Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ztratili jste vlasy? Neztraťte sebevědomí!

21. 07. 2009 | Nemoci
Léčba rakoviny některými cytostatiky, tzv. chemoterapií, a zářením, tedy radioterapií, může způsobit vypadávání vlasů. Existuje mnoho způsobů, jak se s touto nepříjemnou komplikací léčby vyrovnat. Některým lidem (pochopitelně častěji mužům) holá lebka příliš nevadí. Pro ty, které ztráta vlasů trápí, jsou k dispozici mnohé paruky, příčesky, šátky, klobouky a turbany.

Proč po chemoterapii mohou vypadávat vlasy?

Chemoterapie je léčba, která využívá léky se schopností ničit rakovinné buňky. Tyto látky napadají rakovinné buňky a narušují jejich růst. Bohužel ale mohou napadnout i další buňky lidského těla včetně vlasových kořínků. To způsobí ztrátu vlasů, tzv. alopecii. Na rozdíl od rakovinných buněk se ale normální buňky po léčbě rychle obnoví, takže se nemusíte obávat, že vám vlasy, o které jste přišli v průběhu chemoterapie, po skončení léčby znovu nenarostou. Před tím, než léčbu zahájíte, by si s vámi měl lékař promluvit o ztrátě vlasů i dalších možných vedlejších účincích léčby.

Boj o vlasy není předem prohraný

Ztratili jste vlasy? Neztraťte sebevědomí!Ne všechna cytostatika ale způsobí vypadávání vlasů. Někdy je ztráta vlasů tak nenápadná, že si vaše okolí ničeho ani nevšimne. Ztráta vlasů, vousů a chlupů záleží také na tom, jaký lék v jakém množství a případně kombinaci s dalšími látkami užíváte.

Nepříjemně plný hřeben

Pokud k vypadávání vlasů dojde, většinou se tak stane několik týdnů po zahájení chemoterapie, výjimečně mohou vlasy vypadávat již v průběhu několika dní. Ztrátu vlasů můžete zpočátku zpozorovat při česání nebo mytí vlasů. Také možná ráno po probuzení objevíte vlasy na polštáři. Někdy se také může změnit kvalita vlasů – vlasy se ztenčí a snadněji se lámou.

Zvýšená péče o vlasy se vyplatí

V tomto rizikovém období po chemoterapii je proto dobré o vlasy zvýšeně pečovat – používat speciální šetrné šampony a také si vlasy co nejméně mýt, stahovat a česat. K česání jsou vhodné hřebeny se širokými mezerami, na spaní je vhodné využívat ochranné čepičky.

Zchlaďte si hlavu

Ochlazením kštice (vlasaté části pokožky hlavy) je někdy možné omezit množství cytostatika, které k vlasovým kořínkům pronikne. Tím pádem je také možné omezit nebo zabránit vypadávání vlasů. Pro tento účel jsou vhodné takzvané „cool caps“ – ochlazovací čepičky. Ne všechny nemocnice ale mají tyto pomůcky k dispozici. Každopádně se před léčbou informujte o jejích možných důsledcích právě na ztrátu vlasů a poraďte se s lékařem, co dělat.

Zdroj: Léčba-rakoviny.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ešte že existujú parochne
Obrázek uživatelky
profil
Vypadaly mi hodně, ale ztrátou sebevědomí jsem trpěla. Mohu říci, že hodně. Na paruku jsem neměla. Vlasy mi začínají růst již nyní.
Obrázek uživatelky
profil
má kámoška má rakovinu prsa a už po druhé chemošce je bez vlasůSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a bylo to to nejhorší z celé léčby, když jsem se na sebe podívala do zrcadla, zvracela jsem, ale vše přejde , dnes nosím částečného ježka a mám vlasy kvalitnější než před tím, k minulému účesu jsem se už nevrátilaSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles