Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poděbrady – lázeňské město na řece Labi

26. 06. 2010 | Česká republika

Jak se říká – „Na srdce jsou Poděbrady“. Ale nejen když potřebujete vyléčit srdíčko, můžete se přijet podívat do Poděbrad. 

 

Poděbrady mají přes 13 tis. obyvatel, ale přidat k nim musíme i velké množství návštěvníků a pacientů, kteří se tady zdržují přechodně. Město leží v rovině, v úrodné Polabské nížině, žádné velké kopce tu nenajdete. Nejvyšší kopec nebo spíš kopeček v okolí je Oškobrh a ten má 285 m n. m.. Poděbrady jsou nejteplejším místem v republice s nejstabilnějším počasím. Zdejšími slavnými rodáky jsou například – Václav Havel, Marta Kubišová, Miloš Forman a Alice Nellis.

 

Pojďme se podívat, co tady všechno můžete najít:

 

 

Zámek Poděbrady

 

Zámek prošel několika změnami. Původně to byl dřevěný hrad, ve 13. století přestavěný na raně gotický kamenný hrad s vodními příkopy. V letech 1548 – 1582 znovu přestavěn na renesanční zámek. A v roce 1751 začala další přestavba tentokrát v barokním stylu.

 

Dnes není bohužel zámek přístupný pro běžnou prohlídku, můžete zde navštívit pouze Památník krále Jiřího a lapidárium v hradním sklepení. V areálu zámku se také nachází Divadlo na Kovárně, Zámecký biograf, Zámecká kavárna a Kulturní a informační centrum.

 

Lázeňský park s promenádou

 

Park, který lemuje kolonáda, vede od Jiřího náměstí až dolů k vlakovému nádraží z roku 1932. Každý rok tady rozkvétá spousta krásných květů a tryská tu voda z fontán. Moc pěkné místo k odpočinku. Samozřejmě si tu můžete načepovat minerální vodu Poděbradka a v klidu si ji vychutnat třeba při poslechu jednoho z koncertů, které jsou součástí bohatého kulturního programu Poděbrad. Zajímavostí v parku jsou květinové hodiny a trpaslík, který odbíjí čas.

 

Jiřího náměstí

 

Uprostřed náměstí si nelze nevšimnout  jezdecké sochy krále Jiřího od sochaře Bohuslava Schnircha. Je tu také Mariánský sloup s roku 1756, postavený na památku morové epidemie z roku 1714. Nechybí tu ani radnice v novorenesančním stylu, postavená v roce 1906. A samozřejmě spousta obchůdků, restaurací, infocentrum, oblíbená cukrárna , kde prodávají výbornou zmrzlinu a hned vedle si můžete vybrat z několika desítek druhů lázeňských oplatek.

 

Polabské muzeum Poděbrady

 

Muzeum se nachází v budově bývalé školy. Tématem stálé expozice je archeologie, příroda Polabí, lázeňství a středověk. Momentálně je muzeum v rekonstrukci, pracuje se ještě na interiérech, ale brzy se můžeme těšit na moderní muzeum, které bude určitě stát za návštěvu.

Riegrovo náměstí

 

Toto náměstí je dnes hlavně známé díky seriálu „Ordinace v růžové zahradě“, záběr na náměstí se v každém dílu objeví hned několikrát. A samozřejmě i jiné části Poděbrad můžeme v seriálu vidět, tak se příště pečlivě dívejte.

 

Jsou zde hlavně domy z první třetiny 20. století, několik penzionů, restaurací a funkcionalistický Hotel Praha, navržený architektem Josefem Semerádem.

 

 

Sportovního vyžití je tu také dost. Známé je golfové hřiště s osmnácti jamkami nebo třeba přírodní koupaliště Jezero. Na kole nebo bruslích se můžete projet po cyklostezce podél Labe a dojet třeba až k soutoku Labe s Cidlinou, kde se se můžete občerstvit v hospůdce. Pokud Vás už bolí nohy, tak Vás sem doveze loď nebo třeba vláček, který se bude líbit  hlavně dětem.

 

Určitě jsem ještě na spoustu míst a atrakcí zapomněla, tak je přijeďte osobně objevit.

 

Tapta3 – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Poděbrady – lázeňské město na řece Labi:

Poděbrady – lázeňské město na řece Labi
Poděbrady – lázeňské město na řece Labi
Poděbrady – lázeňské město na řece Labi
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !