8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Školo, školo, školo vysoká…

29. 09. 2011 | Vaše příběhy
Já vím. V písničce to má být horo, horo, horo vysoká. Ale já nejsem v písničce a navíc nejenom hory jsou vysoké, ale též školy. Tedy nemám teď na mysli vysoké do výšky (i když to povětšinou bývají taktéž), ale vysoké svojí odborností, plynule navazující na školy střední. No a cože tady tak vzdychám nad vysokými školami?

Inu, zdá se, že již definitivně skončilo přijímací řízení pro příští akademický rok a čerstvě odmaturovaní studentíci se radují z přijetí nebo již dávno slzami skropili svůj neúspěch (alkohol též nevylučuji) a obojí se v této době snad věnují činnostem prázdninovým a brigádnickým a odpočinkovým a vandráckým a dovolenkovým a bůhvíjakým ještě. Nechci opomenout ani ty adepty vysokých škol, kteří zkoušeli i letos svoje štěstí již poněkolikáté, chtíc se zařadit mezi ostatní vzdělání chtivé mladé lidi a opustit tak řady nezaměstnaných, eventuelně cítící ve svých silách zvládnutí obojího – jak zaměstnání, tak školy.

Bylo mi potěšením poznat od každého trošku, jak se říká. Tedy od každé výše zmíněné skupiny několik lidí. Někteří prošli přijímačkami úspěšně a dostali se, někteří neprošli a nedostali se, někteří prošli a nedostali se. Zájem o studium je obrovský, zvlášť na některé obory. Třeba pedagogika. Kolik lidí se cítí být budoucími kantory… Dnes mají v uchu na deset náušnic, a to dívky stejně jako hoši, ale za pár let budou vychovávat naši mladou generaci… No budiž – a vůbec, kdo ví, setkala jsem se s takovými, kteří vůbec po absolvování této školy učit nemínili, ba dokonce se podivovali nad tím, když jejich kolegyně vyslovila názor, že přece právě proto se hlásí na pedagogickou fakultu, aby mohla učit.

Tato dívka se však nedostala, přestože přijímací zkoušky vykonala dle kritérií a úspěšně, a to jak test všeobecných znalostí, tak i odborné a talentové zkoušky. Od ní například také vím, že na téma „Co po mně ráno zůstane na stole?“ mnozí uchazeči o studium malovali obligátní hrnek od kafe, nedojedený rohlík, noviny, popelník plný vajglů… Že by tohle zrovna mělo být nápadité, to se mi ani nezdá. Na tomto stole budoucího učitele snad už chyběla jen injekční stříkačka… Přesto v jistě nelehkém posuzování odborná porota nejvíc bodů přiřadila právě těmto bezduchým pracím.

Těžko objektivně zhodnotit něco, co se objektivně zhodnotit prostě nedá. Umění totiž nejde přesně zvážit ani změřit a říct, kde je ho míň a kde víc. Jen je mi líto jedné konkrétní milé osůbky, která je nadmíru inteligentní, skromná a slušná bytost, a která ví naprosto přesně, že by se ve svém budoucím povolání chtěla věnovat dětem. Jestli se jí to podaří, to ukáže čas. A třeba už příští přijímací zkoušky.

Lenkajitu - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
spominamSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles