Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Důsledná hygiena chrání před žloutenkou typu A

1. 11. 2008 | Nemoci

Určitě si z dětství pamatujete věčný dotaz maminek, zda si dítko umylo ruce. A nešlo jen o jejich rozmar. Důsledné a důkladné dodržování hygienických návyků je totiž po očkování tou nejdůležitější prevencí před nákazou takzvanou nemocí špinavých rukou – žloutenkou typu A.

 

Čistota - půl zdraví

I bezpříznakový pacient

je rizikový

Virová hepatitida A (VHA) je zákeřná nemoc. První příznaky nemoci se objevují až měsíc po infekci, jenže nakažený už šíří virus do okolí.

Jediným zdrojem nákazy je člověk. Nejnakažlivější je stolice pacienta. Virus napadající játra se totiž do výkalů vylučuje žlučí. Virus se také dostává do krve, moči a slin, ale v mnohem menším množství. Jakmile u pacienta propuknou příznaky (nevolnost, zvracení, žloutenka), jeho infekčnost klesá.


Na co si dát pozor

VHA se šíří tzv. fekálně-orální cestou. Stačí, aby si nakažený jedinec po vykonání potřeby neumyl ruce a infekci může šířit dál. Velmi rizikové jsou tedy stánky rychlého občerstvení bez dostatečného hygienického zázemí pro personál. Škála nákaz z jídla v nich může být pestřejší než samotný jídelníček.


Zdroje nákazy:

Stánky rychlého občerstvení (bez dostatečného hygienického zázemí pro personál, škála nákaz je tak mnohdy širší než jídelníček tohoto zařízení)

Děti (zvlášť nemají-li ony samy ještě osobní hygienu zažitou. Navíc infekce u nich často probíhá bezpříznakově)


Závadná voda, studniční voda může představovat riziko. Virus hepatitidy lze v kontaminované studni nalézt ještě půl roku po jejím znečištění!

Staré přísloví "Čistota, půl života" tak platí pro předcházení této "nemoci špinavých rukou" dvojnásob.


Zdroj: U lékaře.cz


DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !