Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S léky proti bolesti zacházejte opravdu opatrně

4. 08. 2009 | Nemoci
Snad v každé domácnosti se najdou léky s kyselinou acetylsalicylovou nebo nesteroidní antirevmatika a antiflogistika (NSA), které se používají při bolestech a zánětech zejména pohybového ústrojí. Jde o účinné léky. V některých situacích ale mohou vážně poškodit zažívací trakt.

Enzym dvou tváří


Při bolesti dochází k podráždění nervových zakončení mnoha látkami. Jedny z nich jsou i prostanoidy. Tvoří je enzym cyklooxygenáza (COX). Ten se vyskytuje ve dvou formách. První pracuje stále a tvoří prostanoidy, které chrání sliznici žaludku, řídí správné shlukování destiček nebo prokrvení ledvin. Druhá forma enzymu se aktivuje až při zánětu a tvoří ty prostanoidy, kvůli kterým cítíme bolest.

Ohrožený žaludek


S léky proti bolesti zacházejte opravdu opatrněVětšina běžných léků ze skupiny NSA a s kyselinou acetylsalicylovou bohužel tlumí činnost obou forem enzymu. Utlumí tak tvorbu "hodných" prostanoidů, které chrání žaludeční sliznici před samonatrávením a vznikem vředu. Ten se může projevit pocitem tlaku v nadbřišku, pálením žáhy, lehkou nevolností, nechutenstvím, ale jeho prvním projevem může být i silné krvácení do trávicí trubice. Na něj se dá zemřít i dnes. K polékovému poškození sliznice však může dojít také v jícnu.

Protože s přibývajícími léty nás stále častěji někde něco bolí, či alespoň pobolívá, často hledáme záchranu právě v lécích. Nakládejte s nimi ale opatrně. Pokud už užíváte léky s kyselinou acetylsalicylovou nebo jiná NSA, berte je jen po dobu nezbytně nutnou a v co nejmenších dávkách. Pokud je to možné, použijte je jen lokálně, tedy ve formě gelu. A nikdy je nekombinujte dohromady.

Trpíte žaludečními či dvanáctníkovými vředy? Pak se těmto lékům vyhněte úplně. Váš lékař vám pomůže vybrat jiné. Stejně tak se jim vyhněte v případě, že se u vás našel mikrob Helicobacter pylori. A hlavně každého lékaře, který vám předepisuje léky, upozorněte, že NSA nebo kyselinu acetylsalicylovou užíváte. Mohou se totiž navzájem ovlivňovat.

Lék jako takový pomáhá jen tehdy, pokud se užívá ve vhodnou dobu, na vhodnou nemoc a vhodným pacientem. Jinak napáchá víc škody než užitku. A o analgetikách to platí dvojnásob.

Zdroj: Osteoporóza.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
kdo by chtěl tvrdit něco o závislosti, tak bych mu přála migrény co mám. To by člověk lezl bolestí po zemy a hlavou do ni mlátil. Až si to někdo vyzkouší tak at kruitizuje.
Obrázek uživatelky
profil
Myslím , že to trochu přehánějí. Trpím na silné migrény a od 15 let beru na to brufen 400.Když mě chytne bolest tak to většinou spraví 2prášky 3x denně.Celkově 300 prášků za rok-někdy trochu víc ,jindy trochu mín.
Žaludek mám vpořádku.A to v rodinné anamnéze máme 2x nádor hlavy, 1x roztroušená skleroza,1 úmrtí po několika infarktech, všechny děti po otci problém se štítnou žlázou ....a mohla bych pokračovat dál.
Takže ty prášky jsou už jen pakatel.
Obrázek uživatelky
profil
Celý rok marodím se zády. Na bolesti jsou prášky fakt fajn, tedy pokud jste rádi buď totálně mimo, nebo Vám to nevadí. Je fakt lepší si tiše skučet a nic nebrat. Ale okolí to stejně bere jako simulanství. Zbývá buď frčet na nějaké chemii, hoooooodně skučet, nebo se otupit alkoholem. ani jedno není řešení. Má někdo nějaké???????? Prášky nebrat, operace nepřichází v úvahuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
doktor mi poradil klasický paralen,2 na hodne silnou bolest,prý kdyz se nebere pravidelne,nic neudelá ani v tehotenství,prý je lepsí nez ten panadol,tak nevím,ale panadol mi zabral podstatne húr nez paralen i na horecku a to je paralen nejlevnejsí na trhuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jo ,jenže když příjdete k lékaři, že vás něco bolí,tak v 95% si odnesete recept na nějaký lék ,který tlumí bolest.Většinou lékaři nezkoumají příčinu bolesti, aby vás hned někam poslali.Někdy to přejde tak je všechno O.K. a když ne tak vás pošlou do špitálu a tam vám hned vynadají ,že jdete pozdě.Léky předepisují opakovaně a nebo pokud jsou volně prodejné ,tak si je lidi kupují až jsou z nich závisláci.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles