8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pacienti s lupénkou jsou často nevhodně léčeni

17. 04. 2021 | Nemoci
Lupénkou neboli psoriázou trpí v České republice okolo čtvrt miliónu lidí a každý rok přibývá zhruba šest tisíc nových pacientů. Mnoho z nich se ale nedostane k adekvátní léčbě, a tak musí na nemocenskou, potýkají se s depresemi. Přitom existuje účinná biologická léčba, která je bezpečná, léčenému poskytuje úlevu a výrazné zmírnění či úplné vymizení kožních projevů.

Lupénka je chronické zánětlivé onemocnění, které se viditelně projevuje na kůži. Způsobuje ho vlastní imunitní systém pacienta, který napadá buňky a tkáně, čímž dochází k zánětu a zrychlenému růstu kožních buněk. Přestože příčinu jejího vzniku zatím známe jen částečně, je již prokázáno, že jí trpí lidé s příslušnou genetickou dispozicí. Kromě nepříjemných ložisek na těle trpí lidé s lupénkou také dalšími přidruženými nemocemi. Jsou to například srdeční infarkt, cévní mozková příhoda, diabetes 2. typu nebo deprese.

Stav člověka trpícího lupénkou se mění, zhoršuje se po velké psychické zátěži, infekčním onemocnění a zánětech nebo hormonálních změnách. Stav ztěžují i některé léky a negativně ho ovlivňuje také nezdravý životní styl. Nemoc postihuje ve stejné míře muže i ženy a nejčastěji se objevuje v rané dospělosti.

léčba lupenkySprávná léčba je klíč


Pro kvalitu života pacienta je klíčové nastavení správné léčby. V roce 2014 byla lupénka na zasedání WHO chronická uznána jako neinfekční, bolestivá choroba se značnou psychosociální zátěží. Nejnovější průzkumy neustále ukazují na podléčenost pacientů, na nevhodně zvolenou léčbu u pacientů se závažnými formami lupénky. Řešením přitom může být biologická léčba, která v dnešní době dokáže téměř úplně zhojit postiženou kůži a významně ovlivnit kvalitu života pacientů. „Léčba psoriázy v posledních letech výrazně pokročila. S novými terapeutickými možnostmi dnes můžeme u pacientů s těžšími formami psoriázy dosáhnout až úplného uzdravení kůže. Biologická léčba přináší pacientům rychlou úlevu a má výborný bezpečnostní profil s minimem nežádoucích účinků. Rovněž její dávkování je pro pacienty komfortní a snižuje počet návštěv u lékaře,“ říká dermatovenerolog 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA.

Jen necelých 5 % pacientů se dostane k účinné léčbě


Přestože v České republice lupénkou trpí přibližně 2,5 % populace, tedy okolo 265 tisíc lidí, léčí se z nich pouze 90 tisíc pacientů. Přitom včasná léčba se správnou indikací může pacientovi významně ulevit. Podle epidemiologických dat by mělo být k biologické léčbě indikováno až 60 tisíc pacientů. V současné době je však takto léčeno jen 2 800 psoriatiků, tedy asi 4,5 % z těch, kteří by léčbu potřebovali. K biologické léčbě se pacienti v ČR dostávají v průměru až po 22 letech od stanovení diagnózy a po 10 letech závažného průběhu lupénky. Až 60 % pacientů uvádí, že kvalita jejich života je v důsledku nemoci na extrémně nízké úrovni.

Přístup k účinné léčbě lupénky v ČR komplikují přísně nastavená úhradová kritéria. Podle nich je biologická léčba nasazována až po selhání minimálně dvou typů systémové terapie. Ze studie provedené mezi pacienty s těžkou formou lupénky vyplynulo, že celých 67 % z nich je léčeno neuspokojivě a potřebovalo by biologickou terapii. Studie zároveň ukázala, že i k systémové léčbě se pacienti dostávají až po dlouhé době, v průměru po 13 letech nasazení lokální léčby, během níž vystřídají 9 různých léčivých přípravků.


  • Faktory vyvolávající nebo zhoršující lupénku: stres, hormonální změny, některé léky, infekce
  • Porucha imunitního systému (urychlí se cyklus růstu kožních buněk a místo toho, aby se buňky odlučovaly, hromadí se a vytvářejí ložiska).
  • Psoriatická artritida se jako první příznak onemocnění objeví u 10–15 % pacientů.
  • U 75 % nemocných první projevy do 40 let věku.
  • Neléčená psoriáza způsobuje mnohé komplikace.
  • Dědičnost (40–60 % pacientů má lupénku v rodině).













Zdroj, foto: MámLupenku.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !