8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velká rodina je spojena s rakovinou ledvin

21. 10. 2009 | Nemoci

Ženy, které začaly časně budovat své rodiny a které mají hodně dětí, jsou ohroženy vyšším rizikem vzniku rakoviny ledviny. Alespoň takové jsou závěry výzkumu lékařského týmu z amerického Bostonu. Už dříve se vědci zabývali studiem vlivu těhotenství, stáří při prvním porodu a užíváním hormonálních přípravků na vznik nejčastějšího typu nádoru ledviny.

Karcinom ledviny se objevuje asi dvakrát více u mužů než u žen. Mezi známé rizikové faktory tohoto onemocnění patří obezita, vysoký krevní tlak a kouření. Dosud však nebylo zcela jasné, jak vznik rakoviny ledvin ovlivňují pohlavní hormony.

Časný porod a rakovina ledvin

Lékaři prováděli výzkum u více než 118 tisíc žen. U 247 z nich se během výzkumu objevila rakovina ledvin. Zajímavým zjištěním bylo, že ženy, které porodily více dětí, byly ve vyšším riziku vzniku nádoru ledvin. Pravděpodobnost vzniku rakoviny se vyšplhala až k 10 % na každé narozené dítě. Naopak u žen, které porodily ve věku 28 let a později, se snížilo riziko až o 34 % v porovnání s ženami ve věkové kategorii do 22 let.

Stres a infekce

Je možné, že vznik rakoviny ledviny je odpovědí ledvin na stres v těhotenství. Nemalou měrou se podílí také infekce močových cest, které jsou během těhotenství několikanásobně častější. Ledviny se navíc během těhotenství zvětšují, a mohou tak být více náchylné k poškození a zánětu.

Užívání hormonů s rakovinou nesouvisí

Vliv mohou mít i významné změny hladin pohlavních hormonů (estrogenů a progesteronů). Užívání hormonální antikoncepce nebo hormonální léčba po menopauze však na vznik rakoviny ledvin vliv nemají.

Řešením pro ženy, které touží po velké rodině, je dbát na prevenci ostatních rizikových faktorů: léčit vysoký krevní tlak, redukovat obezitu a přestat kouřit.


Zdroj: Léčba-rakoviny.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám více dětí, ale zrovna rakovinu ledvin jsem nedostala, ale jinou ano. Takže také může býti z vyčerpání organismu.
Obrázek uživatelky
profil
rakovina je hrozná nemoc umřel na ni tchán i moje meminka a chlapi snad děti nemají tak na co to svedou,prostě to můžeme mít všichni at rodíme nebo ne
Obrázek uživatelky
profil
Na rakovinu je dobrá vilcacora a potom důsledná dieta - Broisova. Ta dieta je důležitá, rakovina má ráda dobré jídlo.A o té vilcacoře se toho najde hodně na internetu. Já jsem ji sehnala ve švadlence - prodávají tam různé čajíčky
Obrázek uživatelky
profil
mamka se léčí přes rok s rakovinou tak si o tom dost zjišťovala a prý máme rakovinotvorné buňky v sobě všichni. U někoho holt propuknou u někoho ne. Na něco zemřít musíme, tak je zbytečné se strachovat. Nikdy nevíme, co nás čeká ...
No raději to ani nechci vědět.Smajlík
Kdyby člověk svůj osud znal, žil by ve věčné nejistotě a strachu..
Obrázek uživatelky
profil
Dříve ženy měly také více dětí, častěji na vesnicích a dožívaly se vysokého věku! Dnes nám klesá porodnost, rakoviny přibývá. Tak na co svedeme příště???
No přece na alkohol, více se pije! Pilo se také, ale dnešní lákavé barevné vody ty mohou mít daleko větší vliv na výskyt rakoviny než počet dětí.
Takže, milé ženy, neroďme, abychom neměly rakovinu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles