8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aloe vera - rostlinka s výjimečnými léčivými schopnostmi

8. 11. 2012 | Péče o tělo

Aloe je známa svými účinky na krásu, zdraví a dlouhý život. Patří k liliovitým rostlinám, které jsou nenáročné na pěstování. Na první pohled rostlinka připomíná kaktus. Cítí se dobře na místech, kde dlouho svítí sluníčko a mnoho měsíců nezaprší.

Například v Africe, Brazílii nebo na Kanárských ostrovech. Tato sukulentní rostlinka bez stonku dorůstá do výšky od 50 cm do 1 metru. Aloe tvoří dužnaté zelené až šedozelené listy. Některé druhy mají také bílé skvrny. Okraje listů jsou zubaté s trny. Rostlinka dosahuje v létě květenství až do výšky 80 cm. Dužina v listech aloe obsahuje průhledný gel, který má blahodárné účinky na naše zdraví.

Cenné látky ukryté v Aloe

Aloe patří mezi úžasné rostlinky, která nám poskytuje vitamíny skupiny A, B, C, a E. Minerály jako je vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek a mangan. Dále aminokyseliny, proteiny a enzymy. Aloe je vhodná pro vnější i vnitřní použití, může se používat dlouhodobě a bez vedlejších účinků.

Aloe vera

Co všechno aloe léčí?

Posiluje imunitní systém. Čistí tělo od různých škodlivin a jedovatých látek.  Pomáhá při zažívání, léčí žaludeční a dvanácterníkové vředy.  Účinně čistí střeva, pomáhá při zácpě i nadýmání. Léčí jaterní problém a také cukrovku.  Snižuje vysoký tlak a hladinu cholesterolu. Působí příznivě na cévy a metabolismus. Je výborná na mykózy a kožní problémy. Léčí akné a atopický ekzém. Je vhodná na potravinové alergie. Dobře léčí různá zánětlivá onemocnění, například kloubů.  Infekce ústní dutiny. Úpal a také akné. Pomáhá při hojení ran a popálenin.

Aloe může být pěstována jako okrasná rostlina

Aloe jsou teplomilné keříky, které se dají v našich podmínkách pěstovat pouze doma nebo ve skleníku. Vhodnější je skleník, protože časem rostlinka zabere dost místa. Aloe není náročná na pěstování. Tato pouštní rostlinka je zvyklá na sucho, a vydrží i několik dní bez zalévání, vlhkosti vzduchu a jiné údržby.  Listy rostlinky jsou potažené ochrannou dužnatou vrstvou chránící před vysycháním. Vyžaduje dostatek slunečních paprsků, proto je dobré ji umístit na okno, směřující k jihu. Jednou za tři týdny přidáváme do půdy speciální minerální hnojivo. Je poměrně odolná vůči škůdcům.  V zimě rostlinku zavlažujeme jen zřídka. Teplota vzduchu v zimě je kolem 10°C.  Aloe se rozmnožuje semeny nebo řízky. Jarní období je pro výsev a přesazování ideální. Při přesazování vyměňujeme jen vrchní část zeminy. Řízkování se provádí v létě, kdy necháme řízky 2 dny zaschnout a pak je samostatně vysadíme do zeminy. Pro pěstování je vhodný propustný substrát, který se skládá ze směsi zeminy, kompostu, listové půdy a písku.

Pro své všestranné léčivé účinky je Aloe ideální rostlinkou určenou k pěstování.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jak komu, já jsem dokázala umořit i tuto rostlinku, jako téměř všechny Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
roste to skoro samo. Potvrzuji.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles