8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedmero pro levnější povinné ručení

22. 11. 2009 | Finance
Šetření je v době finanční krize velmi populárním tématem. Zákazníci šetří, kde se dá, méně utrácejí, a to i za své plechové miláčky. Jsou však investice, kterým se nevyhne žádný majitel auta a jednou z nich je povinné ručení. Kdo chce jezdit, musí ho platit. Ti, kdo doma auto mají a nesjednali si do začátku letošního roku povinné ručení, teď musí odvádět příspěvek nepojištěných. „Na přelomu roku 2008 a 2009 vzrostl počet uzavřených povinných ručení oproti jiným obdobím raketově, právě z důvodu zavedení tohoto příspěvku České kanceláře pojistitelů,“ uvádí Jan Žalčík ze serveru Srovnávač.cz.


Sazby povinného ručení určují faktory, jakými jsou druh vozu, stáří, objem nebo výkon motoru, limity plnění, ale také bydliště, věk nebo povolání řidiče. Pokud už máte auto koupené a nechystáte stěhování, jsou to pro vás fakta, s kterými nic neuděláte. Samozřejmě se vyplatí sledovat aktuální sazby pojišťoven, které v průběhu kalendářního roku vyhlašují. Není už pravidlem, že nové sazby zveřejňují pojišťovny jenom na podzim. Mění je kdykoliv v průběhu roku.

Chcete-li si zlevnit povinné ručení, zaměřte se na různá zvýhodnění, která pojišťovny v rámci poměrně tvrdého konkurenčního boje nabízejí.

 

Jezdím dobře, jedu si pro odměnu

Možná se může zdát, že dobro vítězí nad zlem jenom v pohádkách. V pojištění aut ale platí, že dobří řidiči zaplatí méně a ti špatní více. Ti dobří si mohou dojít do pojišťovny pro bonus, neboli slevu za to, že jezdí slušně. Těm špatným řidičům, kteří mají na kontě dopravní nehodu, naopak hrozí dražší povinné ručení neboli malus. „Povinné ručení v systému bonus-malus oslaví v příštím roce 10 let, proto dosáhne většina řidičů letos maximálního bonusu 50 až 60 %. Rozdíly mezi jednotlivými pojišťovnami se tak pomalu vyrovnávají,“ uvádí Jan Žalčík ze serveru Srovnávač.cz. Ceny velkých a malých pojišťoven se přiblíží, což je pozitivní zpráva pro řidiče. Ti tak mohou zamířit i do stabilní, velké instituce s dobrým zázemím. Ne všechno levné je totiž dobré.

Bonusy cenu ovlivňují pozitivně, malusy negativně. Ne všichni se bohužel na silnicích chovají slušně, o čemž svědčí i rostoucí počet nehod a z nich vzniklých škod. Trestem pro řidiče jsou kromě trestných bodů od policie také malusy, tedy přirážky na povinném ručení. Ty mohou být nepříjemně veliké.


Dojděte si pro slevu do rodiny

Novinkou posledního roku u některých pojišťoven je možnost převést si bonus od rodinného příslušníka. Ten, kdo si koupí auto a začínal by s nulovým bonusem, může mít rovnou až poloviční slevu. Bonus může získat manžel či manželka, syn, dcera, babička, dědeček, vnuk, vnučka, případně další osoby žijící ve společné domácnosti jako druh nebo družka. I v rodinných bonusech jsou však rozdíly.

 

Můžete mít dva bonusy současně

Možná si chcete koupit druhé auto, možná jen kupujete auto nové, v obou případech můžete získat levnější pojištění díky bonusu, který se vám dosud podařilo získat. Pojišťovny umožňují převést si ho i na váš jiný vůz. „Při koupi nového auta pojišťovna převede bonus na nové auto ihned, protože dnes již nevadí, že uplatňujete dva bonusy současně. Dříve jste museli čekat, než se staré auto prodá,“ uvádí Václav Bálek z České pojišťovny.


Využijte další produkty pojišťoven

Pojišťovny každoročně nabízejí k pojištění aut různé slevy. Ušetřit na povinném ručení můžete i využíváním dalších produktů pojišťovny.

 

Sjednejte si pojištění přes internet

Je to pohodlné, zabere to méně času a navíc vás to vyjde levněji, přičemž vám tato sleva bude platit i pro další roky. Mluvíme o sjednání povinného ručení přes internet. Tuto možnost nabízejí téměř všechny pojišťovny, využít můžete i další servery. Protože i pro pojišťovnu znamená tento způsob sjednání nižší náklady, poskytuje řidičům slevu.


S havarijním pojištěním za nižší cenu

Povinné ručení si můžete sjednat levněji, pokud si k němu sjednáte zároveň havarijní pojištění. Pojišťovny v takovém případě nabízejí slevu většinou kolem 5 %.

 

Plaťte jednorázově a převodem

Nižší pojistné zaplatíte i v případě, že si vyberete roční frekvenci splácení místo několika měsíčních nebo čtvrtletních splátek. Ušetřit můžete i za převody peněz, pokud zaplatíte bankovním převodem nebo platební kartou. 

 

Zdroj: Srovnávač.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !