8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Byl jednou jeden člověk - 9.-13. díl

3. 11. 2008 | Televizní tipy
Před pár měsíci jsme fanouškům seriálu Byl jednou jeden život slíbili pokračování další série - Byl jednou jeden člověk. Stejně jako nás  provázela skupinka červených krvinek lidským tělem, budeme mít i tentokrát možnost, napříč lidskou historií, poznat, jako to vlastně bylo s „člověkem“.  

9. Díl - Karlovci

V tomto díle poznáme velkého franckého krále Chlodvíka, který si postupem času podmanil celou Galskou říši, dnešní Francii. Koncem osmého století  král Karel Veliký a jeho družiny přijíždějí do francouzských měst a pro tehdejší vladaře je příjezd krále dobrou příležitostí, jak si vystřelit ze svých parádivých dvořanů. Také aby rozhodli, že od nynějška budou úředníci i děti chodit do školy. Karel Veliký však roku 814 umírá a jeho říše se rozpadá. Přicházejí noví dobyvatelé, u bran galské říše stojí Vikingové.

Byl jednou jeden člověk10. Díl - Doba Vikingů

V tomto díle poznáme věhlasný národ Vikingů, uvidíme je nejen válčit, ale také žít obyčejným životem. Tito neobyčejní lidé jsou dodnes považování za nezdolné mořeplavce a jejich umění je stále zahaleno tajemstvím. Kde všude tito mořeplavci byly? Začíná velké vikingské dobrodružství. Postupně uvidíme tyto muže ze severu po celé Evropě, na Sicílii, v Byzanci, u Kaspického moře. Na konci desátého století je sledujeme při cestě na Island a do Grónska a dál směrem na Newfoundland do oblasti „Vinland“ na americkém kontinentě. V jedenáctém století jsme svědky jejich dobytí jihu Itálie a eposu o Vilému Dobyvateli.

11. Díl - Stavitelé katedrál

V tomto díle opět uvidíme Mistra, tentokrát jako velkého stavitele s nesmělými cíly, postavit chrám, který by se dotýkal nebes. K takto velkým stavbám je potřeba využít síly, kterou mají jen zvířata. Vznikají tak postroje, které umožní zvířatům tahat vozy s těžkými náklady. Velkým cílem pro všechny je postavení obrovské katedrály. Pokládá se tedy základní kámen Pařížské katedrály Notre Dame. Jak dospívají děti dalších a dalších generací, rostou i zdi velké katedrály. Vladaři Filip Augustus a Richard Anglický se vystřídají u moci a gotická katedrála je hotová. Její štíhlé věže se vypínají k nebi a dominují horizontu. Během tohoto úžasného stavitelského nadšení, které ve 12. a 13. století ovládlo celou Evropu, vznikají i další obdivuhodné stavby.

12. Díl - Marco Polo a jeho cesty

Je rok 1271 a bratři Polovi, bohatí kupci z italských Benátek, jsou okouzleni vzdálenými obzory. Na lodi s nimi pluje také 17letý Marko, syn jednoho z bratrů. Dlouhá cesta Marca Pola nakonec trvá 24 let a během ní poznáme různé kouty tehdejšího světa: Turecko, Perský záliv, Korasán, pohoří Pamír, nebo poušť Gobi. Navštívíme také, společně s Marcem a jeho přáteli, Čingischánovu říši a poznáme neuvěřitelné umění jízdy na koni zdejších Mongolů. Marco Polo se velmi zalíbí zdejšímu císaři a je pověřen k vyřizování císařských záležitostí. I díky tomu může procestovat celou Čínu. Když se Marco Polo vrací zpět do Benátek a vypráví o tom, co na cestách viděl a zažil, dočká se jen posměchu a nedůvěry. Místní lidé mu nevěří. Marco Polo konči svůj život ve vězení, kde diktuje své paměti starému vousatému písaři.

13. Díl - Stoletá válka

Dlouhá válka mezi Francií a Anglií trvající od roku 1337 až do 1453 je nazývána Stoletou válkou. S našimi přáteli se objevujeme v době začátku 15. století, papež byl vyhnán z Říma a přesídluje do francouzského Avignonu. Díky tomu zavládne naprostý zmatek, nejprve jsou u moci dva papežové, poté dokonce tři. Evropu zasahuje hladomor a sužují neustálé boje. V tomto díle také poznáme Prahu a mistra Jana Husa, který byl za své názory odsouzen kostnickým koncilem k upálení v roce 1415 a poslechneme si vyprávění o nejznámější bojovnici Johance z Arku, mladé pasačce, která se díky hlasům od Boha dostala do války a bojovala za práva francouzského lidu. Mistr nám také ukáže pár vynálezů tehdejší doby: židle s nočníkem (předchůdce dnešního záchodu), hodiny se závažím, nůžky (dva spojené nože určené ke stříhání) a mnoho dalších věcí.


Čtěte také informace o jednotlivých dílech DVD:

Byl jednou jeden člověk - 1.-4. díl
Byl jednou jeden člověk - 5.-8. díl
Byl jednou jeden člověk - 14.-17. díl
Byl jednou jeden člověk - 18.-21. díl
Byl jednou jeden člověk - 22.-26. díl
Byl jednou jeden člověk - evoluce člověka, jako animovaný seriál




Navštivte také oficiální webové stránky seriálu Byl jednou jeden člověk, na kterých budete mít možnost poznat kouzlo, které vás jistě osloví.



Hana Houbičková
ChytráŽena.cz






Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !