Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máte žloutenku typu C? Pozor na paracetamol

29. 09. 2009 | Nemoci
Paracetamol sám nebo v kombinaci je součástí mnoha volně prodejných léčiv k tišení mírné bolesti a snížení vysoké teploty. Je ale bezpečné paracetamol užívat u jaterních onemocnění, jako například u hepatitidy C?

Paracetamol je považován za účinný a bezpečný lék. Zároveň ale představuje riziko poškození jater přímo úměrné zvyšujícímu se dávkování. Paracetamol neboli acetaminofen prochází metabolickou přeměnou v játrech na meziprodukt, kterého se játra zbavují reakcí s další sloučeninou.

S dávkováním opatrně


Máte žloutenku typu C? Pozor na paracetamolVýsledný produkt játra vyloučí žlučí z jater pryč. Masivní předávkování navíc v kombinaci s alkoholem naruší tuto přeměnu a vede k nezvratnému selhání jater a ledvin. Zároveň však dávka do 3 g denně nemusí vždy působit lidem s nemocnými játry, včetně hepatitidy C, problém. Náhodné předávkování užíváním kombinovaných preparátů s paracetamolem bývá nejčastější a významně zvyšuje riziko u pacientů s hepatitidou C.



Paracetamol v USA na recept?


Americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) zvažuje, zda volně prodejné přípravky obsahující paracetamol nestáhnout z volného prodeje kvůli stoupajícímu počtu případů nechtěného předávkování i přes varování veřejnosti. Intoxikace se obvykle projeví jako žaludeční nevolnost a zvracení. Poté přichází pocit úlevy a do 48 hodin nastává život ohrožující poškození jater. Protijed je účinný pouze do 10–16 hodin od předávkování.

Opatrnost na místě


Pokud trpíte hepatitidou C a trápí vás bolesti hlavy nebo vás skolí nachlazení či chřipka, je nutno dbát zvýšené opatrnosti zejména u kombinovaných preparátů. Pečlivě si prostudujte příbalový leták, i když se jedná o lék, který léta znáte. Je na místě se poradit s lékařem či lékárníkem o vhodném dávkování právě pro vás, protože bezpečnost paracetamolu u pacientů s jaterním onemocněním není jasně definována.

Zdroj: Virová-hepatitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Určitě je nyní větší možnost tuto neoc získat, protože se proti žloutence již pravidelně lidé nenechávají očkovat.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkTAK JSEM ZASE O NĚCO CHYTŘEJŠÍSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles