Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy, jak doma se školákem správně procvičovat psaní

19. 08. 2014 | Zajímavosti
Zejména v prvních ročnících základní školy je potřeba pomáhat dětem s učením i doma. Jednou z dovedností, kterou by měl školák s rodiči pravidelně procvičovat, je psaní. Jak ale vést dítě ke správným návykům a nenadělat jako rodič víc škody než užitku? Dodržujte několik základních doporučení a školákovi půjde psaní od ruky.

Vytvořte školákovi pohodlné prostředí


Děti je čím dál těžší motivovat k učení v prostředí plném počítačů, televizí a hraček. Začněte navozením přátelské a uvolněné atmosféry, aby měl školák s psaním spojené pozitivní zážitky. Nenechte dítě, aby si psalo úkoly vleže na koberci nebo u konferenčního stolku v obýváku. Dopřejte mu klidné a příjemné místo s vlastní židlí a psacím stolem, kdy oba kusy nábytku odpovídají jeho výšce. Nezapomínejte na správné osvětlení.

Dohlédněte na správné držení těla a dítě případně nenásilně opravujte. Důležité je zejména to, aby školák seděl na celé židli, nohy svíraly pravý úhel v kolenou a pohodlně dosáhly na zem. Hlava musí být narovnaná kvůli správné vzdálenosti očí od sešitu a co nejmenšímu namáhání krční páteře.

Tipy, jak doma se školákem správně procvičovat psaníUvolněné ruce jsou základ


Dalším krokem je nácvik úchopu psacího nástroje. Ten by měl držet školák takzvaným špetkovým úchopem v dolní části tužky tak, aby se prsty neprohýbaly. Psací nástroj by neměl svírat křečovitě, ale uvolněnou rukou. Zkuste s ním před každým psaním jednoduché cvičení na uvolnění celých paží (psaní osmiček pažemi ve vzduchu) a hlavně kloubů (krouživé pohyby v zápěstí, mačkání a uvolňování pěsti) a prstů (imitujte hru na klavír nebo solení chleba).

Dbejte také na to, aby dítě vědělo, která je jeho dominantní ruka a jedině tou psalo i kreslilo. Na trhu existuje spousta pomůcek speciálně určených pro praváky i pro leváky. Rozhodně už dnes děti nepřeučujeme z leváctví na praváctví. Před tím, než se dítě pustí do psaní psacím písmem, je vhodné, aby mělo zvládnuté psaní pravidelných tvarů a tiskacích písmen. Pro nácvik správného sklonu písma pedagogové doporučují natočit roh sešitu mírně vzhůru – u praváků pravý a u leváků levý.

Vsaďte na kvalitní psací pomůcky


Psací potřeby pro mladší školní děti nakupujte ve specializovaných obchodech a poohlédněte se po osvědčených značkách. Zpočátku volte co nejměkčí psací náčiní. V době, kdy ještě dítě nepíše perem, je vhodná tužka s tvrdostí B nebo HB. Vsaďte na ergonomicky tvarované psací potřeby v kombinaci s pogumovaným povrchem, kterých je dnes na trhu velký výběr. Pro školáka mají hned několik výhod: tužka dítěti v ruce neklouže a je přesně definováno, v kterém místě ji má uchopit, nedochází k otlakům a únavě ruky při delším psaní a navíc se díky nepravidelnému povrchu nekutálí po stole.

Tipy na závěr


•    I když už používání plnicích per školy nevyžadují, minimálně na procvičování psaní tuto pomůcku doporučuji. Pomáhá totiž nejlépe ze všech psacích nástrojů zdokonalovat jemné motorické dovednosti a vnímání tlaku na pero. U moderních plnicích per se nemusíte bát inkoustové pohromy, mají poměrně sofistikovaný mechanismus, který psaní s nimi usnadňuje.

•    Děti, které jsou zvyklé si kreslit nebo vybarvovat obrázky, mají lepší předpoklady pro správné psaní. Pokuste se u svých ratolestí vzbudit zájem o kreslení a i při něm trénujte správné návyky, nejlépe už v předškolním věku. Nejlepší je malování štětcem, dítě totiž musí uvolnit ruku tak, aby byl tlak optimální a stopa štětce byla plynulá.

•    Nepřetěžujte dítě dlouhými úlohami, při kterých ztrácí motivaci a pozornost. Úplní začátečníci by neměli psát déle než 10 minut. S postupem školní docházky tuto dobu přiměřeně prodlužujte s přihlédnutím na individuální potřeby a schopnosti školáka.

•    Nezapomínejte, že špatně zafixované psací návyky se dají v budoucnu jen těžko napravit. Snažte se proto ty správné co nejdříve zautomatizovat. Pokud si něčím nejste jisti, neváhejte to zkonzultovat s paní učitelkou.

Zdroj, foto: Pen Shop.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Synovi je sice už 18, ale stále z jasně vzpomínám ty muka v první třídě. Nikdy nechtěl kreslit,ani ve školce, ani doma, natož později ve škole.Nikdy.
Je sice krásné radit-nepřetěžovat.Ale domácí úkol ,byť pro běžného školáka na 10-15 minut, se musí napsat.
A když to není schopno dítě napsat ani za hodinu, tak bohužel u toho musí sedět i dvě či tři. A nepomohlo žádné potvrzení na několik ,,dis,,.
prostě domácí úkol se musí napsat + když se mělo splnit rada s pedagogické poradny ,,procvičovat,, tak se nakonec vše téměř pravidelně protáhlo i na 4 hodiny :(
Obrázek uživatelky
profil
jo za rok nás to čekáSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles