MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Středohoří - Mošnice

30. 06. 2010 | Česká republika

Již několik let jezdíme s větší partou kamarádů po různých místech naší republiky. Každá rodina má různě staré děti a většinou i psí mazlíky, proto se nám nejvíce osvědčilo pronajmout si chalupu.

Dovolená, o které jsem se vám rozhodla napsat, byla velice dobrodružná - vybrali jsme si velmi atraktivní, velký statek z roku 1847 s bazénem, v sousedství dvou rybníků na okraji malé obce Mošnice, 18km od Máchova jezera v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Už při příjezdu na nás dýchla historie stavení - zdi byly minimálně 40 cm široké a pan majitel se snažil i vybavení stylizovat do původní podoby - když jsem viděla postele, které měly vysoká, vyřezávaná čela a tvrdé matrace, připomnělo mi to dětství, kdy jsem jezdila na prázdniny ke své babičce.  Naší větší skupině  moc vyhovoval veliký uzavřený dvůr, který nám poskytoval velké soukromí.
Nejsme žádní velcí turisté, ale každý den si přeci jen plánujeme různé výlety po okolí a musím říci, že tento kraj nemá nouze jak o hrady a zámky, tak i o různé přírodní krásy, tak jsme měli opravdu velký výběr.
Vyšlápli jsme si na nekonečný kopec na  nedaleký Čap. Z hradu se mnoho nedochovalo, ale přenádherný rozhled z tohoto místa určitě stojí za to. Další přenádherné místo, které stojí za prohlídku, jsou Čertovy hlavy nad obcí Želízy.


Reliéfy dvou hlav pohádkových bytostí, připomínajících snad čerty, vytesané do dvou skalních bloků.

Práce sochaře Václava Levého ze 40. let 19. stol. Skulptury sochaře jsou po celém lese a musím říci, že to procházku v přírodě velmi oživí.
Je zde mnoho hradů a zámků a my měli těžkou volbu ve výběru, nachází se zde Kokořín, Bezděs, Houska, Helfenburk, Lobeč a plno jiných. My nakonec zvolili návštěvu Bezděsu a hradu  Houska.
Charakteristická silueta hradu se dvěma věžemi na vyšší ze dvou znělcových homolí , které výrazně převyšují okolní krajinu, tvoří nezapomenutelnou dominantu regionu. Hrad se především pro svou nesnadnou dostupnost vyhnul v pozdějších staletích osudu, jenž stihl mnohé jiné hrady,
Houska je jeden z nejlépe dochovaných královských hradů Přemysla Otakara II. Hradní kaple stojí podle legendy přímo nad "bránou do pekla". Měli jsme to štěstí, že jsme měli velmi výřečného průvodce a ten svůj výklad obohatil o zajímavé i strašidelné pověsti.
Jak už jsem psala nejsme moc zdatní turisté, a tak jsme také ocenili blízkost Máchova jezera, kde jsme se svezli parníkem a strávili zde krásné odpoledne u vody a dopřáli dětem užívat si vodních hrátek.
Jestli někdo teprve hledá dovolenou a není rozhodnut, kde ji stráví, z upřímného srdce mohu doporučit České středohoří a Máchův kraj, je  to rozsáhlá oblast v severozápadním vnitrozemí České republiky. Oblast leží v podhůří Krušných a Lužických hor. Značná část tohoto území spadá do chráněné krajinné oblasti Českého středohoří a je zde z čeho vybírat.


Mudrenka – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Středohoří - Mošnice:

Středohoří - Mošnice
Středohoří - Mošnice
Středohoří - Mošnice
Středohoří - Mošnice
Středohoří - Mošnice
Středohoří - Mošnice
Středohoří - Mošnice
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bezděs? snad Bezděz
Obrázek uživatelky
profil
Ano, ano, vím, o čem je řeč - Bezděz, Housku, Máchovo jezero - znám, krásné výletíky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles