8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Schizofrenie – onemocnění duše i těla

2. 03. 2010 | Nemoci

O schizofrenii jistě všichni někdy slyšeli. Pro většinu z nás je známým faktem, že se jedná o psychiatrickou diagnózu. Bohužel však o průběhu i léčbě schizofrenie panují mezi laickou veřejností zcela zkreslené představy. Pokud se onemocnění nevyskytne přímo v našem okolí, netýká se někoho blízkého, je pro nás něčím vzdáleným. Obecně panuje ve společnosti tendence nahlížet na psychiatrické pacienty jako na někoho poněkud „divného“, nebo nebezpečného. Jak tomu ale je ve skutečnosti?


V obecně rozšířeném přesvědčení mají schizofrenici rozdvojenou osobnost, což je mylný a zavádějící výklad. Lidé se schizofrenií většinou nežijí jako  dvě či více  osobností. Hlavní charakteristikou onemocnění je usmevavi-lidevýrazné narušení kontaktu pacienta s realitou. Typicky jde  o poruchu duševních funkcí, jako jsou například myšlení, vnímání, pozornost nebo paměť, narušena je i schopnost pacienta jednat s lidmi.


K hlavním příznakům onemocnění patří halucinace, bludy či změny v chování. Bohužel tyto příznaky vedou k utrpení úzkosti a prohlubování společenské izolace nemocného, jeho nepochopení  a  postupnému vyloučení z běžného života a ze společnosti. Vyrovnat se s těmito příznaky je pak velmi těžké nejen pro nemocného samotného, ale i pro jeho rodinu. Schizofrenie je závažné a celoživotní onemocnění


Jak poznáme člověka trpícího schizofrenií?


Schizofrenií trpí v současné době zhruba 1 % populace. První známky schizofrenie se většinou objevují v dospívání nebo rané dospělosti, tedy mezi patnáctým a 35. rokem života a nemoc postihuje stejně muže i ženy. U pacienta, jenž trpí schizofrenním onemocněním, dochází k rozporu mezi vnímanou realitou a realitou samotnou. Pacient je vztahovačný, pronásledovaný bludy a halucinacemi, někdy si mluví pro sebe, vytváří vlastní vnitřní svět, který je nesrozumitelný jeho okolí.


Mezi nejznámější příznaky choroby patří sluchové a zrakové halucinace. Pacient většinou vnímá své příznaky jako nepříjemné a nežádoucí. Dochází i k poruchám emočního prožívání, časté jsou pocity strachu či úzkosti. Lidé postižení schizofrenní poruchou mají vyšší riziko sebevražedného jednání a sbevražda je častou příčinou úmrtí pacientů se schizofrenií. 


Příčiny vzniku schizofrenie a první příznaky


lecbaPříčinami vzniku schizofrenie jsou  dědičné  dispozice,  spouštěči mohou být ale i různé psycho-sociální vlivy a vlivy prostředí. Mohou být způsobeny například špatnými rodinnými vztahy a komunikací v rodině, vystavení posměchu svého okolí v období dětství a dospívání. Významný vliv mohou mít i drogy a další psychoaktivní látky. První projevy schizofrenie začínají nespecificky, obtížemi, jako jsou například sociální stažení, nápadná změna v chování či v náladách, vztahovačnost a nespavost


Způsoby léčby schizofrenie


K léčbě schizofrenie se primárně využívají léčiva ze skupiny antipsychotik. Ty pozitivním způsobem ovlivňují pochody myšlení a zbavují nemocné halucinací, oslabují bludy  a tlumí depresivní projevy. Díky léčbě se mohou příznaky výrazně zmírnit a u některých nemocných úplně vymizet. Bohužel vedlejší účinky léčby mohou společně s nezdravým životním stylem nemocných napomáhat k dalším zdravotním problémům.


Nemocný se dostává do začarovaného kruhu, kdy jej pronásledují zdravotní obtíže jako je obezita, vysoký krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Takový člověk potřebuje silnou podporu ze strany rodiny a přátel, ale také odbornou pomoc, kterou mu mohou nabídnout centra působící pod názvem Program pro dobré zdraví.


Zdroj: PPDZ.cz 


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nepríjemné ochorenie
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles