8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a stravování? Inspirujte se!

12. 11. 2012 | Diety
Se začátkem školního roku možná začínáte řešit, co vaše děti budou během dne jíst. Skladba jejich stravy, především během dospívání, je nesmírně důležitá. Co si vaši nejmladší členové rodiny vybudují během dětství, to se jim pak v dospělosti vrátí. Vyzkoušejte jednoduché tipy, které jsou však k nezaplacení.

To, že bychom během dospívání měli obzvláště dbát na dostatečný přísun nutričních látek, vitaminů a minerálních látek, všichni dobře víme, nicméně praxe se bohužel příliš neshoduje s teorií.

Neduhy nejen českých dětí


Navzdory důležitosti vyvážené stravy můžeme u dětí pozorovat řadu nevhodných stravovacích zvyklostí. Jedná se především o nepravidelný jídelní režim, vynechávání jídel, nevhodný pitný režim se zastoupením sladkých nápojů, nízký příjem ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a s tím související nedostatečný příjem vitaminu C, vlákniny a vápníku.

Děti a stravování? Inspirujte se!Dospívající zároveň mají často sklony držet různé diety nebo se alternativně stravovat. Alternativní způsoby stravování - např. vegetariánství, veganství nebo makrobiotika - jsou pro děti a dospívající zcela nevhodné a přinášejí řadu rizik, mezi něž patří nedostatečný příjem kvalitních bílkovin, železa, jódu, nebo třeba příliš velký objem stravy a vysoký příjem vlákniny, která snižuje vstřebávání vápníku a železa. 

Co se v mládí naučíš…

Strava dětí by se také neměla podceňovat už jen kvůli tomu, že se v období dětství vytvářejí a upevňují stravovací návyky, které se v dospělosti jen obtížně mění. Značným problémem dětské populace je nárůst nadváhy a obezity. Její nebezpečí spočívá především v jejím přetrvání do dospělosti a ve vazbě na zdravotní komplikace, kterými jsou např. diabetes mellitus (cukrovka 2. typu, hypertenze (vysoký krevní tlak) nebo ortopedické a psychologické problémy.

Desatero „zdravého žáčka“

Jak by tedy měla vypadat výživa dětí a dospívajících, aby byla plnohodnotná, vyvážená a nepřinášela výše zmíněná rizika? Důležité je zacílit pozornost nejen na děti, ale celou rodinu, protože rodina je místem, kde se vytvářejí a posilují stravovací a pohybové zvyklosti.

1.    Snažme se, aby děti měly pestrý jídelníček.
2.    Dbejme na dostatečný příjem ovoce a zeleniny (celkem alespoň 5 porcí, z toho 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce)
3.    Dbejme, aby strava dětí byla bohatá na obilniny a výrobky z nich.
4.    Ve stravě sledujme množství tuku, omezte příjem uzenin a tučného masa.
5.    Ve výživě dětí má být dostatek Děti a stravování? Inspirujte se!mléka a mléčných výrobků, ve výběru upřednostňujte polotučné mléčné výrobky, sýry do 30 % tuku v sušině, přírodní sýry. V dětské výživě má být dostatek kvalitních bílkovin. Dobrými zdroji je libové maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny.
6.    Opatrně se solí; hotové pokrmy nedosolujte, nedávejte dětem slané pochutiny a instantní potraviny.
7.    Zajistěme střídmost v konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů.
8.    Dbejme na dostatečný pitný režim (alespoň 1,5 l/den)
9.    Nenechejme děti přejídat ani hladovět, často se zamýšlejme nad jejich růstem, tělesnou výškou a hmotností.
10.    Učme děti zdravému způsobu života svým vlastním příkladem.

Zdroj, foto: Bílé plus

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Děti a stravování? Inspirujte se!:

Děti a stravování? Inspirujte se!
Děti a stravování? Inspirujte se!
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
s článek souhlasím, ale je třeba je to učit od začátku. dle mé zkušenosti vím, že v pozdějším věku je to dost náročné, hlavně pro rodičeSmajlík
Začala jsem to sysnem řešit později a můžu říct, že občas mě to stálo dost nervů
Obrázek uživatelky
profil
S článkem naprosto souhlasím a jeho obsah by měl být samozřejmost pro všechny rodiče.
Jen bych pozměnila, že by se o problematiku stravování neměli začít rodiče zajímat na začátku školního roku nebo ji začít řešit, ale měly by o ní uvažovat, už když začnou řešit příkrmy a stravování svých dětí.
Jak je v článku uvedeno, co se v mládí naučíš... a také to, že rodina je největší příklad.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles