Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vzpomínky na školu

9. 10. 2011 | Vaše příběhy
Mojí první školičkou byl patrový dům obklopený velkou zahradou. Od prvního školního dne jsem tam ráda chodila. V přízemí byla první třída, kabinet a byt rodiny pana řídícího – později soudruha ředitele. Místnosti školy byly vysoké, prostorné a světlé, právě tak i byt řídících.

Jen v zimě bylo všude stejně chladno. Ve třídách i v bytě řídících se topilo do vysokých, litinových kamen, kam se muselo nasypat několik uhláků uhlí, aby se místnosti trochu vytopily.

Od první třídy jsem se dobře učila, proto si mě rodina řídících vybrala, abych jim občas během vyučování došla na nákup základních potřeb. Nosila jsem jim většinou chléb, mléko a rohlíky.
Jednou, bylo to v zimě, jsem otevřela dveře u jejich bytu a zůstala stát s otevřenými ústy.

Uprostřed kuchyně stály štafle a na jejich vrcholu seděla paní řídící. Vůbec jsem tomu nerozuměla.  Mile se na mě usmála a požádala mě, zda bych jim došla na nákup. Na stole byla připravena  nákupní taška a peníze. Toto se pak opakovalo, i když už jsem byla ve vyšších ročnících. Nemohla jsem se dočkat, až řeknu doma mamince, co jsem viděla. Maminka mi vysvětlila, že je paní řídící postarší žena, má ráda teplo a v tak prostorných místnostech je nejtepleji u stropu. Ona se tam tedy ohřívala.

Když jsem začala navštěvovat čtvrtý postupný ročník, můj bratr šel prvně do školy. Hned v prvním týdnu měl problém. Pan řídící dětem sdělil, že si mohou odskočit  na WC jen o přestávce. Jenže bráchovi se chtělo uprostřed hodiny. Nemohl to vydržet, tak se přihlásil a jelikož neuspěl, počůral se. A bylo zle! Musela jsem jít loužičku uklidit a než se událost vyřešila, utekl bráška domů a do školy pak odmítal chodit. Nebyl to pro něho moc dobrý školní začátek a nějak se to s ním neslo celou školní docházku. Zde to pan řídící nezvládl.

Ještě jeden můj zážitek z prvního ročníku. Seděla jsem se svou kamarádkou v první lavici. Tehdy jsme ještě měli lavice spojené. Jednou si pan řídící nechal zavolat tři chlapce z páté třídy. Přišli s hlavami dole. Nevěděli jsme, co bude následovat. Pan řídící nám rozčíleně vyprávěl, že kluci jeli z vršku po silnici na dřevěném vozíku a řídili ojí. Nějak  se jim řízení vymklo z rukou a oni najeli do staré paní, která, opíraje se o hůlku, přecházela silnici. Rychle babičku zvedli a dovedli ji domů. Byla trochu odřená a její syn si stěžoval ve škole.

Trest byl v našich očích hrozný. Chlapci si,  jeden po druhém, museli svléci kalhoty, lehnout si na naši lavici a pan řídící jim ukazovátkem „zmaloval“ nahé pozadí. Bylo to velice ponižující. Doma pak kluci dostali ještě od svých otců páskem. Ale byly i jiné tresty, děti dostávaly ukazovátkem přes natažené prsty, pohlavky, nebo klečely na stupínku. Často na to vzpomínám a říkám si, jak by se asi zachoval pan řídící dnes, kdy je na školách často mezi dětmi šikana a děti jsou si vědomy toho, že si mohou beztrestně leccos dovolit.

Na fotografii je škola opravená a  nově přistavěná.

Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vzpomínky na školu:

Vzpomínky na školu
Vzpomínky na školu
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to jsou velice smutné okamžiky, nás už je málo!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
My jsme se zase dohodli se spolužačkou,která bydlela ve mlýně,že šedesátiny oslavíme u ní,žemřela dva měsíce před smluveným termínem,měla rakovinu a bylo už pozdě Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem před 14ti dny. Čekali jsme na jednu spolužačku a hned za dva dny jsme dostali její parte. Je to smutné, hodně nás ubylo!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jo, jo, i my dříve narození jsme si také užívali lumpáren, odlišných, ale to bylo dobou. Zato jsme z učitelů měl veliký respekt, než dnešní školáci. I na naší škole se trestalo, pravítkem přes prsty, ale co bylo pro kluky au au, tahání za ,,kosinky,, za chmíří vlasů mezi tváří a ušiskami,
Na školu vzpomínám ráda, bývám i pravidelnou účastnicí srazů. Ani mě nepřekvapuje když největší školní trapiči, při náhodném potkání pěkně hlasitě pozdraví,vždyť to byli jen uličníci, nebo se zastavíme na cestě a úsměvně zavzpomínáme. Jen mi je smutno, že už nás dost ubylo.
Obrázek uživatelky
profil
My měli v první třídě, v roce 1962, paní-vlastně soudružku učitelku Dědáčkovou. Ta měla ve zvyku, když jsme zlobili, něco nám nešlo nebo něco neuměli, rozdávat "herdy" do zad. Prostě dotyčného pěstí uhodila do zad, až nadskočil. Pro šestileté děti to určitě nebyl dobrý výchovný prostředek. Ale učitel byl tehdy někdo, a nás by ani nenapadlo si doma stěžovat, protože by nám rodiče ještě přidal.
MAminka a učitelka mají vždy pravdu. A pokud náhodou nemají, platí pravidlo číslo jedna.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles