Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vitamín D nejen pro kosti

9. 11. 2013 | Péče o tělo
Vitamín D je velice důležitý, a to nejen pro pevné kosti vašich děti. Vědci zjistili jeho další neméně významné funkce pro organismus dospělých i dětí. Pokud máte vitamínu D nedostatek, nejen, že vám měknou kosti, ale také slábne váš imunitní systém a vy jste tak náchylnější k různým nemocem. Řádné nasycení organizmu vitamínem D je tedy více než žádoucí.

Statistiky však potvrzují, že více jak 50 % Čechů včetně dětí trpí nedostatkem tohoto slunečního vitamínu. Drtivá většina vitamínu D se aktivuje v kůži po jejím ozáření sluncem. Většinu dne jste však zavřeni mezi čtyřmi stěnami ve škole, v práci u počítače, nebo doma u televize. Když už ven přeci jen vyrazíte, natřete sebe a především své ratolesti krémem s co nejvyšším faktorem, který tvorbě vitamínu D brání. Navíc je potřeba dodat, že v  našich zeměpisných šířkách se slunce nad obzorem pohybuje v zimních měsících v tak nevýhodném úhlu, že vitamín D v kůži prakticky nevzniká. Protože vitamín D je pro organismus mimořádně důležitý ale jeho hladina není rutinně sledována, má velký význam jeho preventivní podávání.

Vitamín D nejen pro kostiPo narození dítěte je v našich zeměpisných podmínkách vhodné mu preventivně od věku dvou týdnů podávat 600–800 IU vitamínu D denně po celý první rok života a pak tutéž dávku až do ukončení puberty. Na toto se bohužel zapomíná a dětští lékaři velmi často po dovršení 1 roku věku již vitamín D nepředepisují.

Co se týče potravy, z ní přijímáte vitamínu D minimum. Nejvíce jej najdete v tučných mořských rybách. Dejte si však ruku na srdce. Jak často se ve vašem jídelníčku objevují? A hlavně, kolikrát za týden je servírujete vašim dětem? Není proto divu, že děti mají vitamínu D často nedostatek a přitom jej tak nutně potřebují ke zdravému růstu. A nejedná se pouze o zdravý růst kostí. Vědci se domnívají, že vitamín D má podíl na zvyšujícím se počtu autoimunitních chorob, od alergií, přes cukrovku, až např. po roztroušenou sklerózu.

Zdroj, foto: Swiss Natural


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !