Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Španělsko - Sevilla

1. 04. 2012 | Evropa
Při návštěvě Španělska se mi vždy rozproudí krev v žilách, líbí se mi jižní temperament, který přeskočí na každého, kdo sem zavítá. Oblast Andalusie mi učarovala a nemohu vynechat prohlídku krásného města Sevilla. Na předměstí jsme jeli kolem fotbalového stadionu Estadio Manuel Ruiz de Lopera. Za chvíli jsme byli v centru a prohlídku města začali u katedrály, která je tak rozsáhlá, až oči přecházejí.

Katedrála Santa Maria de la Sede
je po Vatikánu a Londýně třetí největší na světě. Je na místě Velké mešity, ze které byl ponechán minaret sloužící jako zvonice, její výstavba začala v r. 1402 v gotickém slohu podle vzoru francouzských katedrál a trvala až do 16. století. Je 130 metrů dlouhá a 76 metrů široká, je zde 140 mohutných podpěrných pilířů a 93 obrovských oken. Pět chrámových lodí se tyčí do výšky 36 metrů a je zde také 45 postranních kaplí. Nejdůležitější v interiéru je Capilla mayor s největším oltářním Španělsko - Sevillapodstavcem na světě, na němž pracovalo 26 umělců a na jehož pozlacení bylo spotřebováno cca tři tuny zlata. Mají zde hrobky významné sevillské vládnoucí osobnosti Alfons X. a jeho matka Beatrice Švábská a Karel V. s  matkou. Je v ní také uložen sarkofág s ostatky nejslavnějšího mořeplavce Kryštofa Kolumba, nesený sochami čtyř králů v životní velikosti, kteří představují každé království Španělské koruny Castilla, León, Aragón a Navarra.

Roku 1506 Kryštof Kolumbus zemřel po těžké nemoci ve španělském Valladolidu a byl přesvědčený, že nově objevené země jsou ostrovy u pobřeží Asie. Právě na nich chtěl být také pohřben, k tomu však došlo až roku 1544. Ostatky Kryštofa Kolumba a také jeho bratra Diega spočinuly na ostrově Haiti. Poté co Haiti Španělé v r. 1795 opustili a vzali s sebou ostatky obou slavných sourozenců, je převezli na Kubu. Tam byly do roku 1898. Po španělsko-americké válce byly ostatky převezeny zase zpátky do Španělska a uloženy do hrobky katedrály v Seville, kde leží dodnes.

V centru města je krásná budova muzea umění obklopená parky a zahradami. Zajímavý je Park Marie Luisy s nádhernými květinovými záhony omamně vonících květin a fontánami, které v době největšího tepla poskytnou příjemné útočiště před spalujícím žárem slunce. Park Seville darovala královská dcera María Luisa, která si město velmi oblíbila. Francouzský inženýr Forestier provedl v parku různé úpravy a zkombinoval tak umění evropské a islámské. K původní rozloze parku bylo později přidáno náměstí Plaza de América.

Španělsko - SevillaSevilla se každoročně stává dějištěm největších španělských slavností Feria de Abril, letos budou 24. až 29. dubna. Krátce předtím se koná významný španělský festival Semana Santa tj. Svatý týden. Městem procházejí procesí s kajícníky v kápích, kteří nesou pochodeň. Veletrh oficiálně začíná v pondělí o půlnoci a končí ohňostrojem následující neděli opět o půlnoci. Je to mimořádná podívaná, tančí se nejen na ulici, ale především v tzv. casetách, plachtových přístřeších, které ale z naprosté většiny bývají soukromé a musíte znát někoho z místních, abyste se tam dostali.

Temperamentní tanec zvaný sevillanas strhne každého, aby se zapojil do víru noci. Sevillanas se může lehce splést s flamencem, který vyjadřuje určitý příběh, střídá se radost se smutkem, vášní a něhou. Sevillanas má čtyři části oddělené menší pauzou, je veselejší plný radosti a nevypráví příběh jako to dělá flamenco. Ženy obvykle tančí v typických šatech s volánky, šálem a výraznými doplňky.

Kdo není zdatný tanečník a tanec ho unaví, tomu přijde vhod projížďka v kočáře taženém koněm, kterých je zde hodně a kterými je město proslavené.

setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ze všech dovolených které jsem kdy navštívila se mi nejvíce líbilo ve Španělsu a nějak mě to tam táhne. Prostě se mi tam líbí a mám na tu zemi dobré vzpomínky a něco jsem tam zažila.. Itálie je krásná, Chorvatsko okoukané, Německo- Němce nemám ráda, Rakousko- krásné na památky, Polsko- tam neni nic moc zajímavého, Slovensko- krásné vzpomínky ale to je skoro to samé jako Čechy, jinak tatry nemaji chybu, ale prostě Španělsko je nejlepší ( pro mě )
Letos bych se tam ráda dostala, doufam že to vyjde.
Obrázek uživatelky
profil
Bezva článek, Španělsko nás také láká, hlavně teda Barcelona. Škoda, že je to tak daleko!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek! Jednou bych chtěla projet Španělsko křížem krážem.
Obrázek uživatelky
profil
děkuji Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles