Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nikdy není pozdě

20. 09. 2011 | Vaše příběhy
Po pár větách, které jsme toho červnového dne spolu poprvé prohodily, mě napadlo, jestli ona milá, drobná, šedovlasá paní nebyla někdy učitelkou. Hovořila totiž nádhernou spisovnou češtinou, velice laskavě; a mně to připomnělo "cosi" z mé dávné minulosti. Nedalo mi, abych se jí na to nezeptala. Po mé otázce se jenom trochu polekaně a plaše zeptala, jestli je to na ní opravdu tolik znát.

Měla jsem možnost pobývat s ní několik dnů na společném pokoji v jednom léčebném zařízení, a díky tomu jsme spolu trávily pochopitelně dost času. Postupně jsem se dozvídala ledacos zajímavého z jejího osobního i kantorského života, a mohla tak nahlédnout do osudu ženy, která svou práci měla nejenom jako zaměstnání, ale dělala ji opravdu s  velkým citem a láskou. Celý život učila na základní škole nejmenší žáčky, což je určitě jedna z nejkrásnějších i nejtěžších věcí zároveň. Vyprávěla mi o různých příhodách ze své praxe a já tak mohla trošičku po letech nakouknout i tam, kam jsem za celou dobu své školní docházky nikdy neviděla. A život kantora už mi zdaleka nepřipadal tak jednoduchý a idylický jako kdysi.  Sama měla dvě děti a jediné, na co jsem ji slyšela si malinko postěžovat či spíše jenom povzdychnout, byla skutečnost, že na své děti neměla tolik času, kolik by si přála, a dodnes ji to mrzelo.

Co jsem však na té skromné a nenápadné paní obdivovala ze všeho nejvíce, byl její elán a chuť stále se učit novým věcem i v jejím přece jen pokročilejším věku. Zapomněla jsem napsat, že v té době jí bylo 74 let a trpěla již řadou nepříjemných zdravotních potíží a omezení. Nicméně ani to jí nedokázalo zabránit v tom, aby navštěvovala Univerzitu třetího věku, učila se cizí jazyk, studovala dějiny a pro snadnější komunikaci s vnoučaty pronikla i do světa  počítačů včetně internetu. Zajímala se i o další novinky z nejrůznějších oblastí našeho života, filozofie a otázek kolem lidské existence. Bylo krásné i dojemné vidět ji se sešitem francouzských slovíček venku na procházce nebo při vypisování poznámek z nějaké knihy, kdy vypadala jako pilná školačka. Ne, ona tak jenom nevypadala, ona opravdu stále byla nadšenou studentkou života a nechtěla promarnit darovaný čas. Aktivit měla tolik, že si pro lepší přehled vedla diář.

I když byla tato paní učitelka již dávno na penzi, nikdy vlastně nepřestala učit lidi okolo sebe svým příkladem a úžasným přístupem k životu. I díky ní jsem si uvědomila, že věk nehraje až tak zásadní roli, pokud opravdu člověk něco chce, a nikdy není pozdě začít s něčím novým, na co mi dříve nezbýval třeba čas nebo nebyly vhodné podmínky. Záleží hlavně na nás, jak a čím svůj život naplníme a do jaké míry dokážeme využít to, co nabízí.

Na tohle setkání dodnes moc ráda vzpomínám a možná mi dalo víc, než některé nezáživné chvíle strávené ve školních lavicích.

Lida - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Krásna spomienka Smajlík.
Obdivujem ľudí, ktorí aj v staršom veku žijú aktívne a sú ochotní ešte sa niečo nové naučiť.
Ľudia, ako bola táto pani, rozdávajú energiu a chuť do života aj oveľa mladším a preto je stretnutie s takým človekom vzácne.
Obrázek uživatelky
profil
Teď jsem se "prokousala" - teprve se učím orientovat se na CHŽ-k dalšímu milému, moc pěkně napsanému článkuSmajlík
Lído, souhlasím s komentáři pode mnou a věřím Ti,že na tu paní učitelku ráda vzpomínáš.
Podle toho,jak jsi ji v příběhu popsala, je to opravdu obdivuhodný človíček.
Obrázek uživatelky
profil
Lido máš to moc krásně a s citem napsané. Jsi asi moc hodná a máš ráda lidi a to je moc dobře.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jsem moc ráda, že se vám článeček líbil. Smajlík

Psala jsem ho vlastně jako takové poděkování oné milé paní, i když si ho zřejmě nikdy nepřečte. Ale nevadí. Snad i myšlenka má svoji sílu a já na ni vzpomínám s láskou a vděčností.
Obrázek uživatelky
profil
a krásné čtení Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles