužívaných tuzemských mobilů by mohlo být recyklováno až 120 kg zlata, 45 kg paladia, 1 250 kg stříbra, 45 000 kg mědi a z baterií by šlo znovu získat na 19 000 kg kobaltu,“ sdělil David Beneš, který recyklaci mobilních telefonů zajišťuje.

„Například právě výroba baterií z roční celosvětové těžby kobaltu spotřebuje celých 15 %. V případě těžby zlata a stříbra zhruba 3 % objemu směřují na výrobu mobilů, u palladia jde dokonce až o 12 % objemu těžby. Navíc při získání mědi recyklací dochází až k 87% úspoře elektrické energie oproti její výrobě z vytěžených rud."

Na začátku jsem uvedla, že můžete svůj nepoužívaný mobil zpeněžit. Každý, kdo odevzdá starý mobil, tak dostane poukázku v hodnotě 200 Kč na nákup nového mobilu nebo příslušenství. Na jeden nákup jde použít až pět poukázek. Tak kdo máte tu možnost, tak toho využijte. Tato kampaň běží jen do konce ledna 2008. Taková sleva na mobil není špatná.

Tynka
Chytrá Žena – čtenářka




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
To je moc dobrý nápad na recyklaci. Je dobře, že někdo myslí na ekologii, jinak se zahrabeme odpadem Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Musíte dojít do značkových prodejen T-mobile.Byla jsem tam už 3x,kupony na slevy nejsou.Takže je to taková akce neakce.Pokud budete mít štěstí,musíte předložit občanku a ty staré telefony musí mít viditelné výrobní číslo.Nemusí mít ani baterku či kryt.Tak hodně štěstí.
Obrázek uživatelky
profil
holky, dočetla jsem se, že ty staré mobily prý vykupují ve všech značkových prodejnách t-mobile, ale nejlepší je zavolat na jejich zákaznickou linku a zeptat se. za každý vrácený mobil byste měli dostat recyklolístek a ten pak slouží jako poukázka na slevu při nákupu nebo tak nějak
Obrázek uživatelky
profil
Do toho bych šla,ale pochybuji,že u nás v Přerově je nějaký obchod kde ty staré vykupují.Pokud o takovém obchodě víte,tak prosím poradte.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vendo a proč dříve. Pos tromek jí dáš nový a PAK zlikviduješ starý- je to do konce leda. !!!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles