Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíšťová encefalitida: jak se opravdu pozná

29. 08. 2009 | Nemoci
Přestože vždy existuje jisté riziko, že nákaza klíšťovou encefalitidou bude mít smrtelné vyústění, obecně se jedná o onemocnění, se kterým si naše tělo dokáže poradit. Ne už tak dnešní medicína – zatím neexistuje skutečně účinný lék, který by klíšťovou encefalitidu dokázal zastavit.

Jak potvrdíme nákazu


Diagnóza klíšťové encefalitidy, neboli její potvrzení v organismu nemocného člověka, je v zásadě jednoduchá a přesná. Jen je potřeba na ni myslet vždy, když se objeví charakteristické příznaky.

Klíšťová encefalitida: jak se opravdu poznáOnemocnění se u nakaženého člověka neprojeví ihned. Po přisátí infekčního klíštěte trvá zpravidla 7 až 14 dní, než se objeví první varovné příznaky: bolesti hlavy a zvýšená teplota, únava, nevolnost, bolesti svalů a kloubů. Pro druhou fázi onemocnění jsou charakteristické kruté a dlouhotrvající bolesti hlavy provázené horečkami. Již v první fázi onemocnění, která připomíná obyčejnou chřipku, lze přítomnost nebezpečného viru v organismu jednoduše zjistit pomocí protilátek z krve.

Přítomnost aktivní klíšťové encefalitidy v těle se prokazuje pomocí protilátek třídy IgM. Ty lze v krvi nemocného člověka najít již v prvních dnech první fáze onemocnění. Z krve je možné určit také protilátky třídy IgG proti klíšťové encefalitidě, ty však nepotvrzují aktivní onemocnění, informují nás pouze o tom, že organismus se s virem již někdy dříve setkal – například i ve formě očkování.

Co pro nás mohou udělat lékaři


Člověka s klíšťovou encefalitidou pochopitelně čeká pobyt v nemocnici. Tam budou lékaři pečlivě sledovat jeho zdravotní stav a prostřednictvím infuzí a léků se budou snažit zbavit pacienta bolestí a umožnit jeho organismu, aby se s nemocí co nejrychleji a nejlépe vypořádal. Opravdu účinný lék proti klíšťové encefalitidě však zatím bohužel neexistuje. Protože v organismu řádí virus, a nikoliv bakterie, nemá smysl používat k léčbě antibiotika. A obecně platí, že s virovými onemocněními si i dnešní moderní medicína umí poradit jen těžko. Jediným spolehlivým řešením je včasné očkování.

Pokud onemocnění nedoprovází zvláštní komplikace, zůstává člověk s klíšťovkou v nemocnici přibližně dva týdny. Potom se odebere ještě zhruba na měsíc do domácího léčení. Po celou dobu léčby v nemocnici i doma je potřeba přísně dodržovat fyzický i psychický klid a vyvarovat se jakékoli námahy. Porušením tohoto pravidla riskujeme zhoršení stavu a delší pobyt v nemocnici, nebo dokonce vyšší riziko trvalých následků po prodělaném onemocnění.

Zdroj: Klíšťová-encefalitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Můj syn měl klíšťovou encifaitidu. U každého se projevuje jinak. Můj syn dal bradu na prsa, ale nemohl vůbec chodit, myslela jsem si, že má silnou angínu. Nakonec nesnášel žádné zvuky, ani akvárčo, světlo, když jsme ho odváželi do nemocnice, po cestě zvracel, ale velikou horečku neměl. V nemocnici se nemohl trefit prstem na nos, myslela jsem si, že to dělá schválně. Bolelo ho v zádech, jakoby v ledvinách. Problémy má dodnes. Bolí ho hlava.
Obrázek uživatelky
profil
dál léčí zase schřipku a když po 3 týdnech je stav stejný...řekne je to chronické...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles