8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozdíly mezi léky a kosmetikou v dermatologii

10. 07. 2008 | Péče o vlasy
V lékárně je k dostání kromě léků velká řada výrobků, které se tváří jako léky. Ačkoliv existují velké rozdíly mezi kosmetickými šampony a léčivými šampony, obě skupiny se prodávají v lékárně.
Laik bez pomoci odborníka nedokáže rozlišit, který šampon lupy vymývá a který je léčí. Lék je jednoznačně vše, co se vydává či prodává na základě lékařského receptu. Ale jak je to s přípravky bez předpisu?

LÉKY

Léky uzdravují, hojí, léčí a předcházejí nemocem
Jedině lék je určen k léčení nebo předcházení nemocem. Lék může být ve formě tablet, kapek, sprejů, roztoků, sirupů, mastí, krémů, šamponů, čípků aj. Základní součástí každého léku je léčivá látka, právě ta odpovídá za jeho účinek. Aby látka mohla být nazvána léčivá, její výroba a distribuce podléhá přísnému dozoru. U léčivé látky a léků je zaručena správná výrobní a distribuční praxe průběžnými kontrolami nezávislého státního orgánu.

léky v kosmeticeZato pomocné látky udržují stálou kvalitu léku při skladování a především uvolňují léčivou látku do těla po jeho podání ve správném čase a správném množství.

Seriozní klinické studie
Léky jsou nejpřísněji hlídanými výrobky vůbec. Podléhají náročnému režimu schvalování, výroby a distribuce; jsou kontrolovány takřka při každém kroku.
Proto uplyne 10 až 15 let od vynálezu léku k jeho schválení léku státní lékovou autoritou.

NELÉKY

Doplňky stravy jsou jen potraviny
Doplňky stravy jsou potraviny, které obsahují vysoký podíl vitaminů, minerálních a dalších látek, které při respektování doporučeného dávkování nejsou zdraví škodlivé. Na rozdíl od náročného procesu schvalování léčiv stačí v případě těchto potravin poslat na ministerstvo zdravotnictví českou etiketu nového doplňku stravy před jeho uvedením na trh. Doplňky stravy slouží k doplnění běžné stravy u zdravé populace, ačkoliv budí zdání „polo-léků“. Tyto vylepšené potraviny mají většinou příznivý účinek, ale neléčí ani nepředcházejí žádnému onemocnění. Správně by se toto vychloubání nemělo objevit ani v reklamě. Jednalo by se totiž o klamavou reklamu.

Kosmetické prostředky mají jednoduchou cestu na trh
Zdá se, že co patří do kategorie kosmetiky, je všem jasné – krémy, make-upy, pudry, zubní pasty. Obecně jsou kosmetické prostředky určeny pro čištění, parfémování, úpravu, ochranu a udržování vnějších částí těla. V praxi to znamená, že se dostávají do styku s pokožkou, vlasy, nehty, zuby, ústní dutinou a zevními pohlavními orgány. Hlavním úkolem kosmetiky je čistit a zkrášlovat. Podmínky pro uvedení na trh jsou u kosmetických přípravků nesrovnatelně volnější než u léků. Některé kosmetické firmy se věnují serióznímu výzkumu s cílem maximálně vyhovět požadavkům zákazníků, ale nemají povinnost schvalovat své novinky státními autoritami. Výrobci či dovozci stačí k zahájení prodeje kosmetického prostředku několik dokladů (o zhodnocení bezpečnosti, výrobní metodě, surovinách a složení výrobku). V případě kosmetiky spotřebiteli nezbude, než důvěřovat (nebo nedůvěřovat) pouze informacím od výrobce, příp. studiím organizovaných výrobcem bez jakéhokoli dozoru nezávislé autority…


POKOŽKA A LÉKY

K tomu, aby byla pokožka hezká, musí být v první řadě zdravá. Kosmetické prostředky jsou určeny pro širokou populaci zdravých osob, zatímco léky pro specifickou skupinu nemocných osob. Vyskytne-li se zdravotní problém, nedokáže jej kosmetika vyřešit. K léčení kůže jsou totiž určeny dermatologické léky.  Dermatologické léky mají stejnou formu jako kosmetika (krém, mast, gel, šampon, roztok), nesou v sobě navíc účinnou léčivou látku.



LUPY A VYPADÁVÁNÍ VLASŮ – KONZULTACE V LÉKÁRNĚ

Kde hledat správné informace o nejvhodnějším přípravku na léčbu vypadávání vlasů a lupy? Pokud se jedná o jednorázový nebo kosmetický problém s vlasy, stačí si vybrat z nabídky kosmetiky v drogerii. První linií pro terapii nejen kožních problémů by měla být lékárna. Možností v samoléčení těchto onemocnění je více, konzultace s farmaceutem nebo farmaceutickým asistentem může pomoci určitě více než rada prodavačky v drogerii.


Zeptejte se lékárníka na lék proti padání vlasů

Lékárníci nejsou lepší prodavačky, pět let studují vysokou školu zaměřenou na léčiva. Farmaceutické asistentky sice nemají vysokou školu, ale mají podobné vzdělání jako zdravotní sestry. V lékárně by měl její personál pacienta vyzpovídat na možné příčiny onemocnění. Vypadávání vlasů může být například nežádoucím účinkem při užívání některých léků nebo doprovázet jiné onemocnění. Nebo může být projevem nejčastějšího případu, a to androgenetická alopecie.


Autor: Mgr. Michal Hojný
farmaceut, viceprezident České lékárnické komory

Více informací najdete také na www.czv.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ja zas musim rict, ze jsemse setkala celkem s ochotou, rozhodne vetsi, nez kdyz musim kvuli diteti volat na pohotovost (pokud mi ten telefon vubec zvednou - rada a mluveni do telefonu se prece jim do kasicky neplati...).Je to ale hlavne hodne o lidech!A tim spis v dnesni dobe mi prijde, ze jakakoliv a v cemkoliv ochota a mile,vstricne chovani je dnes docela vzacnosti.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bylo by krásné, pokud by lékárník byl opravdu poradcem. Asi si neumím vybrat lékárnu, zatím se mi nestalo, že bych byla při koupi nějak poučena, nebo dostala radu. Možná se předpokládá, že vzhledem ke svému věku už o lécích vše znám, nebo mám zkušenosti. Bohužel, opak je pravdou, zatím jsem skoro neměla potřebu brát prášky ve velkém.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles