8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Osteoporóza nezačíná až ve stáří!

29. 10. 2009 | Nemoci
Většina žen popisuje věk kolem třicítky jako období, kdy se cítí nejlépe a kdy nemají skoro žádné zdravotní problémy. Jedno je ale jisté: do jejich života se tiše plíží osteoporóza. A ta může být někdy rychlejší než u žen nebo mužů ve stejném věku.


Muži jsou ve výhodě

Ve věku třiceti let se zpomaluje tempo, kterým se tvoří kostní hmota. Její tvorba probíhá v organismu nepřetržitě. Bohužel mají ženy nevýhodu oproti mužům. Ženské kosti jsou totiž menší a křehčí. I to je jeden z důvodů, proč se u nich osteoporóza vyvine daleko častěji než u mužů. Výrazný úbytek kostní hmoty nastává v době, kdy ženy přestanou menstruovat. A to proto, že u nich nastává pokles hladiny estrogenu. Tento ženský hormon mají kosti rády – před osteoporózou je totiž chrání.


Osteoporóza v mladém věku?

Existují určité faktory, které riziko tohoto nepříjemného a zrádného onemocnění mohou urychlit nebo zvýšit. Mezi ně patří:

  • osteoporóza v rodině,
  • kouření,
  • nedostatek pohybu,
  • malá a štíhlá postava,
  • nedostatek vápníku a vitamínu D ve stravě,
  • užívání určitých léků (např. kortikoidů nebo injekční antikoncepce),
  • operační odstranění vaječníků před nástupem menopauzy.

Co jste možná nevěděli, je, že pokud vaši předkové patřili mezi Evropany nebo Asiaty, vaše šance na přítomnost společníka zvaného osteoporóza se rovněž zvyšuje.


Cvičte, tancujte, zvedejte činky

Genetické vlivy, jako jsou osteoporóza v rodině nebo to, že máte štíhlou postavu, změnit nemůžete. Co ale napravit můžete, je životní styl. Vyplatí se vám nekouřit, pobývat rozumnou dobu na sluníčku a samozřejmě pohyb v jakékoliv formě. Nečekejte, že osteoporóza se vás bude bát. Pokud však budete mít vy respekt před ní a budete se bránit, může se vám vyhnout nebo se nemusí projevit v těžké formě.

Zdroj: Osteoporóza.cz

Mangovka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Již poněkolikáté uvádím, že ve výzkumném ústavu na Nových Hradech vyvinuli nový přípravek na léčbu osteooporozy. Tak snad bude brzy vyráběn a všem lidem se značně uleví.
Obrázek uživatelky
profil
užívejte světa blíží se kometa Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nezačíná až ve stáří a já mám pocit, že mě na každým kroku někdo něčím straší - takže se asi všichni od mládí můžeme rovnou začít bát toho, že se dožijeme stáří!!!
Takže si užívejte života a neberte všechno tak vážně SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
plně souhlasím se všemi články !!
Obrázek uživatelky
profil
teď už jen provaz
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles