Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké bylinky pomohou na žaludeční nevolnost?

27. 01. 2012 | Péče o tělo
Žaludeční nevolnosti dovedou člověka opravdu potrápit. Potíže se zažíváním patří mezi nejčastější onemocnění dnešní doby, způsobují bolest břicha, nevolnost, špatné dýchání a také pálení žáhy. Mohou být způsobeny nesprávnými stravovacími návyky, jako je nepravidelná strava, příliš velké porce, přemírou tuků, které jsou obsaženy zejména v masitých pokrmech, ale také ve sladkých moučnících, konzumací alkoholu a stresem.

Prevencí všech zažívacích potíží je pravidelná strava s dostatkem vitamínů a minerálů a střídmá konzumace tučných jídel. Nedostatek potřebných látek a různé vedlejší vlivy mohou zažívání vážně poškodit. Než sáhneme po lécích, můžeme vyzkoušet přírodní prostředky.

Bylinky pomohou zlepšit trávení a uleví od bolesti. Některé bylinky jako je heřmánek vyvolávají u některých jedinců alergickou reakci, tak si dávejte pozor při jejich užití. Je spousta bylin, které pomáhají od žaludečních nevolností, určitě si některou, která vám neuškodí, vyberete. Bylinky si připravujeme jako čaj, pro vnitřní použití.

Bylinky na žaludeční nevolnosti

Nejlepší bylinkou na žaludeční nevolnosti je máta.
Máta obsahuje mentol, který chladí a znecitlivuje, takže se používá při všech žaludečních a střevních potížích, tlumí křeče v zažívacím ústrojí, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a žluči. Tato bylinka mírní nevolnost, koliky, bolesti břicha a nadýmání a má blahodárný vliv na podrážděná střeva, zklidňuje sliznice.

Meduňka obsahuje silici, která má zklidňující účinky, tlumí bolesti a zlepšuje zažívání. Podporuje trávení a pomáhá při nervových a žaludečních potížích. Při pálení žáhy, které způsobuje zejména překyselení žaludku, velmi dobře pomáhá heřmánek. Je účinný, působí protizánětlivě právě v oblasti zažívacího traktu.

Pomáhá při nevolnosti a plynatosti. Na poruchy trávení je výborný zázvor a také skořice. Tyto dvě bylinky zlepšují zažívání a podporují trávení. Kopřiva je rostlinka, pokrytá drobnými chloupky s vysokým obsahem vitamínů, železa a dalších léčivých látek. Je výborná nejen jako jarní očistná kúra organismu, ale také na žaludeční potíže. Používá se především při kataru žaludku a střev. Pelyněk sice chutná ošklivě, ovšem na zažívací trakt působí jako balzám.

Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, reguluje činnost žlučníku, jater i střev, má dezinfekční účinky, tlumí křeče a bolesti břicha. Rozmarýn lékařský povzbuzuje činnost žaludečních šťáv, podporuje tvorbu a vylučování žluči, tiší křeče zažívacího traktu a má močopudný účinek. Pomáhá při nadýmání a bolesti břicha. Rovněž upravuje potíže trávení spojené se zácpou.

Jitrocel kopinatý je výborný na špatné trávení. Pomáhá při chorobách dvanácterníku a žaludečních vředech. Působí dobře i na střeva. Mateřídouška je bylinka, která se používá při špatném trávení a také při přemíře alkoholu. Bylinky jako je kmín, anýz a fenykl jsou výborné proti nadýmání, pomáhají při špatné funkci žaludku a střev. Odstraňují křečovité žaludeční potíže. Šalvěj lékařská příznivě působí na zažívací trakt. Podporuje správné zažívání, činnost střev, jater a žlučníku. Andělika lékařská působí dobře na špatné trávení, plynatost, při křečích a také na střeva.

Každá z těchto uvedených bylinek prospívá zažívání a pomáhá od žaludečních nevolností. Záleží jen na vás, kterou si vyberete.

                                                       
marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
také ráda bylinkuju máta je fajn.
Obrázek uživatelky
profil
máta je úžasná bylinkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mátu mám moc ráda,mám jí na zahradě,teď mám nějaké problémy s trávením,tak jistě sahnu po nějakých bylinkách,škoda,že není máta čerstvá.
Obrázek uživatelky
profil
od nevolnosti vždy uleví. Pěkný článeček.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
manžela inspirace
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles