8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Umí si dnešní děti hrát?

6. 06. 2010 | Vaše příběhy

Za mých mladých let nás bývalo všude ve vesnici plno, dokázali jsme si vážit maličkostí a vymyslet si hru s každou maličkostí. To nám stačilo mít kousek dřívka a celý den o nás nikdo ani nevěděl, protože jsme běhali po lese a hráli si na indiány, jediným sporem bývalo, kdo budou ti dobří a kteří bandité.

Když dnes vzpomínám, kolik jsme si užili zábavy a již tehdy se děti učily toleranci, dnes věc málokdy vídaná. Ačkoli jsem byla holka, špatně chodící i mluvící, přesto bývalo nepsaným zákonem, že přece nemohu běhat a bojovat, tak jsem bývala náčelník, který řídil boje a chodil vyjednávat, dokonce vždy kluci spustili lano, abych se snáze vyšplhala do kopce.

 

Tohle u dnešních dětí nevidím, spíše dokáží být ke slabším jedincům velmi kruté, vysmívají se a ubližují a je velmi smutné, že je málo silných osobností, které se dokáží vzepřít hrubé síle. Přece nemohou být všichni jen zlí a nevšímaví.

 

Jako malá děvčata jsme dokázaly se namaškařit do vyřazených šatů po maminkách, z kusu záclony si udělat závoj a již jsme byly za princezny z pohádky.

 

Nebo nám stačilo ke štěstí dostat panenku, tehdy „plaváčka“, z krabice se vyrobil pokojíček a z ústřižků látek se šily šatičky, chtělo to jen kousek fantazie a ty šikovnější pomáhaly těm nezručným.

 

V době Rychlých šípů bylo nemyslitelné nemít vlastní klub, kroniku, někde v rohu kůlny si udělat klubovnu, pořádat výpravy, v prázdniny třeba na celý den, jedna konzerva, pár brambor, kousek chleba, starý hrnec a již se venku vařil oběd, a to bývalo slávy, když nám rodiče dovolili strávit noc ve stanu, pravda k dnešnímu se nedal přirovnat, starý vojenský, bez podlážky, natahali jsme si tam staré matrace a zpívávalo se při hvězdičkách dlouho do noci, pochopitelně na zahradě u domu, pěkně pod dospělým dozorem,  nám to stačilo ke štěstí.

 

Koupaliště? Ale kdepak, to se na potůčku udělala zástava a hned bylo o další zábavu postaráno, tehdy ještě tekla voda čistá, sice horská, tedy pořádně studená, ale kdopak by to dal na sobě znát.

 

Hříště? No na fotbal bylo, ale to bylo z ruky, pro naše potřeby velké a tak se hrávala vybíjená přímo na silnici, však také těch automobilů projelo jen pár. Pravda my starší jsme měli dávat pozor na mladší sourozence, občas nás hra tak zaujala, že ti malí si dělali bábovičky bez dozoru, někdy z toho býval doma mazec, to když náhodou se ti menší tahali o motyčku a někdy došlo k úrazu, no co, rána se umyla, ovázala, my větší dostali doma pár lepanců a další den turnaj stejně pokračoval. Nebývala jsem mrštná, ale přesto se nestalo, že bych nehrála, pokud nešla rána míčem na nohy, tak jsem ji chytila, prásk v ruce mi scházel, tak jsem přihrála těm lepším.

 

Nadělali jsme všelijakých hloupostí, třeba si vyklidili kuchyň, vyleštili gumovou podlahu sibiřkami a již byla soutěž v krasobruslení, hudba se pouštěla z gramofonu a nescházely ani stupně vítězů, jednoduše se postavily tři židle a medaile se vyrobily z kartonu a provlekly provázkem.

 

Myslím si, že jsme bývali šťastnější a máme po celý život nač vzpomínat, nepotřebovali jsme žádný luxus. Jistě, na kolech se taky jezdívalo, ale více se chodívalo a běhávalo.

 

Nějak si nepamatuji, že by někdo nepozdravil starší osoby.

 

A dnes?

 

Vesnice téměř liduprázdná, pokud přece jen potkáte mladé, tak většinou na kole, sluchátka v uších, ti ještě tak, aby měli čas se rozhlédnout, natož třeba pozdravit.

 

Pokud se vyskytne skupinka, většinou příšerně hluční, jejich slovník je lepší snad raději nevnímat, kdepak se asi takhle vulgárně mluví, doufám, že ne u nich doma.

 

Uvažuji, kde jsou všichni zalezeni, je tu přece jen více sportovních hřišť, ale většina se stává otroky počítačů, přehrávačů a posílají si stále SMS-ky, zapomínají mluvit a kokrát si představuj, že pokud se tahle seznámí, tak sedí na lavičce a mobilují.

 

Dělám si trochu legraci,  ale je to poněkud trpká ironie.

 

Možná si příliš idealizuji vlastní dětství, pokrok se zastavit nedá, ale děti by si měly umět hrát, pomáhat si a nebýt lhostejné. Zde je možná počátek všech těch neblahých zpráv z černých kronik.

 

Zdenka58 – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tonebude tak zlé, hlavně to moralizování mi vadí
Obrázek uživatelky
profil
Celý život žiji na vesnici a na jednom místě,pamatuji si, že jako malá jsem veškerý volný čas trávila s partou stejně starých dětí venku,ať bylo léto či zima. Dnes, co by babička, když vyjdu ven s kočárkem se svou vnučkou, děti nepotkám,jen pejskaře, pár starších lidí na procházce,nějakou maminku s kočárkem, ale děti ne, přitom vím, že ve vesnici žijí.Většina je někde doma u počítačů, možná na nějakém výletě mimo nebo odjíždí do města za zábavou, nevím.
Obrázek uživatelky
profil
děkuji Vám za reakce. Vikitorie napsala ve své reakci skutečnou pravdu!!!
Obrázek uživatelky
profil
hezky a řekla bych, že velice pravdivě napsaný. Bydlím na sídlišti, jsou zde pískoviště, prolézačky, hřiště... Děti tu však bezhlavě akorát lítají, řvou, sprostě mluví a jejich rodiče jsou doma a nevidíte je, aby děti okřikli. Já chování těch dětí vidím i slyším, oni ne? Zábavou těchto dětí je trhání kytek před domy, zvonění na zvonky a následně rychle utéct, - v čemž vidím dost drzosti, obzvláště, když ví, že zvoní na lidi, kteří jsou staří a nemocní. Nehovořím o tom, že jsou na dospělé drzé takovým způsobem, že bych jim nejradši dala pár facek. Jdu po chodníku a oni na mě pokřikují!! - místo aby slušně pozdravily. A to jsou děti, jejichž rodiče znám!!!
Obrázek uživatelky
profil
ano, ty dnešní děti si opravdu hrát umí, jinak než starší ročníky, ale umí. Možná potřebují jen trošku nakopnout, podpořit jejich fantazii, večer si s nimi sednout a povykládat, jaký byl den, co dělali a taky třeba jak jsme si hrávali my. Přečíst knížku nebo starší podpořit ve čtení. A to, aby neubližovali, ale naopak pomáhali slabším, to je někdo musí naučit, v prvé řadě bychom to měli být my, rodiče, i prarodiče, my zodpovídáme za jejich výchovu. Děti samy o sobě zlé nejsou, někde to zlo musí okoukat, je na nás abychom je usměrnili a naučili to, co je správné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles