Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Druhá vlna klíšťat se blíží!

13. 09. 2009 | Nemoci
Prázdniny (přinejmenším pro děti) jsou už za námi a mnoho lidí má pocit, že tím končí i hrozba různých cizopasníků.  Jenže ono to tak růžové není.  Teplé září nás často vytáhne víkend co víkend na chatu s celou rodinkou, psem, kočkou a touhou užít si slunce, vzduchu a přírody, dokud to jde.  V tuto chvíli je ale důležité uvědomit si, že září bývá ve znamení druhé výrazné vlny klíšťat.

Jak nám potvrdil RNDr. František Rettich, CSc. ze Státního zdravotního ústavu,  nebude tomu tento rok jinak. Letošní počasí rozhodně nebylo vůči klíšťatům nepřátelské a proto bychom měli věnovat velkou pozornost prevenci jak pro sebe, tak pro svá zvířata. 

KomárDalším přetrvávajícím problémem mohou být komáři.  Letošní záplavy způsobily zejména v Poodří, na Břeclavsku, v Jižních Čechách i na jiných místech doslova rojení těchto malých upírů. Jelikož podle slov dr. Retticha může komár žít až tři měsíce, může být září v Čechách i na Moravě poměrně krušné.

Jak už bylo řečeno, v ohrožení jsou nejen lidé, ale rovněž naše zvířata, která se navíc nemohou efektivně bránit.  Zde je jen krátký výčet, jaká onemocnění mohou klíšťata našim miláčkům způsobit: Lymská borelióza, Ehrlichióza, Babezióza, Klíštěcí paralýza. Tyto nákazy mohou nezřídka končit smrtí zvířete.

Komáři také nejsou jen obtěžujícími pijáky krve. V zemích kolem Středozemního moře jsou právem nazýváni „metlou na psa“, jelikož přenášejí dirofilariózu, neboli srdeční červivost.  Od roku 2005 je potvrzen výskyt podkožní a srdeční dirofilariózy  u psů na jižní Moravě. Onemocnění postihuje psy, kočky, fretky, volně žijící šelmy, ale i člověka. I toto onemocnění je smrtelné.

Rodina se psemIdeálním způsobem, jak předejít těmto hrozbám, je důsledná prevence za pomoci kvalitních veterinárních přípravků.  Na našem trhu se setkáme s mnoha preparáty, ale za skutečně účinné můžeme považovat jen takové, které dokážou psa ochránit před všemi druhy vnějších parazitů najednou a navíc mají repelentní účinek, tj. odpuzují blechy, komáry či klíšťata, aby se do psí kůže vůbec nezavrtali. Aplikací jedné ampulky můžete ochránít svého psa na celý měsíc.

Sami bychom se měli chránit před každou návštěvou třeba jen zahrady účinnými repelenty a provádět pravidelné prohlídky všech členů rodiny včetně těch čtyřnohých! V případě jakýchkoliv pozorovaných obtíží raději hned vyhledejte lékaře, respektive veterináře.

Zdroj: Advantix

Sixtie
ChytraZena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pozor na brezové lesy
Obrázek uživatelky
profil
Roznašeči různých nemocí jsou kíšťata včetně komárů, které mohou roznášt také zákeřné nemoci. Srdeční červivost, což může způsobit nemoc jak u zvířat, tak i u člověka. Je to hrůza, co na nás všude číhá za nebezpečí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles