8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak snížit riziko chřipky – zinek a vitamin C

1. 11. 2007 | Nemoci
Zinek je unikátní biogenní prvek, který má v těle celou řadu funkcí – od regulace správného působení inzulínu, až ke stimulaci mužského pohlavního hormonu a potlačování zánětů pleti. Hladina zinku v těle však klesá vlivem cigaretového kouře, alkoholu i zvýšené konzumace cukru. Cigarety, alkohol a velká množství cukru oslabují naši imunitu, vždyť nejednou onemocníme chřipkou anebo rýmou právě jejich zásluhou.

Co radí poradce pro výživu Ing. Ivan Mach, CSc.?

„Po tabletách se zinkem bychom měli sáhnout vždy po každé větší oslavě nebo hostině. Když se vrátíte poněkud rozjařeni z nějaké zábavy, banketu či plesu, nezapomeňte na pastilku se zinkem a vitaminem C, kterou nechejte dlouho rozpouštět pod jazykem, než doma spokojeně usnete. Uvidíte, že se ráno neprobudíte s protivným škrábáním v krku.“

Jak snížit riziko chřipky

Jak je to možné?

Jak zinek, tak vitamin C příznivě ovlivňují naši imunitní soustavu a zejména sezónně zlepšují obranyschopnost proti nachlazení a chřipkám. Kombinováním obou látek lze dosáhnout značně lepšího účinku, než užíváním každé z nich zvlášť. Zinek je nezbytný pro správné fungování bílých krvinek typu T, které bojují proti bakteriím a virům, které vnikly do organizmu. I vitamin C je důležitý pro imunitní soustavu. Podporuje tvorbu bílých krvinek, které pomáhají v boji proti nachlazením a infekcím.

Bílé pastilky obsahující zinek a vitamin C poskytují našemu tělu obě tyto aktivní látky v dostatečné míře. Když se v ústech pomalu rozpouštějí, aktivní složky se vstřebávají do sliznice horních dýchacích cest, kde účinně posilují místní obranu proti virům způsobujícím nachlazení a dalším nevítaným hostům. Když se necítíte dobře a máte pocit, že se už nevyhnete horkému čaji a protivnému pocení, vezměte si pastilku se zinkem a nechejte ji rozpustit pomalu v ústech. Budete sami překvapeni, jak to funguje!

Při doporučeném užívání bioaktivní kombinace zinku s vitaminem C (např. Bioaktivní Influ-zinek 4-6 pastilek denně) koncentrace zinku 1012krát převýší koncentraci virů (rhinovirů), zinek se naváže na bílkovinné molekuly virů a zastaví nákazu v nosní a ústní dutině. Proto pastilky se zinkem při včasném užívání obvykle spolehlivě zablokují vznik nachlazení či chřipky.

Jak snížit riziko chřipky

Nechybí vám zinek?

O tom, jak je pro nás zinek důležitý, nás přesvědčí skutečnost, že je součástí více než 200 enzymů v našem těle. Je také obsažen v důležitých hormonech - inzulínu, růstovém hormonu a dokonce v mužském spermatu.

Jak zjistíme, že ho máme ho dostatek, když je tak důležitý?
Dejme slovo odborníku na výživu Ing. Machovi: „Jíme-li hodně ryb, mořských plodů, kvalitního masa, semen (např. dýně), ořechů nebo obilných klíčků, nemusíme si dělat starosti. Zinek, jehož doporučená denní dávka je 15 mg, nám asi nechybí. Zinek se však z potravin rostlinného původu špatně vstřebává. Mívají s ním paradoxně problémy ti, kteří kladou důraz na vyšší příjem zeleniny a ovoce, což by jinak bylo zcela v pořádku. Proto bychom se měli zamyslet nad tím, zda zinek nedoplňovat nějakými přípravky zejména v době chřipkových epidemií a v obdobích, kdy je naše obranyschopnost snižována stresem, únavou, prodělanou chorobu nebo když jsme strávili nějaký čas na lůžku a vracíme se postupně do normálního života.“

Jak snížit riziko chřipky

Zkraťte dobu nastuzení na polovinu!

Bylo zjištěno, že pastilky se zinkem, podávané osobám s rýmou, zkrátily její léčení na polovinu. Necháme-li přípravek se zinkem zvolna rozpouštět v ústech (nejlépe pod jazykem), posílíme tím obranyschopnost sliznic horních cest dýchacích natolik, že se můžeme úplně vyhnout chřipkám a nastuzení v právě probíhajícím kritickém podzimním období. Když ucítíme, že na nás něco „leze“ , lze zcela zastavit počínající infekci užíváním pastilek se zinkem, obsahujících obvykle ještě vitamín C. To je aktuální právě v probíhajícím období plískanic či očekávané zimy „na blátě“, kdy jsme nejvíce ohroženi chřipkovými epidemiemi, rýmou a nastuzením. Proč bychom tedy ještě více nepodpořili svoji imunitní schopnost?

Zdroj: www.pharmanord.cz

* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
a cibulovej čaj taky,ale Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mohu říci že jsem nebyla nemocná ani nepamatuji, jim často pálivá jídla a moc ráda mám cibulovej čaj.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za radu, co se týká chřipky. Jím hodně ovoce, ryb a také někdy vitami C. Jak se jmenují pastilky se zinem? Lihozu
Obrázek uživatelky
profil
Už naše babičky při chřipce dávaly nakrájenou cibuly do skleničky s trochou cukru. Přes noc nechaly na topení a od následujícího dne po lžičkách podávaly 5 krát denně šťávu co přes noc vznika. Všem doporučuji
Obrázek uživatelky
profil
Tak nevím ,nevím.Cpeme se tím doma všichni a také jsme opět úspěšně všichni lehly.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles