8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za co vám játra poděkují

2. 11. 2009 | Péče o tělo
Věděli jste, že nejenom všechno, co jíte, ale i co dýcháte a přijímáte přes kůži, musí filtrovat vaše játra? Ta jsou sice hned po kůži největším orgánem našeho těla, ale to neznamená, že jsou odolná tak, že bychom na ně měli zapomenout. Naopak.


Nepřetržitá dřina

Játra jsou vytrvalým pracovníkem, který nezná přesnou pracovní dobu. Jejich úloha v organismu je opravdu důležitá, protože filtrují jedy, léky a všechny škodlivé látky z krve. Spolupodílí se na vytváření pro nás důležité energie a uvolňují chemické látky, které potřebuje náš mozek a nervový systém. A to i tehdy, když jejich část chybí nebo jsou postižena některou z chorob.


Játra odměňujte každý den

I když pracují neustále, prospěje jim, když trochu nálože, kterou musí vykonat, ubereme. Játra nebudou muset pracovat naplno tehdy, když ze stravy vyloučíte mastná jídla a přemíru cukru a soli. To znamená – už žádné hranolky a hotová mražená jídla, která vám vydrží v lednici opravdu dlouho. Játrům vykonáte dobrou službu i tím, že si občas přečtete na obalu obsah látek, které jsou do jídla přidány, a některých se vyvarujete. To platí zejména pro glutaman sodný, nadmíru cukru, potravinářská barviva a konzervační látky.


Voda a bílkoviny – nezbytný pomocník

Tekutiny doslova vyplachují škodlivé látky z těla. Doporučené množství je osm sklenic denně. A samozřejmě se tím nemíní barevné, cukrem oslazené limonády, kola nebo snad alkohol, ale přírodní džusy nebo čistá voda. Přiměřené množství proteinu nám zase dodá zelenina, vajíčka, ryby, fazole, ořechy a libové maso. Některé druhy jídel, jako třeba syrové nebo nedovařené maso a ryby, mohou játrům uškodit. Mohou totiž obsahovat bakterie nebo viry.


Výpary játrům neprospějí

Játra se musí zabývat i tím, co dýcháte. Zachováte jim zdraví tím, že nebudete kouřit a dýchat jedovaté výpary například z laků na vlasy, sprejů proti hmyzu a rozpouštědel. Pokud něco natíráte, noste masku, rukavice a samozřejmostí jsou otevřená okna. Protože určité choroby jater, jako třeba žloutenka, se přenáší krví, nepůjčujte si od nikoho žiletky, nástroje na manikúru ani kartáčky na zuby.


Šetřit svoje játra se opravdu vyplatí. Pokud jim chcete poskytnout nadstandardní regeneraci třeba potravinovými doplňky nebo bylinkami, poraďte se o tom s lékařem. Ne všechno, co je přírodní, musí játrům prospívat. 


Zdroj: Virová-hepatitida.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Je to jako s celým tělem. Prospívají játrům čerstvé potraviny bez konzervantů.
Obrázek uživatelky
profil
zajimave informace
Obrázek uživatelky
profil
poučný a pravdivý článek!!
Obrázek uživatelky
profil
URČITĚ OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ JE JEDNIČKA,PAK PRO CHLAPI PLATÍ NECHLASTAT A PRO ŽENY POZOR NA MOC LÉKŮ PROTI BOLESTEM -TAKÉ TRPÍ JÁTRA Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je opravdu výborný.Dcerka měla také mononukleozu a používala ho.Po měsíci na kontrole byla lékařka nadšená z výsledku.Měli jsme semínka a ty jsem rozmixovala.Dcera to jedla jen tak a zapila vodou.Prý to je takhle účinnější.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles