Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zmrzlina - Zázrak a slast pro naši duši

25. 07. 2009 | Diety
Historie zmrzliny je pestrá, než však lidé přišli na to, jak vyrobit dobrou zmrzlinu, trvalo jim to ještě několik staletí. Vůbec první psaná zmínka o výrobě zmrzliny je z dob starověku, přesně 3000 let před naším letopočtem z oblasti dnešní Číny.

Možná právě odtud, o mnoho staletí později, si přivezl Marco Polo recept na smetanovou zmrzlinu, z níž se stala dnešní proslulá italská zmrzlina. Takovýchto zajímavostí zažila od svého počátku zmrzlina ještě několik, avšak obliba této zmražené pochoutky stoupla až v 19. století. Právě z této doby pochází i citát, ve kterém se říká, že „udělat dobrou zmrzlinu je věda, toť nejtěžší z cukrářského řemesla.“

Dnes má každá země svou oblíbenou chuť a typ výroby zmrzliny. A jaký je český recept na tuto pochoutku? Říká se jí litá výroba nebo chcete-li metoda. Výhoda této převážně české metody tkví v tom, že se do zmrzliny dostane více surovin (ovoce, smetana, jogurt apod.), a tudíž je její chuť plnější, než u modernější extruzní metody, díky níž jsou na oplátku zmrzliny našlehanější a jemnější.

Zmrzlina - Zázrak a slast pro naši dušiA která z těchto dvou metod je lepší? Na tom bychom se asi neshodly, a proto se budu řídit heslem „Proti gustu žádný dišputát.“

Paradoxně nejvíce zmrzliny v Evropě jedí severské národy. Češi sice nejedí tolik zmrzliny jako jiné země, zato jsou věrní a nedají dopustit na tradiční české značky. Tvarohové a smetanové zmrzliny mají Češi nejraději.


Zdroj: Prima zmrzlina

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
díky moc za typ na výletSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
se jmenuje Osek u Lipníka nad Bečvou. Pokud jezdíte na výlety, tak hned kousíček je Helfštýn. Popřípadě Hostýn, ale ten je už trošku dál. Kousíček od Oseku jsou lázně Teplice nad Bečvou. Jo a ještě krom zmrzliny dělají domácí zákusky. Mňam.
Obrázek uživatelky
profil
miksikova, kam na tu domácí zmrzlinu jezdíte?Taky bych si tam zajela, jezdíme často na výlety a to by mohlo být další zpestřeníSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pokud jsme na Moravě u rodičů, tak jezdíme do jedné vesničky, kde dělají z domácích produktů zmrzlinu a ta je super. Jezdí tam z celé Moravy. Chovají krávy a vykupují i od lidí ovoce, aby měli všeho dostatek. Pokud mají jogurtovou, tak je o ní mela. Mají snad 15 druhů. No je superSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zmrzlinu také můžu, nejraději mám klasickou točenou, vanilka a čokoláda...ale mám ráda také ty vodové ovocné, a v zimě klidně dobrý nanukSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles