Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Menopauza a její viditelné a skryté příznaky

14. 08. 2019 | Nemoci
Menopauza je spojena s vyššími riziky nejen osteoporózy ale i výskytem srdečně-cévních onemocnění. Zvláště změna hmotnosti se může negativně podílet na zvýšení rizik. Příčin změny hmotnosti může být více. Jednak jsou to hormonální změny a s nimi související změny nálad, resp. psychologických parametrů, a s tím i změna životního stylu.

Určitou roli v tomto období může mít např. odchod do důchodu, osamostatnění potomků atd. Některá rizika spojena s menopauzou jsou zřejmá a viditelná, jako např. vzestup hmotnosti, některá pak doslova skrytá, např. změny hladiny lipidů, glykémie nebo zvýšený krevní tlak. Ženy by se ale o to, co je čeká, měly zajímat již před samotným příchodem hormonálních změn. Vždyť v období po menopauze prožijí ve vyspělých zemích průměrně třetinu života.

Menopauza – skrytě i viditelně


Menopauza a její viditelné a skryté příznakyJe známo, že s obezitou je spojen vyšší výskyt dalších onemocnění. Patří k nim mimo jiné vysoký krevní tlak, cukrovka, zvýšená hladina tuků apod. Výskyt těchto nemocí velmi stoupá v období menopauzy, a u žen, u kterých ve své podstatě nebrání v rozvoji aterosklerózy estrogeny. Stejně tak ztrátou jejich vlivu dochází často k rozvoji osteoporózy. Spousta žen se ocitá v začarovaném kruhu.

Zvláště u některých žen v menopauze dochází k hromadění tuku v oblasti břicha, se kterým je pak spojeno riziko výskytu všech výše popsaných onemocnění. Naopak se zdá, že pokud se tuk hromadí v oblasti boků a hýždí, není riziko pro srdečně-cévní onemocnění podstatně zvýšeno. S rostoucím obsahem tukové tkáně je spojeno další, dlouho neviditelné nebezpečí –  výskyt některých typů nádorů.

Základem vypořádání se s obezitou a zvýšeným podílem tukové tkáně je úprava životního stylu – jídelníčku a pohybových aktivit. Víme že první kilogramy, které jdou dolů, jsou nejvíce spojeny úbytkem vody. To nemusí být zcela špatně, protože je to důkaz účinného redukčního režimu. Je známo, že obézní lidé zadržují více vody a pokles jejího množství je více než žádoucí. Je důležité nevěřit různým zázračným dietám, ale jídelníček upravit dlouhodobě.

Zvýšený cholesterol – co s tím


Za jeden z nejzávažnějších rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění je považována zvýšená hladina cholesterolu, resp. „zlého“ a „hodného“ cholesterolu. Zlepšit tento poměr je možné třemi základními způsoby: dietou, pohybovou aktivitou a farmakologicky. Nejpřirozenějším způsobem je samozřejmě změna životního stylu – tedy kombinace diety a pohybové aktivity. Dieta nespočívá pouze v jednoduchém omezení jídel s vyšším obsahem tuku nebo cholesterolu, ale svou roli hraje i zastoupení různých specifických látek, jako jsou nasycené a nenasycené mastné kyseliny nebo např. rostlinné steroly. Přestože dieta bývá v dnešní době často podceňována, hraje významnou roli v prevenci těchto onemocnění. Neméně významnou roli v prevenci srdečně-cévních onemocnění v menopauze hraje pohybová aktivita.

Čtěte také:
Menopauza a zdravotní rizika
Jak na menopauzu v kuchyni?

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Také chvílemi rudnu v obličeji, celá říčná a není žádná pomoc.
Obrázek uživatelky
profil
Menopauza, můj problém. Vyzkoušela jsem už vše možné, ale návaly a pocení je moje noční můra. Už jsem v kocích. No joSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jak je možné, že život s námi tropí hlouposti, že co jednomu nevadí, druhému uškodí?
Obrázek uživatelky
profil
jsem měla operaci a tak přechod byl dřív.Opravdu kila přibývají,ale když je nemocná páteř,tak se moc cvičit nedá.Tak se musím smířit s nějakým tím kilem navíc.Hlavně že s tím nepřišly další problémy.Snažím se jíst střídmě,ale neutrhuju si od pusy,na co mám chuť.
Obrázek uživatelky
profil
Já zatím v menopauze nejsem, ale už teď se snažím mít stále stejnou váhu, jím dostatek zeleniny a ovoce a taky mléčných výrobků. Taky se snažím mít dost pohybu. Jezdím na kole a ráda plavu. Cvičení ve vodě je taky fajn. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles