Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Spalničky - velmi nakažlivé onemocnění

27. 04. 2012 | Dětské nemoci

Tohle velmi vysoce nakažlivé onemocnění způsobuje virus, který se projevuje formou celkové tělesné vyrážky, která je doprovázena chřipkou. Spalničky mají dost podobné příznaky jako chřipka a to například horečku, kašel a rýmu. Postižení spalničkami jsou hlavně děti ve věku 4 až 5 let. K infekci může dojít buď kapénkovou nákazou nebo tělesným kontaktem s nemocným.

 

Spalničky - příznaky

Prvním příznakem je již zmiňovaný kašel a to suchý a dráždivý, bolesti v krku, rýma a také zánět spojivek. Dalším příznakem může být ospalost a ztráta chuti k jídlu. Také se mohou objevit uvnitř dutiny ústní malé bílé skvrnky nebo pupínky. Také můžete mít zarudlé oči, které nepříjemně slzí a pálí a jsou citlivé na světlo. Až poté se objeví vyrážka, která se z obličeje postupem času rozšiřuje na celé tělo. Až se objeví první vyrážky, tak můžete dostat vysokou horečku a to až 40°C, kterou špatně snášejí hlavně malé děti. Zhruba po týdnu by měla vyrážka ustoupit.

Vyrážka u většiny postižených začíná v obličeji, za ušima a až potom napadá celé tělo a to i končetiny. Vyrážka u spalniček má červenou až červenohnědou barvu velikosti přibližně 3 až 7 milimetrů. 

Spalničky - léčba

Pokud máte spalničky, jako první byste se měli přesunout do karantény, doma v samostatném pokoji, kam by neměli vstupovat další členové rodiny, pokud to není nezbytně nutné, abyste nepředstavovali nebezpečí pro další osoby a samozřejmě nechodit na veřejnost. Spalničky se neléčí, pouze snižujete horečku běžným způsobem. Nemocný by měl pít hodně vody, ovocné džusy a limonády, protože jde o virové onemocnění. Zánět spojivek u spalniček můžete léčit očními kapkami nebo pravidelným omýváním mokrou vatou a rýmu nosními kapkami.

 

Spalničky - očkování

Na očkování se používá MMR vakcína. Zkratka MMR znamená trojkombinaci látek proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, tzv. triple vakcína. První očkovací dávku obdrží dítě asi v průběhu 15. měsíce svého života. Potom za dalších 6 až 10 měsíců dochází k přeočkování asi ve 21. - 25. měsíci života. Tato triple vakcína je tvořena oslabenými viry spalniček, příušnic a zarděnek.

Spalničky většinou vymizí bez lékařského ošetření, ale budete muset zajistit nemocné osobě hodně odpočinku, spoustu tekutin k pití a oddělit je od ostatních členů domácnosti, aby se zabránilo šíření infekce. Pokud se vyskytnou jakékoliv komplikace, ihned vyhledejte lékaře.

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Slovensky se to řekne osypky. Nevím jesti s měkým nebo tvrdým i.
Obrázek uživatelky
profil
ako sa to volá v slovenčine?
Obrázek uživatelky
profil
Je mi přes 50 a pneumokok a další "koky" byly,jen se o nich nic nevědělo,výzkum a objev přišel později.
Já jsem měla opakované záněty stěhovavé, od gynekologckých,z jednoho jsem se vyléčil a šup druhý, pak zuby,zase jeden za druhým, pak angíny,no dnes mi řekne lékař,že to byl nějaký z "koků".
Pomohlo mi až 10 injekcí,které mi píchali na zvýšení imunity,po poslední jsem nemohla ani chodit,jak mi otekla noha,ale od té doby byl pokoj.

Očkování se opravdu přehání, jsou v tom peníze lékařů a farmaceutů. Přesvědčí Vás, lékaři snadno uvěříte a pro zdraví svého dítěte zaplatíte a uděláte cokoliv, to chápu.
Ale oslabenou imunitou očkováním - to zase sice třeba nechytí tu nemoc,ale jinou, je oslabený...

Můj švagr nikdy nemarodil,ale pak ho napadlo, že se nechá očkovat proti chřipce, nikdy ji neměl! Vrátil se od lékaře, bylo mu zle, druhý den hůř, šel se projít do lesa, přišel až večer, už se o něho báli, protože udělal pár kroků a musel odpočívat. Třetí den po očkování zemřel.Náhoda? Nevím.
Obrázek uživatelky
profil
děti se chrnit musejí !!!
Dříve taky nebyl AIDS a ted je ho hodně aq je to záležitost dospělých , mezi dětma je zase pneumokok který za mně jako dítě nebyl. dyby očkování nepomohlo umíraly by !!!

Raději oslabená imunita než smrt a naše děti obě očkované jsou jen né na 4v1 protože ta vakcína stojí 6tisíc nebo tedy stála a ted nevím ,za Lenušky stál prevenar 2000 za Matěje jsme doplácely na každou prevenar 300 už to jde k lepšímu a rodičům trochu pomohou až na tu vakcímu proti rakovině čípku až Lení bude deset jedenáct bude moc být očkovaná .Třeba jí do té doby dají jako základní očkování v německu to tak mají .
Je málo rodičů kteří nedají očkovat jejich věc ale já raději dám , je to i to málo co mohu pro moje děti v dnešním ovzduší udělat a pak samozřejmě neberu jen chemii ale i přírodu, sušíme hodně bylin na čaje které jsou samozřejmě vynikající pro zdravý Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
schválně jsem se koukla do očkovacích průkazů a obě moje děti byly na spalničky očkované povinně!!!!a rozhodně jim to neuškodilo a nejsou ani nemocné!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles