Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čas chřipky (i ptačí) nastává

5. 11. 2009 | Nemoci
Přestože je v naší republice i díky zodpovědným chovatelům drůbeže, pokud jde o ptačí chřipku, klid, je třeba být stále ve střehu. V uplynulých dnech byl hlášen vysoce patogenní virus H7N1 ve Španělsku. Konkrétně v rodišti Dona Quijota, v provincii Guadalajara, regionu Castilla – La Mancha. Postiženo bylo kolem 250 000 slepic.


Právě v nastávajícím podzimu, kdy klesají teploty, nastává čas pro šíření chřipek, i té ptačí, tj. aviární influenzy. Je tedy dobré, aby i nadále chovatelé drůbeže pečlivě sledovali chovy. Kromě toho ostatně i stále platí mimořádná veterinární opatření Státní veterinární správy ČR, která byla vydána již v roce 2007 a nebyla zrušena. Podle nich jsou povinni chovatelé, kteří chovají jako podnikatelé drůbež, hlásit své místně příslušné krajské veterinární správě významné změny zdravotního stavu chovaných ptáků. To znamená pokles v příjmu potravy o více než 20 % nebo pokles v produkci vajec o více než 5 % po dobu delší než 2 dny, anebo úmrtnost vyšší než 3 % týdně.


Dále je také vhodné chovat drůbež vodní odděleně od hrabavé a bránit kontaktu s volně žijícími ptáky. To ale není nic nového. I chovy ostatních hospodářských zvířat mají být organizovány tak, aby zvířata nemohla být v kontaktu s volně žijícími živočichy. To vyplývá z veterinárního zákona.
Virus ptačí chřipky je v okolním prostředí v Evropě stále přítomen, je tedy dobré riziko nepodceňovat. Je třeba uvést, že Státní veterinární správa ČR monitoruje situaci pečlivě, vyšetřujeme i volně žijící ptáky, kteří uhynuli a v letošním roce (ani v loňském) jsme žádného nemocného nezaznamenali. Přesto jsme v pohotovosti.

Čas od času někdo vznese dotaz, zda může prostřednictvím masa nebo jídla vůbec „chytit“ například chřipku, anebo nejnověji Aujeszkyho chorobu prasat.


Vezměme to popořadě. Chřipkové viry jsou termolabilní, to znamená, že stačí teplota kolem 70 °C, aby byly destruovány a pozbyly virulence. Nemluvě o tom, že suroviny živočišného původu, tj. zejména maso, mohou být uvolněny do oběhu jedině za podmínky zdravotní nezávadnosti. Nemluvě o tom, že při kuchyňské úpravě se i popřípadě druhotně kapénkami kontaminované potraviny teplem potenciálního nebezpečí zbaví.
Pokud jde o rizika z jídla, tak nedobře může člověku být především proto, že nedodržel při jejich skladování doporučenou teplotu, popřípadě dopustil, aby byly druhotně kontaminovány. Pokud se konzumuje jídlo, které není čerstvé, mohou se na ideální živné půdě pomnožit salmonely, kampylobakter, popřípadě jiné nepříjemné mikroorganismy.


A Aujeszkyho choroba prasat? Z té člověk nemusí mít obavy vůbec žádné. Jde o „zvířecí“ nemoc, která na člověka přenosná není, a to maso, které je na trhu, prošlo veterinární kontrolou a je zdravotně nezávadné. Pokud se na území ČR nevpouštějí při obchodování živá prasata z problematických zemí, je to z důvodu, aby se nákaza nezavlekla do chovů našich prasat. Nikoli z důvodů ochrany zdraví lidí.


Takže nepovolí-li orgán státního veterinárního dozoru porážet na našich jatkách prasata ze zemí, kde se Aujeszkyho choroba prasat vyskytuje a neprovádějí se v nich ozdravná opatření, je to z důvodu ochrany našich chovů, nikoli z důvodu obavy o zdraví obyvatelstva.

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Myslím si, že je to chřipka jako každá jiná, takže se zbytečně vybíjí plno ptactva.
Obrázek uživatelky
profil
Každý člověk i tvor živý, má jiný prah imunity, ěkdo potřebuje očkování, jinému síše uškodí. Někdo chytne každou nemoc a druhý je zdráv jako řepa, tady jsou vškeré moudré řečik ničemu. Vyhýbat se nákaze, pokud to lze, ale jiná pomoc není.
Obrázek uživatelky
profil
Stejně dost nemocí vychází z nevědomosti, když to víš, už začínáš přemýšlet, co do toho otvoru v hlavě strčíš.
Obrázek uživatelky
profil
To je fakt moudré rozhodnutí.
Obrázek uživatelky
profil
Díky za přednášku. Jsem zrovna ve fázi odvykání na sladké. Teď mi momentálně hrozně chybí, ale tak já to teda vydržím, napiju se vody a jdu si raděj zdřínout.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles