Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Infarkt z Ježíška?

23. 12. 2009 | Nemoci
Už v roce 1985 si lékaři uvědomili, že srdeční infarkty jsou častější v ranních hodinách či v pozdním odpoledni. Posléze se zjistilo, že jejich četnost se liší i v závislosti na dnech v týdnu či na sezóně. Počet srdečních příhod stoupá například v zimním období.

Tento nárůst je patrný jak u pacientů s ischemickou chorobou srdeční, tak u osob bez tohoto onemocnění. Samozřejmě je mnoho dalších faktorů, které mají vliv na vznik srdečního záchvatu. Srdečnímu infarktu často předchází těžké fyzické zatížení, vztek či psychický stres, užití chemických látek a drog a další vlivy prostředí.


Zlá zima

Zvýšení počtu infarktů v zimním období je velmi zajímavým fenoménem. Je popisováno vyšší množství srdečních selhání v měsících prosinci a lednu, zvláště pak na severní polokouli. Je zajímavé, že podobné výsledky přinášely studie ze zemí s odlišnými klimatickými podmínkami. Dokonce se tento fenomén projevil i v zemích, kde nejsou v zimě žádné extrémní podmínky, jako například v Los Angeles či v Kuvajtu. V LA je rozmezí teplot během roku velmi malé, v Kuvajtu je zima dokonce nejpříjemnějším obdobím. Proč tedy kardiaci nejvíce trpí právě v zimě?


Chladné počasí nemůže za vše

Pravděpodobnou odpovědí na tuto otázku je to, že působení klimatu je dáno spíše relativními změnami než absolutní teplotou. Jinak řečeno, působí na nás samotná zima, a ne chladné počasí. Zimní období je totiž u člověka spojeno s řadou změn v chování, v množství a způsobu pohybu. Člověk se jinak stravuje, má i odlišný pitný režim. Mnohdy je zimní období doprovázeno zvýšeným stresem. Připomeňme například tradiční nákup vánočních dárku či návštěvu všech příbuzných.

Srdeční příhody nezávisí na teplotě. Tyto zdravotní obtíže se srdíčkem by se spíše daly označit za „vánoční“ či „sváteční“. Dalším možným vysvětlením vyššího počtu srdečních příhod by mohl být vliv krátkého zimního dne na hladinu hormonů v těle. Tyto hormony následně působí na srdce a srdeční oběh. Jisté je, že zimní období představuje pro kardiaky těžké období. Je důležité vyhnout se stresům všeho druhu a dbát na zdravou stravu a pitný režim.

 

Zdroj: Kardiochirurgie.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je určitě náhoda, jako jakákoli jiná.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles