8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelený zázrak pomáhá ke zdravému srdci

23. 07. 2009 | Péče o tělo
Určitě jste si všimli všudypřítomné reklamy na ledový zelený čaj, vychvalující jeho antioxidační vlastnosti. A ne nadarmo. Zelený čaj je totiž tzv. antioxidanty doslova nabitý. A ty jsou pro naše tělo hotovým elixírem zdraví.

Zázračná rostlina


První zmínky o bíle kvetoucím keři, který poskytuje chutný nápoj podivuhodných účinků, se objevují v čínských legendách už 3 000 let před naším letopočtem. Rostlina, z jejíchž mladých lístků se čaj získává, má mnoho zajímavých vlastností. Dokáže v sobě shromažďovat fluoridy z půdy, a to až v množství 200 mg na 2 gramy. A přesně taková je hmotnost čajového sáčku. Denní konzumace 4–5 šálků čaje denně může zpevnit sklovinu i kosti. Mnozí z nás pijí čaj pro povzbuzení. Není divu, obsahuje asi 18 mg kofeinu (nebo theinu – mají stejnou strukturu) na 100 ml. Obavy z dehydratace při pití čaje jsou zbytečné. Podává se totiž obvykle v dostatečném množství vody. Ovšem to v čaji nejcennější jsou bioflavonoidy, tedy polyfenoly zvané katechiny. Těch obsahuje nejvíce právě zelený čaj.

Zelený zázrak pomáhá ke zdravému srdciAntioxidanty pro srdce


Bioflavonoidy patří mezi antioxidační látky. To jsou sloučeniny, které pohlcují tzv. volné radikály. Volné radikály jsou nesmírně reaktivní části molekul či atomů. Vznikají při poškození těla, ať už vlivem UV záření, nebo při zánětu. Tyto reaktivní částice mohou při zánětu bojovat proti případným patogenům, ale také poškozují naše buňky včetně DNA. Proto vědci volné radikály podezřívají, že se podílí na nejen vzniku nádorů, ale také poškozením cévní výstelky urychlují aterosklerózu. Vznik trombu na pokročilém aterosklerotickém plátu je jen otázkou času…

Až 10krát více antioxidantů i vitaminů obsahuje zelený čaj. Na rozdíl od černého se totiž jen rychle suší, nefermentuje se. Po zalití přiměřené dávky čaje horkou vodou se do jednoho šálku vyluhuje až 200 mg flavonoidů. Už tři šálky čaje denně dokážou účinně zvednout hladinu antioxidantů v těle a snížit tak riziko srdeční příhody.

Pravý zelený čaj je nejen lahodný, osvěžující nápoj, ale i skvělá prevence civilizačních chorob. Nakolik to platí i o přeslazených čajových limonádách s konzervanty, nechť každý zváží sám.

Zdroj: Kardiochirurgie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na zelený čaj nedám dopustit,piji ho každý den..dává mi energii a jsem svěží Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
musim prejsť na zelený čaj
Obrázek uživatelky
profil
Já střídám zelený čaj a bylinkový.Někdy i ovocný.
Obrázek uživatelky
profil
Lepší prý je zelený čaj. Tak budu muset zkoušet.
Obrázek uživatelky
profil
Weendy, beru tě za slovo a článek připravím Smajlík. Pokud budete mít kdokoliv jakýkoliv návrh na další články, nebo něco o čem by jste si rádi přečetly, tak pište soukromou zprávu nebo přímo pod články Smajlík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles