Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Styling a úpravy vlasů pěnovým tužidlem

12. 09. 2008 | Péče o vlasy
Na otázku, cože je to vlastně styling není odpověď právě jednoduchá a dokonce umožňuje hned dvojí výklad.

Co je styling?

Za styling můžeme považovat buď proces nebo jen výsledek stylingu tedy tvarování vlasů do účesu. Někdy se do tohoto procesu řadí dokonce i tvarování střihem nebo břitvou a veškeré následné úpravy „do stylu", do tvaru.

Z hlediska vlasové kosmetiky se pak pod pojem styling řadí veškerá vlasová kosmetika, která umožňuje nebo usnadňuje tvarování vlasů do účesu nebo do požadovaného stylu a tvaru. Ve zkratce tedy všechny produkty, které na vlasech vytvoří jakýsi film a tak umožní jejich fixaci.
 

Styling - vlasová kosmetika

Pokud přistoupíme na to, že tedy styling je nějaká skupina produktů, pak je třeba zmínit i to, že skupina velmi různorodá, možná i pro laiky nesourodá. Pojďme se tedy podívat, podle jakých kriterií můžeme styligové produkty členit do skupin.
 

styling a úpravy vlasů

Členění stylingu

Jako první kriterium (a velmi často to nejdůležitější pro výběr toho správného výrobku) zvolíme tuživost nebo lépe sílu tužicího efektu. Tento efekt je u různých produktů a také u různých producentů velmi odlišný. Z hlediska produktu je síla tužicího efektu dána množstvím a kvalitou obsažených pryskyřic. Většinou se na výrobku udává buď pomocí nějaké stupnice nebo v názvu či popisu výrobku. Pro styling neexistuje jednotná norma nebo standard, proto dva různé produkty označené například super strong mohou mít naprosto různý tužicí efekt. Zákazníkům nezbývá než poradit, aby si dobře zvážili, zda velmi levný produkt, byť i označený „super" skutečně může obsahovat stejně kvalitní pryskyřice a v takovém množství, aby skutečně splnil očekávání. A je tedy rozdíl, pokud skutečně kvalitní výrobek stačí aplikovat jednou a vydrží tedy mnoho dní až týdnů nebo levný produkt, který je třeba nanášet v takovém množství, že jeho obsah vystačí na polovinu i méně aplikací.

Jako druhé možné kriterium pro členění stylingu zvolíme tzv. typ produktu. Běžně jsme si zvykli dělit stylingové produkty na laky na vlasy, tužidla a gely. Ovšem ani toto členění není úplně ostré a mnoho moderních stylingových produktů se do něj vůbec nedá zařadit. Takže se pokusíme vytvořit členění nové a zároveň vysvětlit, co který produkt umí a proč, kdy a jak jej použít a jakých chyb se vyvarovat už při nákupu nebo v jejich užívání:
 

Pěnová tužidla


Typy tužidel

Mezi tužidla na vlasy se nejčastěji řadí pěnová tužidla, ať už v tlakovém nebo netlakovém provedení. Ta netlaková pak mají speciální adaptér, který tvoří pěnu. Správně ale do této skupiny patří i různé produkty, jako jsou např. prestylery, styling lotion nebo tužidla ve spreji

styling a úprava vlasů


Aplikace

Tužidla se většinou aplikují po umytí do vlhkých vlasů a výrazně usnadňují jejich tvarování do účesu. U většiny moderních tužidel hraje výraznou roli působení tepla (tedy fénování) . Samozřejmě tužidlo lze použít i pro natáčení na natáčky nebo lepší fixaci vlasů, které necháváme přirozeně uschnout. Jak už jsme zmínili, ideální užití je do vlhkých vlasů, protože pak je i distribuce tužidla do vlasů jednodušší. Většinou stačí jen poměrně malé množství tužidla, důležité je distribuovat jej skutečně rovnoměrně a také nepoužívat příliš velké množství. Efekt je v takovém případě opačný, místo lesklých hladkých vlasů, které dobře drží tvar se dočkáme matných, plihlých vlasů, které nedrží a nedrží. Podobný efekt docílíme i v případě, pokud používáme tužidlo s příliš vysokým stupněm tužení vzhledem k našemu typu vlasů nebo účesu. Velmi moderní žehlení vlasů nebo návrat dokonalých loken tvarovaných speciálním přístrojem tužidla jedině podpoří, ale pozor! Tužidlo, ideálně určené pro žehlení nebo naopak pro lokny, sice naneseme do vlhkých vlasů, ale žehličku nebo kulmu nikdy na vlhké vlasy nepoužívat! Vysoké teploty v kombinaci s vlhkostí rychle a nenávratně poškozují vlasy do hloubky, navíc film stylingu na povrchu vlasu sice zapékáte, ale pára z vlasů jej poškozuje a trhá, takže výsledky jsou výrazně horší.
 

Závěrem...

Tedy shrnuto, vyberme si tužidlo dle typu vlasů nebo typu účesu. U renomovaných značek se v zásadě nemůžeme zmýlit, silně tužicí je opravdu silně tužicí a je jen na nás, abychom správně posoudili, jaké tužidlo s jak silným tužicím efektem pro svou účesovou kreaci potřebujeme. Dejme však pozor na nanášené množství tužidla a vždy dbejme, abychom tužidlo rovnoměrně vetřeli a rozčesali skutečně po celé délce vlasů. Snažme se nenanášet tužidlo na vlasovou pokožku, po zaschnutí by to mohlo vypadat, že máme lupy! Pro speciální efekty jako je žehlení, krepování nebo pro lokny a kudrny snadno najdeme na trhu speciální tužidla. Jejich složení je opravdu odlišné a mohou nám výrazně usnadnit práci a také spolehlivě ochrání vlasy před účinky tepla, někdy obsahují i další speciální látky jako UV filtry, proteiny, vitamíny, která nám pomohou udržet vlasy v kondici.


Kromě zásady „přiměřeně" platí i neméně přísná zásada pro všechny kategorie stylingu. Před příštím tvarováním je třeba vlasy důkladně zbavit prachu a stylingu resp. jemných šupinek polymerů, ať už perfektním vykartáčováním nebo umytím. Příliš mnoho vrstev stylingu způsobí, že vlasy mají šedý nádech, jsou příliš zatížené a nedrží tvar, mohou působit až mastným dojmem.


Čtěte také článek - pokračování úpravy vlasů:
Závěrečná fixace účesu a laky na vlasy

Zdroj: LYBAR

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !