Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Opalování a ochrana před UV zářením

11. 05. 2008 | Péče o tělo
Sluníčko dodává tolik potřebnou energii a příznivě působí na duševní rovnováhu.

Sami často říkáme, že nám doslova „dobíjí baterky“. Pobyt na vzduchu a slunci našemu organismu vyloženě prospívá. Na druhou stranu ale příliš časté vystavování se slunečním paprskům způsobuje v lepším případě rychlejší stárnutí pokožky, v horším pak nebezpečná onemocnění kůže. I když opálení postupně vybledne,  pokožka si všechno pamatuje.

Opalování a UV zářeníRizika rychlejšího stárnutí kůže, spálení, vyrážek od slunce nebo dokonce rakoviny kůže pomáhají významně snižovat moderní krémy s vysokým UV filtrem, které jsou dnes již nezbytnou výbavou nejen na dovolenou, ale i pro každý všední den. Nejen u moře jsme totiž vystaveni UV záření – co třeba nakupování, řízení automobilu, jízda na kole, oběd v kavárně na terase? Až 80 % slunečního záření se k nám navíc dostane i skrz mraky. UV záření prochází též do vody a přes tenké tkaniny.

Používání krémů má svá pravidla, která musíme dodržovat, chceme-li, aby poskytnutá ochrana proti UV záření byla dostatečně účinná. Sami třeba víme, že je nutné krém aplikovat asi půl hodiny před expozicí a každé dvě hodiny natření znovu obnovovat.

Opalování a UV zářeníPo jedné hodině na slunci už klesá ochranný filtr některých krémů na 70, někdy dokonce až na 40%. Pokud se koupeme, utíráme ručníkem či jinou tkaninou, opět snižujeme účinnost UV filtru na pokožce. Díky všem těmto specifikům získává na důležitosti tzv. přírodní fotoprotekce pokožky, která sice nemůže nahradit krémy s vysokým faktorem, ale účinně doplňuje ochranu proti slunci a navíc má  i jednu velice příjemnou stránku - vhodné přípravky pomohou připravit pokožku na slunění, dosáhnout rychle krásně bronzové barvy a dokonce „prodloužit“ opálení. Nehrozí Vám tedy, že z dovolené u moře, kde jste se mazali padesátkou přijedete bílí jako „sýr“. Za přírodní fotoprotekci můžeme označit například melanin obsažený v pokožce.  

Opalování probíhá ve vrchní vrstvě kůže, v tzv. epidermu. Tato vrstva je silná přibližně jednu desetinu milimetru a je složena z 15 až 25 vrstev epidermálních buněk. Nejspodnější vrstvy obsahují melanocyty, což jsou buňky, které vytvářejí ochranný pigment melanin. Tento barevný pigment je obsažen v kůži, vlasech, duhovce oka. Jeho množství určuje zbarvení (hnědé oči, černé vlasy) a jeho množství se v kůži zvyšuje vlivem ultrafialového záření, před jehož účinky také chrání. Tento pigment, kromě ochrany pokožky, způsobuje také zhnědnutí kůže vystavené slunečnímu záření.

Opalování a UV záření

















Látky obsažené v potravě mohou absorbovat UV záření, mohou působit jako antioxidanty nebo modulovat biologické reakce, ke kterým dochází vlivem působení UV záření. Ne vždy ale dokážeme odhadnout správné složení stravy, a tak zde vzniká prostor pro moderní doplňky stravy (navíc s výhodou, že použití je jednoduché a rychlé a hlavně čisté, protože nejde o žádné natírání).
Přípravky obsahující silné přírodní antioxidanty (např. karotenoidy z palmového ovoce a lykopenu)  spolu s dalšími antioxidanty – vitaminy E a C, pomáhají podpořit vyšší tvorbu melaninu tvorbu v pokožce, a tak přispívají dlouhodobě k zachování ochrany kůže proti negativním efektům UV záření. Tuto ochranu pochopitelně nemůžeme srovnávat s intenzivním krátkodobým působením kvalitních krémů s ochranným faktorem, ale dle názorů předních odborníků je z dlouhodobého hlediska velmi důležitá. Přítomnost karotenoidů a dalších látek nemá okamžitý účinek jako u krémů, ale spíše kumulativní charakter. Karotenoidy tak přispívají ke každodenní optimalizaci ochranných a obranných mechanismů kůže.



Zdroj: www.imedeen.cz

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na tvár používam stále faktor 20
Obrázek uživatelky
profil
Používám už několik let během léta betakaroten. Protože mám alergii na sluníčko, doporučila mi ho i má kožní lékařka.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles