Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poděbrady – lázeňské město na řece Labi

26. 06. 2010 | Česká republika

Jak se říká – „Na srdce jsou Poděbrady“. Ale nejen když potřebujete vyléčit srdíčko, můžete se přijet podívat do Poděbrad. 

 

Poděbrady mají přes 13 tis. obyvatel, ale přidat k nim musíme i velké množství návštěvníků a pacientů, kteří se tady zdržují přechodně. Město leží v rovině, v úrodné Polabské nížině, žádné velké kopce tu nenajdete. Nejvyšší kopec nebo spíš kopeček v okolí je Oškobrh a ten má 285 m n. m.. Poděbrady jsou nejteplejším místem v republice s nejstabilnějším počasím. Zdejšími slavnými rodáky jsou například – Václav Havel, Marta Kubišová, Miloš Forman a Alice Nellis.

 

Pojďme se podívat, co tady všechno můžete najít:

 

 

Zámek Poděbrady

 

Zámek prošel několika změnami. Původně to byl dřevěný hrad, ve 13. století přestavěný na raně gotický kamenný hrad s vodními příkopy. V letech 1548 – 1582 znovu přestavěn na renesanční zámek. A v roce 1751 začala další přestavba tentokrát v barokním stylu.

 

Dnes není bohužel zámek přístupný pro běžnou prohlídku, můžete zde navštívit pouze Památník krále Jiřího a lapidárium v hradním sklepení. V areálu zámku se také nachází Divadlo na Kovárně, Zámecký biograf, Zámecká kavárna a Kulturní a informační centrum.

 

Lázeňský park s promenádou

 

Park, který lemuje kolonáda, vede od Jiřího náměstí až dolů k vlakovému nádraží z roku 1932. Každý rok tady rozkvétá spousta krásných květů a tryská tu voda z fontán. Moc pěkné místo k odpočinku. Samozřejmě si tu můžete načepovat minerální vodu Poděbradka a v klidu si ji vychutnat třeba při poslechu jednoho z koncertů, které jsou součástí bohatého kulturního programu Poděbrad. Zajímavostí v parku jsou květinové hodiny a trpaslík, který odbíjí čas.

 

Jiřího náměstí

 

Uprostřed náměstí si nelze nevšimnout  jezdecké sochy krále Jiřího od sochaře Bohuslava Schnircha. Je tu také Mariánský sloup s roku 1756, postavený na památku morové epidemie z roku 1714. Nechybí tu ani radnice v novorenesančním stylu, postavená v roce 1906. A samozřejmě spousta obchůdků, restaurací, infocentrum, oblíbená cukrárna , kde prodávají výbornou zmrzlinu a hned vedle si můžete vybrat z několika desítek druhů lázeňských oplatek.

 

Polabské muzeum Poděbrady

 

Muzeum se nachází v budově bývalé školy. Tématem stálé expozice je archeologie, příroda Polabí, lázeňství a středověk. Momentálně je muzeum v rekonstrukci, pracuje se ještě na interiérech, ale brzy se můžeme těšit na moderní muzeum, které bude určitě stát za návštěvu.

Riegrovo náměstí

 

Toto náměstí je dnes hlavně známé díky seriálu „Ordinace v růžové zahradě“, záběr na náměstí se v každém dílu objeví hned několikrát. A samozřejmě i jiné části Poděbrad můžeme v seriálu vidět, tak se příště pečlivě dívejte.

 

Jsou zde hlavně domy z první třetiny 20. století, několik penzionů, restaurací a funkcionalistický Hotel Praha, navržený architektem Josefem Semerádem.

 

 

Sportovního vyžití je tu také dost. Známé je golfové hřiště s osmnácti jamkami nebo třeba přírodní koupaliště Jezero. Na kole nebo bruslích se můžete projet po cyklostezce podél Labe a dojet třeba až k soutoku Labe s Cidlinou, kde se se můžete občerstvit v hospůdce. Pokud Vás už bolí nohy, tak Vás sem doveze loď nebo třeba vláček, který se bude líbit  hlavně dětem.

 

Určitě jsem ještě na spoustu míst a atrakcí zapomněla, tak je přijeďte osobně objevit.

 

Tapta3 – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Poděbrady – lázeňské město na řece Labi:

Poděbrady – lázeňské město na řece Labi
Poděbrady – lázeňské město na řece Labi
Poděbrady – lázeňské město na řece Labi
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles