Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novoroční předsevzetí a ozdravění organismu správnou výživou

12. 01. 2009 | Diety
Jak tedy poznáte, že máte přemýšlet nad úpravou váhy a ozdravěním organismu? Když budete mít některý z těchto příznaků:

1. Abdominální obezita - u mužů více než 102 cm a u žen 90 cm v pase.
2. Glykémie na lačno > 5,6 mmol/l
3. Hypertenzní choroba - vysoký krevní tlak, který je vyšší než 130 / 85 mmHg
4. Zvýšená hladina cholesterolu a tuků v krvi.
Nesmíte to ale řešit žádnou striktní hladovkou, to byste si ještě více ublížili.

Jestliže omezíte nevhodným způsobem stravu (je jedno, zda hladovíte, držíte dělenou stravu, nebo jíte pouze zeleninu a bílkoviny), přinese to pouze krátkodobý výsledek. Tyto diety jsou založeny na jednostranném omezení, se kterým je však spojen i úbytek živin, tělu chybí důležité látky. Jakmile tedy dietu skončíte (to bývá většinou z důvodu hladu, nervozity či ohrožení zdraví), tělo si okamžitě začne budovat "zásoby" a Vy znovu přibíráte, hledala jsem tedy způsob, který mi pomůže korigovat váhu nejen dolů, ale i udržovat.

správná výživaHlad

Naše tělo potřebuje potravu pravidelně. Dlouhé přestávky mezi jednotlivými jídly jsou jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak dosáhnout přesně opačného efektu. Pocit hladu vede obvykle k přejedení, a v dalším stádiu i k obezitě. Nedostane-li tělo včas potřebnou dávku potravy, dělá si zásoby na horší časy, kdy zase přijde chvíle hladovění. Právě tak vznikají tolik nežádoucí tukové zásoby. Kromě pravidelnosti kontrolujte také tempo, kterým jíte. Čím pomaleji, tím lépe. Tělo si potřebuje v klidu ujasnit, kdy už je žaludek zasycený, a to může trvat třeba i půl hodiny.
Hlad je pocit, který vzniká, když klesne hladina glykogenu v krvi. Organismus vykonává, ve snaze opět doplnit potřebnou hladinu glykogenu, proces v podobě přijímání potravy, pocit hladu.
Nejhorší ze všeho je nejíst. Tím si naprosto zpomalíte metabolizmus, organizmus přechází na šetřivý systém, protože nedostává dostatek energie. A tak kdykoli něco dostane, uloží si co nejvíc zásob do tuků. Potom se může stát, že i když sníte jen mrkev, tělo si z ní taky udělá zásoby, protože ví, že bude hladovět. Toto si hodně lidí neuvědomuje a dělají tu chybu, že jedí jenom jednou denně, nebo opravdu málo a tím vlastně tloustnou. Proto tyto praktiky, pokud jim holdujete, ihned opusťte, je to začarovaný kruh.


7 největších chyb ve výživě:

o Vynechávání snídaně v pracovních dnech a hladovění během dne.
o Mastné snídaně se spoustou tuku ve smažených vejcích nebo párek se spoustou emulgátorů ve dnech pracovního klidu.
o Stravování ve fast-foodech a smažená jídla, přemíra vepřového masa a omáček.
o Minimum zeleniny a ovoce ve stravě.
o Konzumace velkého množství skrytých tuků.
o Sladkosti a jednoduché sacharidy v různých podobách v pozdních odpoledních nebo večerních hodinách.
o Nejsytější jídlo míváme večer před spaním.

Naše tělo chátrá nepozorovaně, pomaloučku a plíživě.


Doporučené skupiny potravin pro jeden den:
Obiloviny - 5 - 6 porcí
Zelenina - 3 porce
Ovoce - 2 porce
Mléčné potraviny - 2  porce
Maso - 140 g min. celkem

správná výživaNebezpečná se obezita stává až po určitém období. Dlouhé měsíce probíhá v těle skrytý vývoj metabolických poruch. Toto bezpříznakové období bezstarostného života se však postupně mění ve viditelné a ve finále život ohrožující choroby. Jedinec s vyšším podílem tuku v organismu je vystaven vysokému riziku metabolických onemocnění. Zvlášť postava typu jablíčka, s vyššími hodnotami obvodu pasu (u žen nad 90 cm a u mužů nad 102 cm) je výrazně ohrožena. Díky zmnožení nitrobřišního tuku dochází k různým poruchám látkové výměny. Zvyšují se koncentrace špatného cholesterolu, narůstají krevní tuky, zvyšuje se riziko vzniku trombóz, narůstá krevní tlak. To vše urychluje proces kornatění tepen, což časem vyústí v srdečně cévní choroby končící infarkty myokardu či mozkovými příhodami. Obézní jedinec má vysoké nebezpečí pro vznik i poruch metabolismu cukrů, které po určité době mohou dojít až k cukrovce (diabetu 2. typu). Především pak zde nemůže být lepší „léčby“ než je redukce tukové nadváhy.

Je totiž zcela možné najíst se do sytosti a cítit se spokojeně s plným žaludkem bez konzumace nadměrného množství Kj. Omezování jídel s vysokým obsahem tuku a GI výrazně sníží množství Kj a umožní zkonzumovat sice docela slušný objem potravy, ale nepřetížit organismus Kj na víc.

Vykročte do nového roku 2009 zdravější a štíhlejší a stravujte se podle vyváženého jídelníčku.



Autorka:
Mgr.Eva Manďáková Svašková -  Poradenství zdravého stravování a dietologie, redukce váhy, výživový specialista, www.kgdolu.estranky.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Velice pěkný článek, který ukáže lidem, jak se zdravě stravovat a vyvarovat se největších chyb ve výživě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles