Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léky a potraviny aneb jakých kombinací se vyvarovat při užívání léků

11. 01. 2012 | Péče o vlasy
Většina z nás - alespoň pokud jde o ženy - pečlivě pročítá příbalové informace přiložené k jednotlivým lékům, které si přineseme domů. Ani já nejsem výjimka: ať už se jedná o lék na předpis nebo volně prodejné léčivo, příbalový leták zhltnu od začátku až do konce…  Víte ale, že účinky léků mohou ovlivňovat (a někdy opravdu významně) různé potraviny? O tom se totiž na příbalových letácích dočtete velice zřídka.

Je známo, že pokud užíváme léky, nesmíme pít alkohol. Víme většinou i to, že při užívání antibiotik bychom se měli kromě alkoholu vyhnout i mléku a výrobkům z něj - tyto léky tvoří pevnou chemickou vazbu s vápníkem, takže se nemohou ve střevech vstřebávat a místo toho jsou vylučovány. Měli bychom se jich tedy vzdát dvě hodiny před a dvě hodiny po užití léku. Je pravda, že důležité informace ohledně správného dávkování a užívání léku by nám měl podat lékárník, ale ne vždy se tak děje. Vyplatí se číst příbalový leták a dodržovat uvedená doporučení (například zda lék užívat před jídlem nebo po něm apod.).

Mnoho léčivých látek, které léky obsahují, reaguje na potraviny. Mnohé jejich kombinace se nesnášejí a mohou nám i uškodit. Jaká tedy jsou další nejčastější vzájemná působení potravin a léků?

Léky a potraviny v nesprávných kombinacích:

Mléko a antibiotika (o nich už víme), ale také mléko a léky proti osteoporóze:

tělo je nemůže dobře využít, pokud je zapijete mlékem. Léky proti osteoporóze by se měly správně užívat 3 - 4 hodiny před jídlem, které obsahuje mléčné produkty.

Grapefruit a léky na vysoký tlak a proti alergii:


pokud berete tyto léky, vzdejte se rozhodně nejen grapefruitu, ale i džusů z něj. Grapefruit totiž dokáže účinek těchto léků extrémně zvýšit. Následkem toho pak může být například bušení srdce, větší pokles tlaku, bolesti hlavy a podobně.

Diuretika (léky na odvodnění) a lékořice:


lékořice má stejný účinek jako diuretika, to znamená, že zvyšuje tvorbu moči. Spolu s vylučováním vody ale tělo zároveň přichází i o draslík a časté mlsání lékořice ve větším množství tento účinek ještě násobí. Deficit draslíku se pak může projevit oslabením svalů, ospalostí nebo dokonce až infarktem.

Celozrnné potraviny a léky proti bolesti:


jinak zdraví prospěšná vláknina na sebe částečně váže prostředky proti bolesti a zpomaluje tak jejich vstřebávání a tím pádem jejich účinek. Analgetika pak účinkují opožděně nebo dokonce vůbec (čím vyšší je podíl vlákniny v přijímaných potravinách, tím silnější je tento nežádoucí efekt). Vyplatí se mezi příjmem léku a vlákniny alespoň dvouhodinový odstup.

Zelená zelenina a léky na ředění krve:


kdo užívá léky na ředění krve, tomu je asi dobře známý fakt, že by se měl vzdát hlávkového salátu, zelí, kapusty, špenátu, brokolice, kedlubny…  - zelená zelenina obsahuje hodně vitaminu K, který podporuje srážení krve. Léky na ředění krve účinkují opačně, takže účinek těchto léků se užíváním zelené zeleniny snižuje a roste riziko krevních sraženin.

Káva, kolové nápoje a čaj versus některé léky:


nápoje s obsahem kofeinu zesilují účinek mnoha léků, obzvláště proti bolesti. Pokud lék již kofein obsahuje, může dojít například k bušení srdce. Kofein může vážně uškodit při užívání určitých léků proti cukrovce. Třísloviny v kávě a černém čaji také silné vážou železo (tělo ho pak dříve vyloučí, než využije) a mohou snižovat účinek psychofarmak.

 
Závěrem ještě jedna drobná připomínka: až na výjimky jsou účinné látky v lécích nerozpustné ve vodě, proto je nejlepší léky zapíjet vodou. Pokud jste zvyklí je polykat bez vody (a takových lidí neznám málo), hrozí, že vám ulpí v jícnu a způsobí vznik vředů.

uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak já příbaláky čtu vždycky z jednoho prostého důvodu Smajlík Ať užívám cokoli, vždycky mám minimálně jeden vedlejší příznak...takže si dopředu čtu, co mě čeká... Například teď v neděli jsem dobrala antibiotika a v pondělí jsem se celá vyházela...dodnes to nezmizelo :-D
Obrázek uživatelky
profil
zajimave, rada jsem si precetlaSmajlík
lekarnici tady u nas jsou ignoranti, casto je podeziram, ze to jsou normalni prodavaci, zrovna nedavno manzelovi prodali pro kojence kapky do nosu pro dospele.. nebo prinesl dospelacke obrovske glycerinove cipky, kdyz byl syn narozene miminko. v lekarnach v Cechach mi vzdycky ke kazdemu leku doporucili jak ho uzivat, i kdyz jsem informaci nezadalaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles