8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cigarety jsou škodlivější než před 50 lety

22. 10. 2009 | Nemoci

Kouření je nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik rakoviny plic. Vědci navíc přišli s objevem, že cigaretový kouř je dnes škodlivější než před několika desítkami let. Důvodem je rozdílný obsah karcinogenů v cigaretě a různé způsoby výroby cigaret.

Prvních změn si všimli vědci v 60. letech minulého století, kdy se začaly vyrábět cigarety s menším obsahem dehtu. Studie přinesly překvapivé závěry: počet nemocných s rakovinou plic se zvyšoval v Americe více než v Austrálii, ačkoliv se v obou zemích začaly prodávat takzvané „jemné“ – mild – cigarety. Nejpravděpodobnějším vysvětlením tohoto jevu byly odlišnosti ve složení cigarety. V těch australských bylo méně nitrosaminů, tedy látek, které jsou zodpovědné za vznik rakoviny.

Rakovina hluboko v plicích

Existuje několik typů rakoviny plic, které jsou různě závislé na působení cigaretového kouře. Dříve byl častější nádor, který se vyskytoval vysoko v dýchacích cestách (takzvaný dlaždicobuněčný nádor). Pak si lékaři všimli zvýšeného výskytu nádoru, který postihuje spíše malé průsvity dýchacích cest hluboko v plicích (plicní adenokarcinom). Bylo to v době, kdy kuřáci začali kouřit cigarety s nízkým obsahem dehtu, kdy kouř více inhalovali do plic.

Jiná cigareta v každé zemi

Je dobře známo, že cigarety se liší kraj od kraje. Závisí to na druhu tabákových rostlin, úrodě tabáku a také různé chuti kuřáků v dané zemi. Nitrosaminy jsou vedlejším produktem zpracování tabáku a jejich hladiny jsou také ovlivněny různou přípravou cigarety.

Podle odborníků se na vzniku rakoviny podílí jak vliv výroby tabáku, tak i způsob inhalace tabákového kouře. Pochopitelně závisí také na dalších faktorech: kdy začal kuřák kouřit, kolik cigaret vykouřil a jestli se u něj nebo v rodině objevilo nádorové onemocnění. Radou pro všechny kuřáky tak stále zůstává otřepané heslo:Přestaňte kouřit, vyplatí se to vždy.


Zdroj: Odvykání-kouření.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jsem ráda, že moji synové nepochytili špatný zlozvyk od svého otce. Nekouří a to je v dnešdní době co říci.
Obrázek uživatelky
profil
Vadí mi hlavně smog z dopravních prostředků, hlavně osobních aut. Jezdí jich stále čím dál víc a akorát znečišťují ovzduší.
Obrázek uživatelky
profil
Jsem určitě pro to, aby kuřáci platili větší zdravotní pojištění, nebo aby si léčbu hradili sami. Ale pouze v případě, že stát zakáže cigarety. Protože pokud stát má největší příjem z cigaret, potažmo alkoholu, nelze trestat ty, co nejvíce plní státní kasu svým zlozvykem. Podruhé se snažím přestat, zatím se mě to daří, proto mám pochopení pro tenhle zlozvyk, ale přesto i jako kuřačce, když si mě někdo zapálil u jídla, tak bych ho nejradši zabila. Pokud kuřáci dodržují základní pravidla, tak je to vše, myslím si, tolerovatelné.
Obrázek uživatelky
profil
Zakázala bych všechny cigarety i trávu,je to všecko svinstvo,ale ty lidi to nedokážou pochopit............
Obrázek uživatelky
profil
o tom jsem také slyšela
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles