8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bojíte se infarktu? Pořiďte si kočku!

9. 11. 2009 | Nemoci
Již léta je známo, že psychický stres a úzkost nemálo souvisejí s výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Stejně tak se mohou uplatnit při vzniku srdečního infarktu. Vědci z univerzity v Minneapolisu se rozhodli zjistit, zda jsou majitelé koček více chráněni před srdečními chorobami než ti, kteří tohoto domácího mazlíčka nevlastní.


S kočkou proti neduhům

Z 4 435 Američanů ve věku od 30 do 75 let, o nichž vědci získali informace, 2 435 někdy ve svém životě vlastnilo kočku. Během několikaletého pozorování se ukázalo, že tito lidé mají o třicet procent nižší riziko srdečního infarktu než ti, kteří kočku neměli nikdy. Doktor Qureshi, vedoucí projektu a majitel kočky jménem Ninja, věřil v podobně uspokojivý výsledek. Že bude ale spojitost mezi chováním domácích mazlíčků a nižším výskytem infarktu tak veliká, to bylo překvapením i pro něj samotného.

Pro jednu osobu však takový závěr překvapivý nebyl. Kathie Cole, zdravotní sestra z Los Angeles, již dříve poukázala na výsledky předešlých studií dokazujících pozitivní vliv přítomnosti psa na zdravotní stav pacientů se srdečním selháním. Tato žena zastává názor, že jakékoliv zvíře, ke kterému má nemocný opravdu silný vztah, může působit na zdraví dotyčného velmi příznivě.


Když zvířata uklidňují

Je více než jasné, že domácí mazlíčci mohou mít pro své majitele uklidňující účinek. Konkrétně pro srdce může být tento vliv přímo blahodárný – snižuje se krevní tlak a rychlost srdečního rytmu. Bohužel takovýto ideální „pohlcovač stresu“ není dostupný každému. Například v nejrůznějších zdravotnických zařízeních místo pro psa nebo kočku jednoduše není.

Nebylo by však správné přisuzovat kočkám a jiným domácím zvířatům zázračnou moc. Nejdůležitější je vždy osobnost a životní styl samotného chovatele. Ve většině případů totiž mazlíčka nevlastní horlivý podnikatel či podobný typ lidí, který stresové situace přímo přitahuje. A proto: bojíte se infarktu? Začněte u sebe a teprve pak si pořiďte kočku! 


Zdroj: Kardiochirurgie.cz

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mívali jsme také pejska a kočičku. Jenomže rodinka se rozrostla tak, že již na další domácí mazlíčky nezbyl čas. Ale dostali jsme kotě, které je ještě divoké, takže uvidíme. Zatím je ve sklepě.
Obrázek uživatelky
profil
Naprosto souhlasím s tím, že každý kdo chová nějakého domácího mazlíčka je víc v pohodě a lépe podle mě snáší i stres.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
máme doma jak psy a kočky, křečka. život bez zvířat se nedovedeme představit.Je to hezké když vás vítají zvířata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mě by zvíře rozhodně neuklidniloSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím, že zvířata působí uklidňujícím účinkem na své majitele. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles