Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šikana v pracovním kolektivu

18. 04. 2012 | Vaše příběhy
V našem kolektivu pracuje většina žen. Přiznám se, že jsem se dost těšila, když jsem dostala nabídku na tuto práci. Zúročila jsem to, čím jsem se živila několik minulých let a na pracovišti se mi moc líbilo.

Hned jsem zapadla do kolektivu, ale nemohla jsem si nevšimnout, že o vedoucím naší skupiny se ostatní děvčata moc nechtěla bavit. Vždy mě odbyla: „Počkej a uvidíš sama!“. Z počátku se mi zdálo, že Pavel sonduje, jaká vlastně jsem, zda si plním beze zbytku své povinnosti. Nepatřím mezi konfliktní jedince, svou práci jsem si hned oblíbila a vykonávala ji tak, že neměl nikdo vůči mně žádné výtky.

Párkrát vyřkl Pavel nějakou nejapnou poznámku, ale ty jsem přehlížela. Jenomže po čase vyloženě čekal, jak se zachovám, zda budu protestovat. Sledoval celý den, kolikrát jdu na toaletu, kolikrát jím nebo prohodím větu se spolupracovnicí.

Šikana v pracovním kolektivuObčas mě dokonce dloubnul do zad, ať už se nevybavuji a dělám! Přitom jsem se ptala na pracovní záležitosti. Rozhodla jsem se být ostražitá a nezavdávat žádnou příležitost k jeho nelibosti. Mít s ním konflikty, to bylo to poslední, co bych si fakt přála!
Pavlova vtíravá „ starost“ o to, co a jak dělám, nabírala na obrátkách.

Neodpustil si poznámky o tom, že moje místo není jisté, tak ať se pořádně snažím a nelelkuji. Zakázal nám vypít u stolu i kávu nebo čaj, přitom sám se u toho svého neustále hostí, nejenže u stolu pije, ale i svačí, dokonce si nosí z domu vařená jídla. Trpělivě jsem čekala na změnu v jeho chování, protože co se týče pracovních povinností, nedalo se mi nic vytknout. Ostatní kolegyně vidí, že se po mně „ vozí“, ale bojí se ozvat, vědí, jak je těžké získat v dnešní době práci. Já přišla na to, že i když mlčím, je zle, a když se ozvu, zase jsem drzá a nepřizpůsobivá.

Pracuji dnes a denně ve stresu, občas se mi chvějí ruce, neustále jsem v pohotovosti, co si můj spolupracovník zase vymyslí, aby mě mohl „ setřít“ před ostatními. Já se snažím přecházet i fakt, že za Pavlem chodívá několikrát za den kolegyně z jiné kanceláře, se kterou chodí, vybavují se spolu, svačí u stolu, telefonují, o intimních dotecích ani nemluvě.

Raději se tvářím, že nic nevidím, nekomentuji, dělám si svou práci. Jeden den, dva je klid a pak to začne znovu, dělej, nedělej, mlč atd., to jsou nejčastější slogany, které Pavel používá. Zkouším hledat jiné zaměstnání, ale právě toto bych nerada měnila, protože svou práci mám ráda a až na Pavla, se všemi vycházím velmi dobře.

Nechtěla jsem si na chování svého vedoucího stěžovat jeho nadřízenému, pořád si myslím, že pochopí, že se chová špatně a se šikanou přestane!
Dávám si ultimatum, pokud do měsíce jeho hlavně psychický teror nepřestane, napíši vedení písemnou stížnost na jeho nevhodné chování vůči mně. Vím, že je možné se také bránit u soudu a podat žalobu na ochranu osobnosti/ par.11 až 13 občanského zákoníku/. To by opravdu byla ta poslední možnost, kterou bych byla nucena využít, abych mu dala nepokrytě najevo, že jeho chování nebudu dále trpět ani tolerovat. Na výběr moc možností nemám, ale v zájmu zachování svého fyzického a duševního zdraví se budu muset rychle rozhodnout!

bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Setkala jsem se s šikanou ze strany majitele firmy, nic jsem neudělala dobře,pořád mně komandoval a snažil se mně i zesměšňovat, a to mi bylo přes 50 roků. Vybavoval se se spolupracovnicí, já jsem vyřizovala telefon a dokázal mi vynadat, proč neberu ten telefon spolupracovnice - nevím, jak najednou telefonovat ze 2 telefonů. Začala jsem si schovávat lístky, na kterých jsem dostávala od něho pokyny a když mi pak při plnění jeho někdy nesmyslných úkolů řekl, co jsem to dělala za pitomost, tak jsem mu předložila jeho rukou psaný pokyn k tomuto nesmyslu a když na mně začal křičet, tak jsem se nedala a zvýšila hlas taky. Chvíli to pomohlo. Potom prodal firmu a zahraniční majitel - velká nadnárodní společnost se chovala slušně. Teď už jsem v důchodu, ale na toho protivu nevzpomínám v dobrém.
Obrázek uživatelky
profil
4 kila za podobných podmínek - vím o čem píšeš...za to, že jsem byla rebel - jak dle koho(když mi změnili pracovní dobu ze dne na den - příchody 6, 7, 6.30, 9. Další týden 9 - 17.30 + sobota kdovíjak zaplacena.A hlídání příchodů + odchodů na minutu...snad bych se upsala i čertu za lepší práci...taky už hledám...jsou na tom lidé hůř...tento víkend jsem byla psychicky tak bídně, že co jsem snědla, letělo ven...v příštím životě chci být chlap!Víc peněz za stejnou práci, jiný přístup,lepší život...co na tom, zda tu budu o pár let víc - míň?O co stát po šedesátce?
Obrázek uživatelky
profil
aby sa to podarilo vyriešiť čím skôr. V nepríjemnom prostredí sa ti môže aj veľmi dobrá práca, ktorú robíš rada sprotiviť. Viem, o čom hovorím. Bola som v podobnej situácii, kým ma raz nenašiel uplakanú náš personalista. Už sa nedalo robiť nič iné, len mu povedať, o čo ide a že zvažujem dať výpoveď. Našťastie sa práve uvoľnilo miesto na inom oddelení, preložili ma tam a ja som v tom podniku odpracovala spokojná ešte 18 rokov.
Obrázek uživatelky
profil
chodit do práce s nechutí a v práci být ve stresu je moc zlé. Vždyť v práci trávíme spoustu času - přeji, ať se vše vyřeší k tvé spokojenosti - ale samo se to asi nevyřeší, budeš muset fakt něco podniknout. Držím palce.
Obrázek uživatelky
profil
napřed bych mu to jeho chování vytkla, pokud to nepřestane, tak bych mu oznámila, že se poradím s vedoucím je-li jeho chování přípustné..přeji hodně štěstí, ať to vše vyřešíš ku své spokojenosti, držímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles