MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cigarety jsou škodlivější než před 50 lety

22. 10. 2009 | Nemoci

Kouření je nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik rakoviny plic. Vědci navíc přišli s objevem, že cigaretový kouř je dnes škodlivější než před několika desítkami let. Důvodem je rozdílný obsah karcinogenů v cigaretě a různé způsoby výroby cigaret.

Prvních změn si všimli vědci v 60. letech minulého století, kdy se začaly vyrábět cigarety s menším obsahem dehtu. Studie přinesly překvapivé závěry: počet nemocných s rakovinou plic se zvyšoval v Americe více než v Austrálii, ačkoliv se v obou zemích začaly prodávat takzvané „jemné“ – mild – cigarety. Nejpravděpodobnějším vysvětlením tohoto jevu byly odlišnosti ve složení cigarety. V těch australských bylo méně nitrosaminů, tedy látek, které jsou zodpovědné za vznik rakoviny.

Rakovina hluboko v plicích

Existuje několik typů rakoviny plic, které jsou různě závislé na působení cigaretového kouře. Dříve byl častější nádor, který se vyskytoval vysoko v dýchacích cestách (takzvaný dlaždicobuněčný nádor). Pak si lékaři všimli zvýšeného výskytu nádoru, který postihuje spíše malé průsvity dýchacích cest hluboko v plicích (plicní adenokarcinom). Bylo to v době, kdy kuřáci začali kouřit cigarety s nízkým obsahem dehtu, kdy kouř více inhalovali do plic.

Jiná cigareta v každé zemi

Je dobře známo, že cigarety se liší kraj od kraje. Závisí to na druhu tabákových rostlin, úrodě tabáku a také různé chuti kuřáků v dané zemi. Nitrosaminy jsou vedlejším produktem zpracování tabáku a jejich hladiny jsou také ovlivněny různou přípravou cigarety.

Podle odborníků se na vzniku rakoviny podílí jak vliv výroby tabáku, tak i způsob inhalace tabákového kouře. Pochopitelně závisí také na dalších faktorech: kdy začal kuřák kouřit, kolik cigaret vykouřil a jestli se u něj nebo v rodině objevilo nádorové onemocnění. Radou pro všechny kuřáky tak stále zůstává otřepané heslo:Přestaňte kouřit, vyplatí se to vždy.


Zdroj: Odvykání-kouření.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Sama jsem nekuřák a kouř mi vadí pokud mi někdo hulí pod nosem. Ale... nedávno jsem četla (už samozřejmě nevím kde), že daleko horší než cigarety jsou různé vonné tyčinky, gely atd. mají v sobě víc karcinogeních látek. Navíc pokud by se cigarety zakázaly, musel by se zakázat i alkohol, fastfoody s tučným jídlem a přeslazeným pitím, a nevím co ještě. A na něco člověk umřít musí. Zase tak černě bych to neviděla.
Obrázek uživatelky
profil
ale vadí...hodně mi vadí psí extkrementy, pet lahve, papírky a já nevím jaké ještě fujtajbly..... ale tady je debata o kuřácíchSmajlík a o cigaretách
Obrázek uživatelky
profil
Od tý doby co nám lékař řekl ,že kouření tatínkovi prodloužilo život tak si myslím své.
Tatínek měl nádor v hlavě a díky tomu , že byl silnej kuřák ,nádor rostl pomaleji.Nějaká složk v cigaretách-nepamatuji se přesně jaká-byla školivá nejen pro člověka ale i pro nádor v jeho hlavě a ten nerostl tak rychle.
Obrázek uživatelky
profil
Jsem kuřačka a nevadí mi zákazy kouření tam či jinde, protože nemám problém nekouřit i několik hodin, přestože kouřím dost. Ale vadí mi ty neustálé "boje proti kouření", které jsou pouze falešné, na oko, protože každý ví, že kdyby všichni kuřáci /v této zemi určitě/ přestali kouřit třeba po dobu jenom jednoho týdne, tak ekonomika je totálně v háji. Trafikanti a prodejci vůbec, z cigaret mají nepatrný výdělek, všechno jde státu. Nechápu, proč pořád dělají kampaně proti kouření, když tomu vlastně fandí. A ještě něco, na ulici nevidím pouze vajgly, ale i žvýkačky, účtenky, lístky z MHD, pet lahve... Že by kuřákům při odvykací kůře došly žvýkačky, žvýkali účtenky a lístky od tramvaje a zapíjeli je vodou? Psí exkrementy...? Nevadí?
Obrázek uživatelky
profil
Já nikomu kouření nezakazuji, jsem tolerantní, když si chtějí ničit zdraví, ať si ho ničí...ale děsně mě vadí, jaký nadělaji na ulicich nepořádek, všude vajgly, papírky od krabiček...hrůza...Jen mi prosím vás na tohle neodepisujte, že kuřáci platí daně ..... ať to uklidí obec...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles